vineri, 30 ianuarie 2009

Fibromul uterin

Statisticile arata ca fibromul uterin apare cel mai adesea la varsta de 30-40 de ani. Este principala cauza pentru histerectomie in America de Nord. Complicatiile histerectomiei includ hemoragii, disfunctia ovarelor, aderente, afectiuni ale vezicii urinare, incontinenta urinara, depresie si infectii.

In cele ce urmeaza vom prezenta informatii suplimentare pentru a va ajuta sa luati o hotarare privind metoda de tratament pe care o veti alege precum si ajutoare oferite de medicina alternativ-complementara pentru a mari sansele de a va recapata sanatatea chiar fara interventie chirurgicala.

Perspectiva medicinei conventionale

Fibromul uterin (numit si leiomiom sau miom) este o tumoare benigna care se dezvolta peste masura in interiorul uterului (fibrom submucos), sau exteriorul (fibrom subseros) uterului precum si in peretele uterin (fibrom intramural). Fibroamele apar frecvent (20-40%) la femeile cu varste care depasesc 45 de ani si sunt considerate o afectiune "normala" de catre medicina alopata. Unele fibroamele pot deveni enorme (literatura de specialitate semnaleaza cazuri de pana la cateva kilograme) dar cel mai adesea (80%) raman la dimensiunea unei nuci.. Daca fibromul este indepartat chirurgical sunt 10% sanse ca el sa recidiveze (sa reapara).

In multe cazuri fibromul ramane asimptomatic si este descoperit intamplator printr-o ecografie pelviana. In timp fibromul, unic sau multiplu, creste si devine simptomatic prin sangerari menstruale abundente, prelungite, dureroase, senzatie de presiune in abdomen, urinari frecvente, dureri de spate. Deseori provoaca infertilitate sau pierderea sarcinii.

Din punctul de vedere al medicinei conventionale cauzele fibromului nu sunt cunoscute inca, dar se pare ca hormonii estrogeni (in special estradiolul) il stimuleaza. Factorii favorizanti sunt antecedentele familiale (genetice), obezitatea, lipsa sarcinilor si infertilitatea. Dupa menopauza fibromurile dispar. Din cauza faptului ca estrogenul are un nivel mai ridicat in perioada de dinaintea menopauzei, multe fibroame in stare latenta cresc in anii premergatori incetarii ciclului.

Fibromul uterin este o tumora benigna foarte frecventa (nu este un cancer). Mai putin de 0.5% dintre fibroamele uterine devin maligne si se transforma in sarcom uterin. Fibroamele mici dispar in mod spontan pe cata vreme cei mari sunt dificil de tratat dar nu imposibil de controlat chiar si cu mijloace naturale.

Complicatiile netratarii fibromului sunt reprezentate de hemoragii. Daca aceste hemoragii se repeta, ele determina aparitia anemiei cronice si chiar a infectiilor. Aceste complicatii se manifesta prin febra, greturi, balonare abdominala, apetit scazut si depresie.

Tratamentul "alopat"

Daca in urma consultului ginecologic si a examenelor imagistice (ecografie, computer-tomograf sau rezonanta magnetica nucleara) rezulta diagnosticul de fibrom uterin, medicul ginecolog este dator sa va explice care sunt optiunile de tratament ale medicinei conventionale (histerectomie, miomectomie, terapia hormonala sau embolizare) si avantajele/dezavantajele fiecarei metode.

Histerectomia - este din pacate cea mai folosita metoda terapeutica, o interventie chirurgicala majora, nu lipsita de riscuri: presupune scoaterea uterului, iar uneori si a anexelor (ovare si trompe), si necesita un timp lung de recuperare. In urma operatiei, sarcina nu mai este posibila si de aceea metoda este inacceptabila pentru o femeie tanara, care isi doreste copii. Daca i s-au extirpat si anexele (ovarele), femeia intra in menopauza, cu toate problemele aferente. Tipurile de histerectomie sunt ( histerectomia abdominala, histerectomia vaginala, histerectomia vaginala laparoscopica, histerectomia supracervicala laparoscopica).

Miomectomia presupune scoaterea doar a acelui segment din uter in care s-a dezvoltat fibromul. In acest caz, se pastreaza o parte din uter si anexele (ovarele si trompele). Interventia are avantajul ca permite o sarcina ulterioara, dar nu e lipsita de riscuri si complicatii. Este mai dificila tehnic si mai riscanta decat histerectomia (poate duce la hemoragii masive) si de aceea este mai rar folosita.

Terapia hormonala (cu GnRH - gonadoliberina) se bazeaza pe faptul ca dupa menopauza fibroamele incep sa involueze fara nici un tratament si, treptat, se resorb singure. Prin administrarea unor medicamente se poate induce o menopauza medicamentoasa, care face ca fibroamele sa regreseze. Din pacate acest tratament se poate face numai pe termen scurt, cel mult 6 luni, deoarece in urma folosirii acestui hormon se instaleaza o menopauza artificiala cu reactii adverse puternice (bufeurile si osteoporoza). Dupa intreruperea tratamentului, in 90% din cazuri fibroamele reincep sa creasca.

Embolizarea uterina reprezinta o solutie noua, nechirurgicala, de terapie a fibroamelor uterine. Operatia nu implica taieturi, ci doar "inteparea" arterei femurale din zona inghinala cu un cateter (un tub subtire din plastic). Prin cateter se injecteaza o substanta de contrast si apoi particule biocompatibile, care astupa vasele de sange responsabile pentru "alimentarea" fibroamelor. Ramase fara "hrana", fibroamele se resorb, total sau partial. Uterul revine la dimensiunile normale, iar majoritatea sau chiar toate simptomele suparatoare provocate de fibrom dispar Internarea in spital este obligatorie, de obicei pentru o zi, rareori doua-trei zile. Interventia trebuie facuta de medicul radiolog, nu de catre ginecolog. Pana in present mai mult de 50.000 de femei au beneficiat in America de Nord de aceasta metoda de tratament.

La acest moment, in Romania centrul unde se practica embolizarea este Laboratorul de Angiografie si Terapie Endo-Vasculara, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti - fostul spital Municipal (Dr. radiolog interventionist Rares Nechifor).

In Canada, embolizarea uterina (UAE = uterine artery embolization sau UFE = uterine fibroid embolization) este practicata cu mare succes la Spitalul Mount Sinai din Toronto. Rezultatele studiilor clinice conduse de catre Dr. Gaylene Pron pe mai mult de 550 de paciente (1998-2000) sunt de referinta la nivel mondial in lumea medicala de specialitate.
O situatie particulara, o prezinta miomectomia efectuata dupa embolizare, atunci cand fibromul e mai mare de 10 cm sau daca este subseros pediculat (atarna ca un bob, mai mare sau mai mic, in exteriorul uterului). In astfel de cazuri interventia decurge mult mai usor, fara sangerare.

Sunt situatii cand femeile care au fibrom pot ramane insarcinate. In aceste situatii, desi exista riscul aparitiei avortului spontan, sunt totusi sanse mari ca sarcina sa ajunga cu succes la termen. Iar daca ajunge la termen singura problema este cea a greutatii mici a bebelusului, care de obicei se recupereaza. In cazul acestui tip de sarcina femeii trebuie tinuta sub atenta observatie.

Studii recente si experienta medicinei clasice orientale arata ca pana la 70% din histerectomii pot fi evitate folosind metodele medicinei alternative. Terapii ale Medicinei Traditionale Chineze TCM (acupunctura, moxibustia, fitoterapia traditionala, dieta, stilul de viata) sunt cele mai eficiente metode alternative-complementare de tratament pentru fibrom. Deasemenea TCM poate imbunatati spectaculos rata de success a embolizarii sau miomectomiei, micsorarea fibromului in vederea interventiei, a recupararii dupa interventie si a prevenirii recidivelor.

Perspectiva medicinei traditionale orientale

Medicina traditionala chineza (TCM) denumeste aceasta afectiune Zheng Xia, termen care este definit ca fiind "mase crescute in uter care dau durere, se umfla si pot produce sangerare excesiva". Aceasta afectiune este descrisa pe larg in "Medicina Clasica a Imparatului Galben", un manual de medicina scris in secolul III inainte de Christos. Toate manualele de ginecologie TCM din ultimii 2000 de ani prezinta pentru aceasta afectiune planuri detaliate de tratament.

TCM deosebeste trei tipuri distincte de fibrom uterin, functie de cauzele, istoricul bolii, simptome, respectiv functie de metodele de tratament. Cele trei tipuri se deosebesc prin specficul ciclului menstrual, schimbarile periodice la nivelul sanilor, aspectul limbii si a pulsului.

Mentionez toate acestea deoarece consider ca este bine sa stiti ca aceasta afectiune a fost studiata si tratata de mii de ani. TCM are suficiente mijloace la indemana pentru a trata cu success fibromul dar si pentru a sprijini medicina moderna in lupta cu acesta. Este bine ca uneori sa nu incercam sa reinventam roata.

Apelarea din stadii incipiente ale fibromului la opinia (macar) a practicenilor TCM fie ei acupuncturisti sau herbalisti, va poate feri de multe suferinte inutile si nu in ultimul rand, va poate proteja de raul cel mai mare: histerctomia totala.

Cele trei tipuri de fibrom deosebite de Medicina Traditionala Chineza sunt:

Stagnarile de energie (Qi) si stazele sanguine (terminologie TCM) - stresul emotional sau traumele psihice sunt cele mai comune cauze in stagnarea energiei. Stazele sanguine pot fi declansate initial de cicluri foarte abundente, pierderi mari de sange la nastere sau de o viata intima dezordonata (cu prea multe plusuri sau minusuri!). Simptomele pot include: cicluri cu sangerare abundenta sau prea lungi in timp, umflari ale pieptului, dureri abdominale sau balonari inexplicabile, senzatie ciudata in abdomenul inferior, limba de un rosiu inchis cu puncte purpurii, puls pronuntat ca o coarda de chitara. Fibroamele de acest tip sunt in general dure la palpare, fixe sau mobile la apasare. Plantele principale cu actiune benefica in cazul fibromulul de acest tip sunt: Ligusticum chuanxiong (Chuan Qiong), Angelica Sinensis (Dang Gui), Paeonia lactiflora (Chi Shao), Corydalis bulbosa (Yan Hu Suo). Compozitia formulelor se modifica in timp, functie de modul in care reactioneaza organismul la tratament si simptomele se schimba.

Deficienta Yin - Deficienta energiei Rinichilor este una dintre pricipalele cauze ale acestui sindrom (terminologie TCM, care nu presupune o imbolnavire a organului anatomic rinichi). In termenii medicinei conventionale - alopate, deficienta energiei Yin s-ar traduce ca o deficienta a fluidelor corpului, lipsa "apei" din organism, care duce la un fel de "arsita" interioara. Dintre simptome putem aminti: ciclul vine mai devreme, uneori are chaguri, o senzatie de caldura in piept sau abdomen, mancarimi pe piept sau senzatie de dureri ascutite si destindere a pieptului, limba rosie uscata sau incarcata in galben, puls rapid. Plantele principale in tratamentul acestui tip de sindrom sunt: Anemarrhena aspodeloidea (Zhi Mu) si Phellodendro amurense (Huang Bai).

Deficienta eenrgetica a Splinei - In general deficienta energetica a Splinei este generata in principal de ingrijorari si o permanenta preocupare pentru "daca se intampla, Doamne fereste, ceva". Deasemenea printre cauze se pot numara un regim alimentar incorect, prea bogat in dulciuri, grasimi sau alimente prea "reci", conditii de mediu neprielnice (umezeala, frig). Dintre simptome: intarzieri ale ciclului, cu sangerari masive, o senzatie de tragere in jos in abdomen, durerile abdominale se amelioreaza la apasare sau la cald, scaune moi, leucoree alba dupa ciclu, limba palida, putin incarcata. Aceste tip de fibrom este moale la palpare. Bupleurum chinense (Chai Hu) si Paeonia lactiflora (Bai Shao) sunt cele mai folosite "ierburi" pentru aceste tip de sindrom.

Tratamentul specific Medicinei Traditionale Chineze (TCM) se face prin acupunctura, moxibustie (adica fara ace, ci folosind incalzirea punctelor de acupunctura), exercitii fizice (Taichi, Qi Gong), dieta si cu plante medicinale.

Plantele medicinale se administreaza in formule sub forma de decocturi, casete, sau pilule, functie de gravitatea afectiunii. In general, se poate obtine o reducere sensibila a fibromului dupa trei luni de tratament (1-3 sedinte pe saptamana). Rezultate spectaculoase se pot obtine daca tratamentul a fost inceput la dimensiuni ale fibromului mai mici de 7 cm. La dimensiuni mai mari, tratamentul de acupunctura simultan cu cel de plante medicinale se foloseste pentru micsorarea considerabila a fibromului (cca 50 %) in vederea interventiei chirurgicale sau a embolizarii uterine. In asa fel sunt mai multe sanse ca histerctomia totala sau complicatiile sa fie evitate.

Cel mai important aspect pe care Medicina Traditionala Chineza il are in atentie este insa indepartatrea cauzei sau cauzelor care au dus la aparitia si dezvoltarea fibromului. De aceea acupuncturistul, herbalistul sau in general, practicanul TCM, va avea in vedere echilibrarea energetica a organismului dumneavostra, intarirea sistemului imunitar, tonifierea sistemului nervos, in asa fel incat sa puetei face fata cu success stresului emotionale, sufletesc si fizic de fiecare zi. .

Nu in ultimul rand, din punct de vedere preventiv, anamneza TCM (consultul) va cauta sa identifice relativele "slabiciuni", imperfectiunile functionale ale organismului, pe care fiecare le avem intr-o forma sau alta ("pe fiecare doare cate ceva", cum imi spune deseori un bun prieten). Odata identificate acestea, fie ca dor sau inca nu, practicanul TCM isi va concepe in asa fel planul de tratament ca sa balanseze micile nepotriviri si intari organimul. La sesiunile de intretinere periodica (acupunctura, masaj therapeutic Tui-na, etc) practicianul TCM va reevalua starea de moment a organismului si va face necesarele "ajustari" spre a preveni, a preveni, a preveni…eventualele suferinte viitoare.

Alte consideratii ale medicinei alternativ-complementare

Chakra radacina - Ochi de Tigru ( Muladhara ) este cel mai de jos centru de energie al corpului omenesc. Acesta include si uterul. Se spune ca acesta charka poate inmagazina supararea neexprimata. Deasemenea se crede ca orice tumori aparute la acest nivel pot fi inlaturate total sau partial ingaduind supararii sa se exprime. Spuneti direct ce va doare sau va nemultumeste. Forma la care o faceti, o alegeti dumneavoastra, insa este pacat sa suferiti (sau sa pierdeti ceva "vital") doar pentru ca nu spuneti lucrurilor pe nume.

Anumite fibroame uterine sau crampele menstruale aferente pot disparea dupa trei luni daca faceti un program sustinut de exercitii fizice. Exercitiile ajuta reglarea ovulatiei. Dupa unii autori o ovulatie "dezordonata" duce la marirea a fobromului.

Consumarea zilnica a cerealelor integrale sau a mici cantitati de fasole reduce dimensiunile fibromului si ofera protectie impotriva cancerului de san si a celui uterin.

Florile de trifoi rosu (Trifolium pratense) consumat sub forma de infuzii ("ceai") poate fi de ajutor desi se spune ca administrat la menopauza poate inrautati fibromul. La menopauza trifoiul rosu se poate folosi doar de catre persoanele care nu au fibrom.

Intarirea functionarii ficatului prin consumarea de papadie (Taraxacum officinale) sub diferite forme, seminte de silimarina (Silybum Marianum ), radacina de dragavei, denumita si stevie creata (Rumex crispus ) ajuta metabolizarea rapida a estrogenului si aceasta ajuta la micsorarea fibromului.

Compresele calde cu ulei de ricin terapeutic (Ricinus communis) sau cu ginger ajuta la alinarea durerilor date de fibrom si la micsorarea acestuia.

Puteti preveni sau reduce fibromul reducand expunerea la estrogen a dumneavoastra: evitati pastilele anticonceptionale, alimentele ne-organice (de vreme ce multe ierbicide sau pesticide contin sustante asemanatoare estrogenului) Uneori si tampoanele albite cu prea mult clor pot da aceeasi reactie a organismului ca si in cazul estrogenului.

In literatura de specialitate se fac referiri la folosirea remediilor homeopatice in lupta cu fibromul uterin. In ceea ce ne priveste, avem oarecari rezerve, si aceasta doar pentru faptul ca, prin definitie, remediile homeopatice sunt alese in mod foarte specific pentru fiecare persoana si caz in parte. Din aceasta cauza studiile clinice, succesele, respectiv insuccesele obtinute de practicienii homeopatiei in cazul fibromului,un subiect foarte sensibil, sunt suficient de rar publicate. Ca o parere parere personala, in situatia in care se apeleaza la homeopatie (de fapt la orice metoda alternativ-complementara de tratament), este recomandabil un examen ecografic periodic (la fiecare 3-4 luni) pentru monitorizarea fibromului si in plus sa beneficiati de colaboararea medicului dumneavoastra ginecolog (care trebuie sa fie rabdator/rabdatoare cu dumneavoastra si suficient de deschis metodelor integrate de tratament). Nu in ultimul rand, homeopatul/-a trebuie sa va convinga pe dumneavoastra ca a intalnit in experienta de practician al homeopatiei, sufiente cazuri de fibrom pe care le-a rezolvat in mod pozitiv.

Dupa parerea noastra succesul in lupta cu fibromul uterin va reveni in viitorul apropiat medicinei integrate. Acesta reprezinta sau trebuie sa reprezinte conlucarea intre cele mai noi mijloace de investigare si tratament ale medicinei alopate pe de o parte si metodele de diagnosticare, tratament si preventie folosite de mii de ani cu success in medicna traditionala

Cum mentionam in articolul precedent, in ultimii ani s-au facut progrese uimitoare in domeniul chirurgiei fibromului uterin. Actualmente exista multe modalitati care pot evita histerctomia totala.

Histerctomia poate fi o procedura care in unele cazuri poate salva viata, totusi mai mult de 30% din femeile americane (parca prea multe) si-au pus uterul in mana chirurgilor. Totusi prezenta unui fibrom asimptomatic (sa-i zicem, cu multe semen de intrebare) nu este intotdeauna un motiv suficent pentru a apela la histerectomie. Indiferent de situatie, o femeie care sufera de acesta afectiune trebuie sa se informeze suficient asupra acestei chestiuni, sa exploreze toate metodele pe care le are la dispozitie si sa decida in cunostinta de cauza. Trebuie luate in atentie atat instrumentele medicinei alopate cat si terapiile proprii medicinei alternativ-complementare.

Multe dintre femeile care si-au "facut lectiile" in acesta privinta, indiferent de cale urmata in lupta cu fibromul, sunt mai avantajate decat cele care nu si le-au facut. Un ultim lucru care trebuie avut in vedere: cu putine exceptii, nici o femeie nu este mai sanatoasa daca nu are ovare. Altfel spus, chiar in cazul histerctomiei este bine ca ovarele sa fie pastrate.Vom incheia descriind in completare o procedura de tratament a fibromului, relativ noua, care pentru moment se aplica doar in Statele Unite, Canada, Mexic, Brazilia, Anglia, Germania, Israel, Rusia, Ungaria, Japonia, Singapore si Corea de Sud.

Respeciva procedura poarta numele de Chirugie cu Ultrasunete Focalizate asistata de Imagistica prin Rezonanata Magnetica (MRgFUS)

Ce este Chirurgia cu Ultrasunete Focalizate asistate de RMI?

Aceasta este o procedura de tratament ne-invaziv, asemanator examenului ecografic care focalizeaza fascicule de ultrasunete de mare intensitate (HIFU) cu scopul de a distruge fibromul uterin, fara a afecta in general tesuturile din jurul fibroidului. Procedura respectiva se desfasoara intr-o incinta (tunel) de Imagistica prin Rezonananta Magnetica, al carui scaner il ajuta pe medic sa "vada" in interiorul corpului, sa orienteze fasciculele de ultrasunete, sa determine temperatura tesuturilor aflate sub tratament si sa observe continuu desfasurarea tratamentului.

Fasciculele de ultrasunete sunt focalizate printr-un dispozitiv asemanator unei "lentile" (asa cum faceam si noi in copilarie cand aprindeam de la soare, printr-o lupa, cate o frunza uscata sau o bucata de hartie). Ultrasuntele trec prin corpul omenesc insa in cazul ecografului ele sunt de o intensitate foarte mica si sunt inofensive. In cazul tratamentului MRgFUS, ele sunt de mare intensitate si se focalizeaza intr-un singur punct aflat in masa fibroidului, pe care, practic, il "cauterizeaza", fara a afecta tesuturile invecinate. Fascicolul este mutat in mod repetat in toata masa fibromului pana cand acesta este "tratat" in intregime.

Ce informatii furnizeaza RMI?

Dispozitivul de Imagistica cu Rezonanta Magnetica (RMI) furnizeaza o imagine tridimensionala care poate vizualiza fibromul fara interventie chirgicala. De asemenea RMI-ul poate vizualiza in acest caz portiunea care este tratata la un moment dat si poate da informatii asupra temperaturii locului respectiv, in asa fel incat, pe de o parte celulele fibromului sa fie distruse, dar pe de alta parte temperatura sa nu creasca in mod periculos pentru tesuturile din vecinatate si pentru organism in general.

Ce se intampla in timpul procedurii?

Mai intai medicul identifica fibromul si il vizualizeaza cu RMI prelevand imagini din zona pelviana.

Apoi, dupa un plan stabilit in detaliu pentru cazul respectiv, va focaliza fasciculul pulsatoriu de ultrasunete al unui "ecograf" foarte puternic, de o constructie speciala, intr-un anume punct din interiorul fibromului. Focalizarea dureaza cca 15 secunde, timp in care temperatura locului respectiv se poate ridica pana la cca 85 grade Celsius. Aceasta temperatura este suficienta pentru a distruge celulele respectivei zone, atinse de ultrasunete. Simultan, medical vizualizeaza respectiva zona si verifica temperatura si aspectul tesuturilor acelei zone. De vreme ce focalizarea si tratamentul se face doar o zona de intindere foarte mica la o singura "radiatie" de ultrasunete, procedura se repeta pana cand intreg volumul fibromului este tratat. Procedura dureaza de obicei cam 3 ore, bineinteles functie de numarul si marimea fibroamelor care sunt tratate.

Dupa tratament, organismul elimina incet tesuturile distruse ale fibromului, proces care poate dura luni de zile. Concomitent simptomele caracteristice ale fibromului dispar.

Ce simte pacienta in timpul tratamentului?

Inainte de tratament pacientei i se admninistreaza un sedativ si un analgezic usor care sa o ajute sa se relaxeze. Tratamentul se administreaza pe masa de "operatie" care intra in "tunelul" RMI-ului. Pacienta va putea comunica continuu audio cu echipa care va efectua tratamentul (prin microfonul si difuzoarele incintei RMI-ului). Pacienta va fi informata de fiecare pas al tratamentului, pe masura desfasurariii acestuia.

In timpul tratamentului este normal ca pacienta sa simta o usoara incalzire a zonei pelviene (partea de jos a abdomenului). Pacienta va avea in mana un buton de urgenta pe care-l poate apasa oprind astfel tratamentul, oricand ar apare situatii neprevazute sau cand tratamentul ar deveni prea dureros.

Pacienta va fi constienta pe tot timpul tratamentului si va furniza continuu informatii medicului asupra starii ei. Dupa procedura respectiva, pacienta va trebui sa stea cateva ore sa se odihneasca in clinica, pana efectele sedarii dispar complet. Apoi pacienta poate pleca acasa putandu-si relua activitatea normala.

Cui i se poate administra aceasta procedura?

In general procedura cu Ultrasunete Focalizate se poate aplica oricarei personae care sufera de fibrom si care doreste sa isi pastreze uterul. Decizia insa o are medicul, functie de conditia fiecarui caz in parte.

Se spune ca acesta metoda de tratament este aplicabila mai ales pacientelor care deja au avut copii deoarece specialistii isi exprima temeri asupra "supraincalzirii" accidentale ale zonelor aferente fibromului..adica a ovarelor. Totusi literatura de specialitate semnaleaza cazuri in care dupa tratamentul cu MRgFUS, pacientele au ramas insarcinate si au dus sarcina cu bine, pana la capat.

Cate cazuri de tratamente MRgFUS au fost efectuate pana in prezent?

La nivelul anului 2006, luna octombrie, in intreaga lume au fost efectuate peste 2000 de tratament de fibrom uterin prin procedura MRgFUS.

Care sunt complicatiile majore associate tratementului prin Chirugie cu Ultrasunete Focalizate asistata de Imagistica prin Rezonanata Magnetica

In general procedura MRgFUS este o procedura sigura, nepericuloasa, de tratare cu risc minim fibromul uterin. Uneori insa, ca urmare a tratamentului pot apare complicatii. Dintre acestea putem cita

Complicatii pe termen scurt:
- tensiune scazuta sau lesin dupa sau in timpul tratamentului;
- dureri/crampe abdominale, greata sau/si febra;
- reactii alergice la medicamente sau substantele de contrast;
- mici arsuri ale pielii in zona pelviana;
- dureri de spate sau de picioare care pot dura cateva zile;
- infectii urinare.

Complicatii pe termen scurt:

Incidenta riscurilor pe termen lung survenite dupa aplicarea procedurtii este extreme de scazuta. Totusi trebuie sa stiti ca, desi rare, s-au raportat cazuri de complicatii ca urmare a tratamentului prin MRgFUS cum ar fi:

Complicatii pe termen scurt:
- arsuri ale pielii pe abdomen cu supurarea acestora;
- dureri de spate, de picioare sau stari de slabicune.

Alte riscuri
- Exista riscul ca tratamentul sa nu fie efectiv sis a fiti nevoite sa folositi mijloace alternative de tratament care sa va ajute sa eliminate simptomele neplacute.
- Tratamentul poate fi efectiv pentru fibromul tratata la un moment dat, insa dupa o anumita perioada de timp, pot apare alte fibroame, necesitand tratamente aditionale.

Cum poate ajuta Medicina Traditionala Chineza la succesul tratamentului MRgFUS?

Tratamentul prin Chirugie cu Ultrasunete Focalizate asistata de Imagistica prin Rezonanata Magnetica (MRgFUS) trateaza doar efectul "imbolnavirii".

Pentru tratarea cauzei/cauzelor fibromului uterin si pentru prevenirea eventualelor recidive este bine sa se apeleze la metodele medicinei alternativ-complementare, dintre care cele mai eficiente sunt, dupa parerea noastra, mijloacele proprii Medicinei Traditionale Chineze.

Acupunctura si fitoterapia clasica chineza integrate cu tratamentul MRgFUS pot ajuta la:
- pregatirea organismului pentru procedura prin micsorarea fibromului la dimensiuni care sa faca tratamentul prin MRgFUS mai efficient si cu mai putine complicatii;
- atenuarea sau eliminarea complicatiilor pe termen scurt si lung cand acestea apar;
- prevenirea recidivelor prin identificarea cauzelor specifice pentru fiecare femeie in parte) ce duc la aparitia fibromului si tratarea acestora;
- grabirea eliminarii din organism a tesuturilor moarte ale fibromului ramase dupa tratament;


- articol publicat in ziarul Faptu' Divers, Toronto, Canada in 27 iunie 2007

Un comentariu:

Anonim spunea...

mass with knockout allergies motive to or heal for chronic urticaria.
The blizzard can hap vast welts or embossed
protrusions on the peel with excitement are
the symptoms of Urticaria. eutherian abruption is a shape that are
distress from inveterate hives do not acknowledge what is causing their outbreaks.

people with stern allergies need to be exposici�n al
fr�o con ropa de abrigo y protecci�n adecuada, as� como seguir la medicaci�n prescrita".

Review my web site ... itchy rashes
My site :: flea bite pictures