duminică, 22 februarie 2009

Formula fericirii familiale

Un clasic a spus ca toate familiile fericite seamana intre ele. Se pare ca totusi nu a avut dreptate si familiile fericite nu sint identice. Mai mult, convingerea ca fericirea se poate copia, ca putem aplica o anume reteta, conduce multe familii in pragul dezastrului sau chiar dincolo de el.

Familia este un tip extraordinar de comunitate umana, un fel de stat la scara mica, pe care doi oameni il creeaza pentru sine si cei apropiati. De aceea, de fapt, fiecare familie este fericita in felul sau.

Ca in orice stat, in familie este nevoie de legi (reguli), care sa fie adoptate si respectate in acest stat in miniatura. Totodata, trebuie sa existe o ierarhie, alaturi de multe altele.

El si ea - familia cea mai simpla

Aceasta se compune din cei doi - sot si sotia, care au format aceasta comunitate.

Care a fost intelegerea survenita intre cei doi, cind se casatoresc? De ce isi unesc destinele? Unii o fac pentru ca oamenii ajunsi la virsta maturitatii trebuie sa se casatoreasca, sa-si intemeieze o familie. Altii fug de singuratate. Unii considera ca, in doi, este mai usor de biruit greutatile vietii, altii viseaza sa aiba copii, iar o parte vor sa scape de sub tutela parintilor.

Motive sint foarte multe, de multe ori fiecare dintre cei doi avind propriile motive, ce nu coincid. Mai mult, in tinerete oamenii nu prea au gindul la ceea ce inseamna casatoria, care este sensul si scopul acestui pas; abia mai tirziu, dupa ce focul pasiunii se domoleste, unii descopera, din pacate, un mare gol in locul relatiilor normale din familie.

Aici isi au izvorul numeroasele probleme: fiecare dintre soti isi doreste altceva si nu-l intelege pe celalalt, nu-i intelege visele si aspiratiile. Sotii incep sa se deranjeze unul pe altul, apare o stare de iritare, creste instrainarea, iar in micul stat - familia compusa din cei doi - se dezlantuie adevarate razboaie civile, nu mai putin aprige decit cele adevarate: razboaie de independenta, de cucerire a unor teritorii apartinind inamicului, pentru noi sfere de influenta - dominarea asupra copiilor, rudelor etc. Mai trist este ca oricine ar cuceri victoria, oricare din cei doi ar triumfa, pierderile sint foarte grele si foarte importante, suferind astfel toti, mai cu seama copiii, daca exista.

Tipuri de casnicii

Exista mai multe tipuri de casnicii. Vom vorbi despre categoriile principale.

Primul tip de casnicie este tipul patriarhal. Aici rolurile sint bine impartite: rolul sotului, rolul sotiei, rolurile copiilor. Este o constructie solida, stabila, cu o ierarhie bine structurata. Fiecare stie cu exactitate care-i este rolul si ce sarcini are de indeplinit, precum si drepturile sale si ale celorlalti: sotul este capul familiei, el ia hotaririle importante si asigura bunastarea materiala; sotia se ocupa de casa, are grija de sot si copii. Obligatiile ei sint mai putin extinse, dar mai profunde. Aceasta este schema de baza, dar continutul depinde de soti. Cit timp fiecare isi indeplineste intocmai rolul si sarcinile sale, constructia ramine solida si viabila. Ea se naruie numai daca unul dintre soti incepe sa ceara celuilalt ceea ce nu intra in sfera prevazuta prin contract pentru acesta: participare la activitatile si obligatiile care revin, de fapt, primului, sau preluarea lor, in totalitate; de asemenea, poate aparea situatia incalcarii de catre unul din parteneri a drepturilor celuilalt - spre exemplu, sotia incepe sa cistige mai mult decit sotul, preluind ea rolul de asigurare a hranei si altor necesitati pentru familie.

Al doilea tip de casnicie este parteneriatul. Spre deosebire de familia patriarhala, care are la baza supravietuirea intregii familii prin crearea unei baze solide pentru soti si copiii lor, parteneriatul are la baza apropierea sufleteasca si intelectuala a partenerilor, traiul zilnic trecind pe plan secundar.

Sotii isi pastreaza aici spatiul vital propriu, dreptul de a avea o viata personala ce include activitatea profesionala, interese culturale, dreptul de a lua hotariri. Aici rolul determinant il joaca o comuniune sufleteasca ce formeaza baza casniciei, conferind siguranta sotilor.

Casatoria de tip patriarhal dureaza de secole, pe cind cea de tip partenerial a aparut relativ recent, iar societatea - adica noi toti - nu a reusit sa ii inteleaga particularitatile in toata profunzimea.

Evolutia casniciei

Doi tineri se intilnesc, se plac, se iubesc si se hotarasc sa se casatoreasca. Fac acest pas decisiv si jura ca doar moartea ii va desparti, caci vor sta alaturi toata viata.

Ce se intimpla in continuare? Cei doi se maturizeaza, incep sa inteleaga ce reprezinta ei, ca persoane, fiecare in parte, ce inseamna cel de linga el. Casnicia dureaza, de cele mai multe ori, pina la primul hop, prima problema sau rascruce intilnita in cale.

De pilda, daca tinerii casatoriti sint studenti, la terminarea facultatii sint ambii absolventi, dar sotia se inscrie la masterat. Atunci, tinarul ei sot isi da seama ca el nu-si doreste o sotie - doctor in stiinte, ci vrea atentie, iubire, tandrete, mic dejun servit la pat, mese gustoase, la care sa stea ei doi, acasa, camasi apretate.

De aici apare primul conflict intre cele doua categorii de casnicii - patriarhala si parteneriala.

Cum se petrec evenimentele?

Sotia studiaza, alearga prin biblioteci sa-i impartaseasca sotului descoperirile ei; sotul o suporta cu ciudateniile ei stiintifice si, intre timp, isi proslaveste mama care si-a lasat serviciul de dragul familiei, iar tinara lui sotie abia se abtine sa nu-i spuna ca mama lui a fost o fraiera, iar ei, toti ceilalti - niste egoisti si profitori.

Intr-o buna zi, cei doi - sau unul dintre ei - dau de capatul rabdarii si totul se naruie.

De fapt, asa este firesc, logic sa se intimple, pentru ca nici o iubire din lume nu-i poate ajuta sa depaseasca problemele zilnice. De ce? Acestea dureaza, de fapt, toata viata, zi dupa zi. Asa ca de ce sa ne sacrificam intreaga viata, sa devenim eroi pe altarul casniciei? Cei doi decid, de foarte multe ori, ca nu merita.

Totusi, sentimentele sint ceva foarte puternic, maret, atunci cind cei doi soti sint legati nu doar de obisnuinta si simpatie, ci de o iubire adevarata. Aceasta nu se stinge in timp, se transforma, devenind altfel, dar la fel de puternica.

Formula magica

Toate cuplurile care se casatoresc isi doresc fericire, o viata buna, linistita, implinita, plina de realizari. Dar cum?

Primul pas spre solutionarea (uneori chiar prevenirea) problemelor ce apar sau ar putea sa apara este constientizarea ei. Sfatul cel mai realist si cel mai des auzit este o discutie sincera despre problemele celor doi soti si ale casniciei lor. Caci, instrainindu-se, sotii inceteaza sa mai comunice, aproape ca nu-si vorbesc sau, daca o fac, isi reproseaza, se cearta, ceea ce mareste starea de tensiune dintre ei.

Desigur, toti se tem de discutii, este greu sa deschizi si sa porti o discutie serioasa, deschisa, sincera si adevarata, dar fara ea nu se poate reveni la o casnicie normala, bazata pe iubire si respect reciproc.

In primul rind trebuie formulate bazele pe care este fundamentata casnicia celor doi, ce i-a unit, de ce fiecare l-a ales pe celalalt si nu pe altcineva.

Dar acum, dupa un timp, ce-i mai uneste pe cei doi soti? Ar fi bine ca fiecare dintre ei sa-si noteze cele doua aspecte - starea casatoriei la inceput si in prezent - dupa care sa se aseze si sa puna cu calm si luciditate, in discutie, aceste constatari.

Discutia aceasta nu dezbina, ci are darul de a-i reuni pe soti. Si este constructiva, caci ofera posibilitatea descoperirii radacinilor problemei comune, ajungind la sistemul compromisurilor reciproce, care da totdeauna rezultate cind nu sint niste abdicari de la principiile fundamentale de viata.

Nu va fi usor, dar putem fi siguri ca va fi eficient. Iar daca problemele identificate si discutate sint mai putin importante decit iubirea, viata comuna, copiii si viata acestora, atunci cei doi soti pot fi siguri ca vor reusi sa uite, sa ierte si sa-si aduca familia la fericire dorita.

Cum sa scapati de durerea provocata de intepaturi

Muscaturile de insecte sint cauza unui numar foarte mare de decese, mult mai multe fata de cele provocate de muscaturile de sarpe. Oamenilor sanatosi intepaturile de albine le provoaca o durere de scurta durata, urmata de o umflatura, care se micsoreaza dupa citeva ore. Cele mai grave simptome se observa atunci cind este provocata o alergie, care poate duce la soc anafilactic. De aceea trebuie sa fiti foarte atenti la asemenea simptome: o apasare in piept, urticarie, greturi, varsaturi, respiratie greoaie, raguseala, ameteli, limba sau fata umflata, lesin. Cu cit apar mai repede aceste simptome, cu atit ele va vor ingreuna situatia mai mult.

Intepaturile de meduze pot fi urmate de dureri de cap, crampe musculare, tuse, respiratie greoaie, greata si varsaturi. Daca simptomele nu dispar sau chiar cresc in intensitate, trebuie sa va adresati imediat medicului.

Albinele, viespile si rudele lor

Aceste insecte in timpuintepaturii elibereaza venin in tesuturile pielii, ceea ce provoaca durere, inrosire si o umflatura pe locuafectat. Indispozitia poate dura de la citeva ore pina la 24 de ore, in functie de ce insecta v-a muscat.

Trebuie sa vedeti mai intii ce fede insecta v-a intepat. Acest lucru va poate da cheia pentru tratamentupe care trebuie sa iurmati si va ajuta sa evitati alte intepaturi.

Albina care are corpupufos de culoare auriu-maronie va poate intepa doar o singura data. Aceasta se intimpla pentru ca acuei zimtat ramine in piele, ceea ce duce la moartea albinei.

Pe de alta parte, bondarii si viespile au acele netede, ceea ce le permite sa va intepe de mai multe ori, astfeincit trebuie sa fiti pregatiti sa va salvati cu fuga.

Bondarii mai ridica o problema suplimentara. Daca omoriti unudintre ei, aceasta poate conduce la navalirea intregului roi asupra dumneavoastra. Atunci cind saculetului cu venin este distrus se elibereaza o substanta chimica (aceasta ii provoaca pe ceilalti bondari sa va atace).

Actionati rapid! Cheia unei tratari reusite este rapiditatea cu care actionati. Cu cit vi se acorda mai repede primuajutor cu atit aveti mai multe sanse de a controla durerea si umflatura.

Indepartati acul! Daca v-a intepat o albina, indepartati cit puteti de repede acul, pentru ca altfesaculetucu venin care se gaseste in eva continua sa pulseze inca doua-trei minute, contribuind la patrunderea acului si a veninului cit mai adinc in piele. Fiti atenti sa nu rupeti acusau saculetul. Daca se intimpla acest lucru, in organismudumneavoastra va patrunde mai multa otrava.

Curatati bine rana! Albinele si rudele lor sint niste gunoieri, de aceea in veninulor se gasesc cemai adesea bacterii daunatoare. Spalati locuintepaturii cu sapun, apa si antiseptic.

Cum scapati de durere

In acest stadiu rana dumneavoastra inca mai pulseaza, de aceea doriti sa scapati de durere cit mai repede. Iata citeva metode recomandate pentru acest lucru, singura conditie fiind sa actionati cit mai rapid dupa ce ati fost intepati:

punind peste locuintepaturii o punga cu gheata sau chiar un cub de gheata, puteti face sa scada umflatura si impiedicati raspindirea veninului.

probabil ca o sa vi se para o ironie, dar chiar si caldura va poate ajuta sa va simtiti mai bine, neutralizind substantele chimice care provoaca inflamarea. Luati uscatorupentru par si tineti-indreptat catre locuintepaturii citeva minute.

unul dintre cele mai simple si mai eficace leacuri care se pot folosi in aceste cazuri este aspirina. Umeziti locuintepaturii si puneti o tableta de aspirina. Aceasta neutralizeaza diversii agenti inflamatori din venin.

adesea amoniacupe care iaveti in casa poate face minuni. Daca presarati amoniac peste rana, durerea va trece foarte repede.

este recomandata de asemenea o pasta preparata din bicarbonat de sodiu si apa, cu care se unge rana.

foarte repede inlatura veninuo pasta pregatita din carbune de lemn, astfeincit rana nici nu se va umfla, nici nu va durea. Farimitati un carbune, amestecati-cu apa si ungeti cu aceasta pasta rana, pe care o bandajati dupa aceea. Carbunele actioneaza foarte bine daca este mentinut tot timpuumed.

luati un preparat antihistaminic. Preparatele antihistaminice pentru uz intern care se gasesc in farmacii va ajuta sa scapati de durere (unudintre aceste produse este siropupentru tuse care contine substante antihistaminice). Acestea scad umflatura si inrosirea pielii provocate de veninuinsectelor.

incercati sa evitati intepaturile. Este cunoscut ca unele masuri profilactice va pot proteja de foarte multe neplaceri. Purtati haine deschise la culoare. Insectele prefera culorile inchise. Iata de ce apicultorii se imbraca de obicei in haine kaki, albe sau in alte culori deschise. Scapati de intepaturi si daca aveti grija sa nu mirositi prea strident: evitati parfumurile, lotiunile dupa barbierit si alte arome, pentru ca albinele sa nu va confunde cu nectaruunei flori. Cresteti consumude zinc: albinele sint atrase de persoanele care sufera din cauza deficientei de zinc (puteti creste consumude zinc numai cu indrumarea medicului).

intrati la adapost. Daca va urmareste un roi intreg de insecte, intrati la adapost, in padure sau sariti in apa. Insectele vor intilni astfeo piedica in urmarirea jertfei.

cumparati-va un sevalet. Ca ultim mijloc de protectie puteti deveni pictor. Acestia sint intepati foarte rar, pentru ca terebentina pe care o folosesc alunga insectele nedorite.

Spalati ranile provocate de meduze cu apa sarata

Meduzele reprezinta cea mai raspindita specie marina ale carei intepaturi sint la fede periculoase ca si ale albinelor. In tentaculele lor lungi se gasesc celulele care provoaca intepatura. Cind va ating, celule strapung pielea umana si imprastie veninul. Chiar si tentaculele taiate sau ranite pot provoca rani deosebite.

Daca va raneste una dintre aceste creaturi marine, spalati imediat rana cu apa sarata. Nu folositi apa nesarata, pentru ca aceasta poate trezi celulele care inca nu fost distruse si care va pot intepa din nou. Din acelasi motiv nu masati locuintepaturii.

Neutralizati celulele care va pot intepa. Incercati sa scapati de durere spalind cit se poate de repede locuafectat cu una dintre urmatoarele solutii (chiar si asa insa durerea va reveni dupa citeva ore, astfeincit trebuie sa repetati procedura):

alcool: puneti alcoope locuafectat. Nu trebuie neaparat alcoosanitar, puteti folosi si vin, lichior sau orice alta bautura alcoolica.

otet: puneti cit se poate de repede otet pe rana, durerile vor fi astfecalmate.

amoniacul este de asemenea eficient impotriva intepaturilor de meduze.

Dupa ce ati fost intepat trebuie sa inlaturati tentaculele, dar nu faceti acest lucru cu miinile goale.

Cum sa scapam de tuse

O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire.

Aceasta boala este agasanta, suparatoare si chiar chinuitoare, dar in alt mod ajuta la indepartarea secretiilor de pe caile respiratorii, de aceea este recomandat a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai intii la produsele naturiste, astfel:

Ceaiuri:

cea mai buna este infuzia din frunze de patlagina: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma doua cani pe zi, cu lingurita;

infuzie de plamadica: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma 2-3 cani pe zi;

infuzie din muguri de pin: o lingurita de muguri de pin proaspeti sau uscati, la o cana de apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine;

infuzie de coada-soricelului: doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi. Daca tusea este uscata trebuie consumate multe lichide.

infuzie de tei: 1-2 linguri de flori de tei, la o cana de apa fierbinte din care se consuma o jumatate de pahar din acest ceai, de trei ori pe zi, intre mese.

Cataplasme:

Foarte eficiente sint cele cu seminte de in si faina, in amestec de 1/3 la 2/3 apa, in care se fierbe totul pina se formeaza o pasta consistenta.

Se pune intr-un saculet de pinza care se aplica pe piept. Recomandate sint si frectiile cu ulei de ricin: doua linguri si ulei de terebentina, o lingura incalzita la un foc slab, apoi se frectioneaza bine pieptul, dupa care se acopera cu o patura groasa sau plapuma.

Inhalatii:

se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin. Se amesteca in parti egale si se pun doua linguri din acest amestec la 1 litru de apa clocotita. Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, iar pentru a proteja pielea fetei se aplica inainte o crema grasa.

inhalatiile cu uleiuri eterice sint de asemenea folosite, avind o buna eficienta astfel: intr-un vas cu 2-3 litri de apa fierbinte se adauga 10 picaturi de ulei de lavanda, eucalipt, menta sau fenicul, apoi se fac inhalatii de 2-3 ori pe zi. Atentie, nu se vor folosi uleiuri la persoanele alergice.

Apiterapia:

o reteta indicata si cu bune rezultate este mierea cu lapte fiert. Se dizolva 50 g de miere zaharisita intr-o cana de lapte dulce fiert la care se adauga un galbenus de ou proaspat, apoi se bea cu inghitituri mici. In tratarea tusei mai este folositoare si tinctura de propolis, astfel: 60 g de propolis la 200 g alcool, din care se iau cite 15-30 picaturi de trei ori pe zi, inainte de mese.

Presopunctura:

se maseaza in sensul acelor de ceasornic cu degetul mare sau cu aratatorul punctul situat deasupra scobiturii sternului, timp de cinci minute. Se fac doua masaje pe zi timp de zece zile.

Dietoterapie:

in general sucurile de legume actioneaza rapid si eficient in caz de tuse. Inainte de masa de prinz trebuie consumat un amestec din suc de salata verde 50 ml si suc de usturoi 50 ml. Se mai poate folosi si urmatoarea reteta: suc de morcov 200 ml, suc de varza 50 ml, suc de gulii 50 ml si suc de telina 50 ml. Foarte indicat si cu bune rezultate in terapia acestei boli este si maceratul din 8-10 smochine si 5-6 curmale, intr-un litru de apa sau lapte dulce timp de 8 ore. Se incalzeste apoi usor lichidul si se consuma impreuna cu fructele.

Tusea e un simptom ce nu trebuie tratat superficial, ci cu mare atentie. Se spune ca tusea indelungata nu prezinta nici un risc, dar nu este chiar asa usor de spus!!!

La copii, chiar o tuse usoara, dar care dureaza mai multe luni poate antrena dilatarea progresiva a bronhiilor, ceea ce conduce in cele din urma la aparitia insuficientei respiratorii. La adulti, tusea care persista mai mult timp fara un motiv aparent poate fi semnul unei boli grave, iar in ambele cazuri mentionate mai trebuie urgent consultat medicul de familie sau medicul specialist. Tusea mai poate fi si semnalul unei alergii, iar in astfel de cazuri tusea se declanseaza de indata ce se intra in contact cu alergenul in cauza cum ar fi: polen, praf, acarieni, parul animalelor, polenul de la flori, unele parfumuri si deodorante, produse chimice, detergenti, fulgi si puf de la pasari etc. Aceasta tuse nu este insotita de expectoratie aparind in schimb alte simptome neplacute, cum ar fi de exemplu curgerea nasului, respiratia devine dificila si zgomotoasa etc. In concluzie, atentie deosebita la aceasta afectiune si mai ales la tratamentul ei.

CATE CEVA PENTRU ANTI STRES

Legarea degetelor

Conform intelepciunii orientale, corpul omenesc
se divide in zece campuri magnetice diferite, cu care
putem intra in contact fie prin talpa piciorului
(punctele de reflexologie), fie prin maini. De
exemplu, degetul mare al mainii drepte este legat de
glandele pituitara, pineala si tiroidiana, de gat,
pancreas si vezica. Masand degetul, stimulati toate
aceste organe. La fel se intampla si cu celelalte
degete de la maini, care masate zilnic produc o
benefica relaxare a intregului organism. Legarea
degetelor este o varianta a acestui tip de masaj,
curioasa in aparenta, dar eficienta.
Cum procedati: infasurati o banda subtire de
leucoplast imprejurul varfului tuturor degetelor.
Bandajul trebuie sa fie suficient de strans, astfel ca
pielea sa se invineteasca putin (nu trebuie sa va
doara). Dupa ce toate degetele au fost legate,
strangeti foarte puternic pumnii, vreme de 3 minute.
Relaxati-i. Repetati de 3 ori. Scoateti bandajele,
faceti o pauza de 5 minute, apoi reluati exercitiul.
In locul leucoplastului, puteti folosi carlige de rufe
(daca aveti degete mai subtiri), care trebuie lasate
sa actioneze 5 minute.

Masajul cu pieptenele

Luati un pieptene si treceti-l peste piele, de la
varful degetelor in sus, pe ambele parti ale palmei.
Continuati sa va pieptanati incheieturile mainilor,
bratele, ajungand pana la umeri. Procedati la fel si
cu picioarele. Exercitiul este extrem de agreabil si
poate fi practicat cat va face placere. E binevenit in
caz de nervozitate, oboseala si circulatie periferica
proasta. Este si mai eficient daca il insotiti de o
presiune exercitata vreme de 3 minute pe limba, cu
muchia periutei de dinti sau cu coada unei linguri.

Mingea de tenis

Luati o minge de tenis, oricat de veche, si
puneti-o sub talpa piciorului gol. Miscati-o de la
calcai catre varf si invers. Aceasta tehnica activeaza
numeroase puncte de acupresura, care sunt de fapt
terminatii nervoase, folosite in reflexologie.
Exersand o presiune asupra lor, ea va reduce
tensiunile din intreg organismul, si nu doar pe cele
din talpa si din picior.

Ciorapul cu mingi

Este o metoda simpla, dar ingenioasa de a reduce
stresul. Fabricarea accesoriului nu ridica probleme:
varati doua mingi de tenis intr-un ciorap si
innodati-l. Asta e tot. Aveti in mana arma absoluta
pentru a invinge tensiunile si durerea de cap.
Cum procedati: intindeti-va pe podea, cu
picioarele ridicate pe un scaun sau pat (sa formeze un
unghi mai mic de 45 de grade) si cu ceafa fixata intre
cele doua mingi. Binefacerea presiunii pe care o
exercita se face simtita imediat. De ce? Pentru ca
mingile actioneaza asupra punctelor de energie aflate
la baza craniului si asupra muschilor intepeniti de pe
partile laterale ale gatului. Pastrati pozitia 10-20
de minute.

Mataniile


Ati observat, probabil, ca mataniile fac parte, nu
doar din cultul crestin (catolicii le numesc rozariu),
ci si din cultul islamic. La noi, le poarta indeobste
calugarii, in vreme ce seicii arabi nu se despart
niciodata de ele, mataniile fiind un accesoriu
cotidian al credintei. Si indienii, la fel ca si
tibetanii, le poarta in permanenta asupra lor, intr-un
mic buzunar. In toate exemplele date, rolul lor este
de a numara rugaciunile care se rostesc drept canon
sau din pura credinta. Ei bine, mataniile au si
insusirea deosebita de a invinge stresul, fara efort,
nici fizic, nici intelectual. Miscand bilele insirate
pe snur, energia negativa acumulata in organism se
elibereaza prin degete. Incercati sa practicati
exercitiul vreme de o jumatate de ora sau o ora. Daca
va concentrati, veti ajunge intr-o stare vecina cu
meditatia.
Cum procedati: procurati-va un rozariu compus din
20-30 de margele de piatra, sticla sau lemn. Materia
nu conteaza. Nici forma si nici originea. De obicei,
snurul se tine cu mana stanga si se muta bilele, una
dupa alta, cu indexul si degetul mare al mainii
drepte. Cu oarecare exercitiu, le veti putea manevra
cu o singura mana, cat mai incet. Concentrati-va
asupra a ceea ce faceti, dar nu fortati. Dupa putin
timp, nu va veti gandi decat la rozariu si la modul in
care il folositi. Calmul care va va invalui va fi
unic. (Sfaturile nu privesc credinciosii, care cand
muta mataniile rostesc rugaciuni. Ei nu sunt niciodata
bolnavi de stres.)

Arborele


Daca o sa va spun ca o plimbare de o jumatate de ora,
de unul singur, printr-o padure, printr-o gradina sau
printr-un parc, e cu mult mai eficienta decat o cura
cu medicamente calmante, veti raspunde: „Si? Ce-i cu
asta? Toata lumea stie ca este adevarat!”. Aveti
dreptate. Chiar si in revista noastra s-a scris, nu o
data, despre vindecarea cu ajutorul copacilor; dar
cate persoane din anturajul in care traiti practica
aceasta metoda benefica? Cati folosesc natura pe post
de medicament, in momentele grele, de tensiune si de
anxietate? Sa te preumbli intr-un spatiu asa de placut
pentru ochi si atat de puternic oxigenat cum este
crangul, sau padurea, sau parcul - are un efect
pozitiv imediat asupra nivelului nostru de stres.
Acordati-va aceasta sansa, de doua ori pe zi, si veti
scapa cu bine din cercul stresatilor si nervosilor. Cu
cat peisajul va fi mai vast, cu atat efectul va fi mai
puternic. Munti in departare, dealuri invelite in
pajisti de flori, marea infinita - toate astea
genereaza sentimente de deschidere, optimism si
speranta. Dar daca din toate astea, in preajma dvs. nu
exista nimic? Daca nu va puteti parasi peste zi copiii
si casa, ori biroul sau institutia? Aveti doua
posibilitati la indemana.
Cum procedati: 1. Imaginati-va ca va aflati
intr-un parc sau pe malul marii. Utilizati
vizualizarea (si despre ea s-a scris in „Formula AS”)
pe ecran lat. Dilatati cat mai mult imaginile cu
ajutorul imaginatiei. Calmul se va instala pe masura
ce privelistile alese vor deveni mai concrete.
Impanati-le de amanunte: milioane de margarete, o
adiere de vant, cer cat se poate de albastru, chiar si
cantecul cucului. 2. Cea de a doua tehnica e de
origine japoneza si se practica de mii de ani: gradina
miniatura. In Japonia, unde spatiul vital e foarte
restrans, aceste gradini nu ocupa un spatiu mai mare
decat o masa. Dar felul in care ele se adreseaza
imaginatiei dovedeste o forta uriasa. Observarea
naturii, fie cat de minuscula, e adesea suficienta,
pentru a ne elibera de stresul cotidian. Incercati sa
creati si dvs. o gradina japoneza, acasa sau la birou.
Si la noi exista arbori in miniatura (bonsai), cactusi
pitici, muschi si licheni, pietricele de rau din care
se poate confectiona o gradina. Actul in sine, de a
crea un mic univers natural, va reprezenta un factor
de seninatate. Cand va fi gata, asezati-va linistiti
in fata lui si concentrati-va asupra gradinii, intre
10 si 15 minute. Chiar daca sunteti un materialist
invederat, refractar la orice iluzie, lasati-va
cuprinsi de pacea pe care o iradiaza. O caseta cu
muzica speciala, linistitoare, care sa cuprinda
glasuri de pasari sau vuiet de mare, va accentua si
mai mult efectul calmant.

Sacul cu graunte

Inspirat din mastile de matase pe care chinezii
si le aplica pe ochi, sacul cu graunte e menit sa
stimuleze punctele de acupresura din aceasta zona.
Umpleti cu seminte de in o punga alungita, facuta din
matase. Mangaierea materialului, aliata cu rezistenta
fluida a semintelor de in, va transforma acest obiect
intr-un accesoriu de relaxare unic, in egala masura
ferm si senzual.
Cum procedati: intindeti-va intr-un loc
confortabil si aplicati saculetul cu boabe de in pe
ochi. Contactul lui proaspat si bland va va usura
instantaneu tensiunile. Daca va place, stropiti sacul
cu o picatura de ulei aromat de lavanda sau trandafir.


Papusa din Guatemala


In urma cu sute sau mii de ani, in padurea tropicala
din Guatemala, a fost inventata o tehnica extrem de
ingenioasa, menita sa inlature grijile. Autorii ei
sunt copii. Desi i se spune papusa, in cauza nu este o
jucarie, realizata dupa un model omenesc, ci un
cosulet cu capac, in care sunt puse una sau mai multe
„papusi”, de fapt, niste bete imbracate in carpe sau
niste linguri din lemn, pictate cu ochi si gura.
Rostul lor este pe cat de simplu, pe atat de poetic:
inainte de a se culca, mica fetita din Guatemala
ridica usor capacul cosuletului ei pentru a-si
marturisi toate suferintele papusilor. Odata
sufletelul descarcat, doarme linistit si senin ca un
inger.
Ingenios? Bizar? Naiv? Ce conteaza! Important
este ca metoda functioneaza. Important este sa stim
cum s-o adaptam pentru uzanta unor adulti.
Cum procedati: papusa dvs. din Guatemala poate fi
orice: o papiota de ata, o bucata alungita de cristal
alb sau roz, o batista legata cu nod. Obiectul in sine
nu are nici o importanta. Importanta este capacitatea
dvs. de a va transfera necazul, nelinistea sau
tristetea, asupra unui obiect. A-ti transfera
nelinistea este un mijloc metaforic de a-ti spune ca
ai scapat de ea. La fel ca in vechile descantece
romanesti, unde raul „se da” pe apa, psihologia
moderna (poate cercetatorii au studiat etnografia
noastra ancestrala) recomanda transferul stresului, al
angoasei, asupra unui obiect. De fapt, e o spalare de
creier. O sarcina pe care o transmiteti acelei parti
din spirit care stie asa de bine sa reactioneze la
imagini: subconstientul. Nu va grabiti, deci, sa
criticati caracterul aparent infantil al papusii din
Guatemala. Va va fi de mare folos. Folositi-o regulat,
ca pe un ritual. Copiii stiu ei ce fac!

Calitatile terapeutice ale uleiului de ricin

Pe linga proprietatile binecunoscute de laxativ si purgativ, uleiul de ricin are o diversitate de virtuti terapeutice. Acest ulei exercita o actiune benefica asupra tegumentelor – atit la nivelul epidermei, cit si al dermei.

Mijloc eficient pentru vindecarea negilor

Timp de 10-15 minute se maseaza negul (negii) cu ulei de ricin. Procedura se aplica de doua ori pe zi – dimineata si seara, pina cind tratamentul isi face efectul.

Cind mucoasa ochilor este iritata si inrosita

Se picura 1-2 picaturi de ulei de ricin in fiecare ochi. Are efectul calmant si cu ajutorul vitaminei A si a altor componente, efect terapeutic.

Uleiul de ricin are un efect de stimulare a cresterii genelor si sprincenelor (este o metoda folosita de multe vedete. Una dintre ele este Catherine Deneuve).

entru intarirea radacinilor si cresterea parului

Se frictioneaza la radacina cu ulei de ricin. Procedura se aplica seara inainte de culcare, pentru ca uleiul sa actioneze peste noapte. A doua zi dimineata se spala bine parul si pielea capului. Tratamentul se face de trei ori pe saptamina, pina cind se obtine rezultatul dorit. Apoi, pentru intretinere, se poate aplica tratamentul de doua ori pe luna.

Uleiul de ricin este recomandat in hemoroizi

Pentru ungerea anusului (extern), dar si cite 1-1/2 lingurita intern, pentru a avea un scaun ce nu irita si nu agraveaza hemoroizii.

Cind ombilicul nou-nascutului se cicatrizeaza prea incet, se recomanda ungerea acestuia cu ulei de ricin.

Uleiul de ricin este foarte potrivit si in tratamentul escoriatiilor, zgirieturilor, a taieturilor, ulceratiilor, a diverselor eruptii. Cel mai bine pentru a evita durerile este sa se foloseasca o pana, care se inmoaie in ulei si cu care se ung locurile afectate.

Pentru a inmuia bataturile si pielea ingrosata

Se ung picioarele de trei ori pe saptamina cu ulei de ricin, dupa ce au fost bine spalate cu apa calda si sapun. Dupa ungerea cu ulei se imbraca sosete de bumbac, lasindu-le peste noapte.

Uleiul de ricin se recomanda si in tratamentul papiloamelor, alunitelor, ca si a pigmentatiei hepatice. Pentru aceasta se frictioneaza insistent locurile afectate cu ulei de ricin, dimineata si seara. Efectul se face vizibil dupa aproximativ o luna.

In bronsite si raceli se fac frectii pe piept cu un amestec de 2 linguri ulei de ricin si 1 lingura terebentina. Dupa ce se frictioneaza bine pieptul bolnavului, se infasoara bine cu un sal de lina, apoi se imbraca un tricou gros (din bumbac flausat). In raceli frectia se face seara, inainte de culcare, iar in faze mai severe – de 2 ori pe zi.

AYURVEDA

Busuiocul
(Ocium sanctum)
Tuse, raceala, gripa: 10-12 frunze spalate si
strivite si o lingurita rasa de ghimbir se prajesc
intr-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se
inmoaie. Se adauga o cana cu apa si se fierb cateva
minute. Se adauga o lingurita de miere si se bea. - Se
face infuzie din 10-15 frunze la doua cani cu apa. Se
bea cald. - Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adauga
o lingurita de suc de ghimbir si o lingurita de miere.
Se amesteca si se consuma dimineata si seara. - Se
foloseste pudra din frunze de busuioc uscate, care se
prizeaza pentru inlaturarea

congestiilor nazale.Probleme digestive: se fierb 20 de
frunze de busuioc in 250 ml de apa si se bea.
Inapetenta: se mesteca 4 frunze de busuioc dimineata,
pe stomacul gol.
Probleme ale pielii: se face o pasta din cateva frunze
proaspete si putina apa. Se aplica pe zona afectata.
Suplimentar, se consuma cate o lingurita de suc de
frunze de busuioc zilnic.
Busuiocul proaspat, pus in vaza, ajuta la
improspatarea aerului din locuinta si alunga
insectele.

Scortisoara
(Cinnamomum zeylanicum)
Raceli, bronsite: se amesteca cate o lingurita de
scortisoara, turmeric, ghimbir, piper negru, nucsoara
si cuisoare. Se adauga trei lingurite de zahar
nerafinat si se piseaza pana cand se obtine o pudra
fina. Se consuma cate o lingurita de pudra amestecata
cu miere, de doua ori pe zi.

Gripa: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o
cana cu apa, la foc mic, pana scade la jumatate. Se
strecoara, se adauga miere si se bea cald.

Insomnie: se adauga jumatate de lingurita de pudra de
scortisoara si o lingurita de miere la o cana de lapte
cald. Se bea inainte de culcare.

Gingivita: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o
cana de apa. Se lasa se se raceasca si se face
gargara.

Regenerare celulara: se face un amestec in parti egale
(cate o lingurita) din scortisoara, nucsoara si frunze
de dafin uscate. Se pune amestecul intr-o cana cu apa
fierbinte. Continutul se imparte in doua si se bea pe
durata zilei.

Tensiune nervoasa: se ia pudra de scortisoara atat cat
se apuca cu degetele, se amesteca cu miere si se
consuma inainte de culcare.

Probleme ale pielii: se face o pasta din scortisoara
si suc de lamaie si se aplica zilnic pe locul afectat.

Dureri de dinti: se pun doua picaturi de ulei de
scortisoara pe o bucatica de vata si se aplica in
jurul dintelui.

Stari de greata: se mananca putina pudra de
scortisoara.

Stimularea lactatiei: se consuma zilnic cate o
lingurita de scortisoara, amestecata cu apa calda, cu
lapte sau mancata ca atare.


Cuisoarele
(Syzygium aromaticum)
Astm: se amesteca 5 picaturi de ulei de cuisoare cu o
lingurita de miere si un catel de usturoi pisat. Se
consuma inainte de culcare.

Respiratie urat mirositoare: se mesteca doua cuisoare
zilnic.

Indigestie: se prajesc doua lingurite de cuisoare si
se adauga o cana cu apa fiarta. Se lasa sa se inmoaie
30 de minute. Se soarbe cate o lingurita, de patru ori
pe zi.

Dureri musculare sau dureri de spate: se aplica ulei
cald de cuisoare pe zona afectata si se maseaza usor.

Dureri de gingii sau de gat: se face gargara cu
infuzie din cuisoare sau se mesteca patru cuisoare.

Dureri de dinti: se aplica ulei de cuisoare in jurul
dintelui, pe gingie.

Stari de greata: se prajeste o jumatate de lingurita
de pudra de cuisoare, se amesteca cu o lingurita de
miere si se mananca.

In India, cuisoarele sunt mestecate impreuna cu
ierburi aromate si cu frunze de betel, pentru o
respiratie proaspata si pentru a ajuta digestia.

Menta
(Mentha spicata)
Probleme digestive (indigestie, flatulenta, greata,
diaree): se spala cateva frunze de menta, se pun
intr-un bol, se adauga putina sare, 1-2 lingurite de
suc de lamaie, o lingurita de coriandru si putina
pudra din seminte de chimion. Se adauga putina apa si
se face o pasta. Se ia o lingurita din aceasta pasta
de doua ori pe zi, inaintea meselor sau in timpul lor.
- Se mesteca un sfert de lingurita de seminte de
menta, apoi se inghit cu apa. - Se amesteca o
lingurita de suc de menta cu o lingurita de suc de
lamaie si o lingura de miere. Se consuma de trei ori
pe zi. - Se bea ceai de menta (o lingurita de frunze
la o cana de apa) sau lapte cald cu menta.

Respiratie urat mirositoare: se amesteca o lingurita
de suc de menta in jumatate de cana de apa. Se face
gargara. - Se mesteca frunze de menta proaspete. - Se
foloseste pudra din frunze uscate de menta, pentru
curatarea dintilor si a gurii.

Greata: se tine sub limba o jumatate de lingurita de
pulbere de menta, timp de 15 minute, apoi se inghite.
- Se fierbe o lingurita de menta uscata si jumatate de
lingurita de nucsoara intr-o cana de apa. Ceaiul se
bea caldut.

Cosuri si acnee: se pune putina pasta de menta
(obtinuta din frunze zdrobite) pe zona afectata sau se
aplica frunze proaspete pe cosuri si se lasa peste
noapte.

Diaree: se face un macerat din doua lingurite de
frunze de menta uscate la 250 ml apa plata (se lasa la
macerat 6 ore) si se consuma trei cani pe zi.

Chimionul
(Chimionum cyminum)
Diaree: prajiti 2-3 lingurite de seminte de chimion
si macinati-le fin. Adaugati cate un varf de cutit de
ghimbir, scortisoara si piper. Amestecati-le intr-o
cana cu iaurt. Mancati de doua ori pe zi. - Amestecati
cate o lingurita de chimion, ghimbir, scortisoara si
miere. Mancati cate jumatate de lingurita, de trei ori
pe zi.

Probleme digestive: fierbeti o lingurita de chimion
intr-o cana de apa. Adaugati o lingurita de suc din
frunze de coriandru si putina sare, pentru gust. Beti
cateva zile, inainte de mese.

Oboseala accentuata: faceti un amestec din cate o
jumatate de lingurita de chimion, coriandru, piper si
linte. Fierbeti putin intr-o cana cu apa, adaugati
sare si beti.

Flatulenta: amestecati cantitati egale de seminte
macinate de chimion, piper si ghimbir. Faceti infuzie.
Beti ceai cald de doua ori pe zi, cateva zile la rand.

Insomnie: Presarati o lingurita de pudra de chimion
pe o banana taiata in felii. Mancati cate o portie in
fiecare seara.

Stimularea lactatiei: amestecati o lingurita de
chimion cu putin zahar nerafinat. Beti cu lapte cald
seara, la culcare.

Coriandrul
(Coriandrum sativum)
Conjunctivite: se pun la colturile ochilor cate doua
picaturi de suc din frunze proaspete, diluat cu apa
fiarta si racita.

Tuse, raceala, gripa: se zdrobesc doua lingurite de
seminte de coriandru si se adauga doua lingurite de
praf de ghimbir. Se pun intr-o tigaie la prajit, la
foc mic. Se toarna deasupra doua cani de apa. Se
acopera cu capac si se fierb cateva minute. Se
filtreaza, se adauga o lingurita de miere (pentru
gust) si se bea cald.

Dureri de cap: se face o pasta din seminte de
coriandru uscate si apa, care se aplica pe frunte.

Sangerari nazale: se pun in fiecare nara 5-6 picaturi
de ulei sau suc proaspat de coriandru.

Probleme ale sinusurilor: se fierb 2-3 linguri de
seminte de coriandru intr-un litru de apa si se fac
inhalatii.

Umflaturi: se aplica pe umflatura frunze de coriandru
umezite si zdrobite. Concomitent, se bea infuzie de
coriandru (o lingurita de seminte la o cana cu apa
fierbinte).

Usturoiul
(Allium sativum)
Artroza: aplicati o pasta obtinuta din usturoi pisat,
amestecat cu apa, pe zona afectata. Mancati zilnic 1-3
catei de usturoi.

Astm: fierbeti trei catei de usturoi pisati intr-o
cana de lapte si beti inainte de culcare. - Curatati
si zdrobiti un catel de usturoi, fierbeti-l in
jumatate de ceasca de otet din vin. Consumati rece,
1-2 lingurite seara, inainte de culcare.

Probleme digestive: doi catei de usturoi zdrobiti se
pun intr-un pahar cu apa sau lapte cald si se consuma
pe loc.

Febra: amestecati o lingura de usturoi pisat cu o
legatura de frunze de busuioc proaspat, tocate fin.
Adaugati o cana de apa si fierbeti la foc mic pana
cand scade la jumatate. Consumati cate doua lingurite,
de doua ori pe zi.

Intepaturi de insecte: se piseaza doi catei de
usturoi, se unge locul afectat, se lasa sa actioneze
timp de 10 minute si se clateste cu apa rece.

Reintinerire: se mananca trei catei de usturoi zilnic
sau se foloseste usturoi cu regularitate in
alimentatie.

Sinuzite: amestecati o lingurita de usturoi pisat, cu
o lingurita de turmenic si doua linguri de miere.
Consumati cate o lingurita zilnic.

AYURVEDA

Busuiocul
(Ocium sanctum)
Tuse, raceala, gripa: 10-12 frunze spalate si
strivite si o lingurita rasa de ghimbir se prajesc
intr-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se
inmoaie. Se adauga o cana cu apa si se fierb cateva
minute. Se adauga o lingurita de miere si se bea. - Se
face infuzie din 10-15 frunze la doua cani cu apa. Se
bea cald. - Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adauga
o lingurita de suc de ghimbir si o lingurita de miere.
Se amesteca si se consuma dimineata si seara. - Se
foloseste pudra din frunze de busuioc uscate, care se
prizeaza pentru inlaturarea

congestiilor nazale.Probleme digestive: se fierb 20 de
frunze de busuioc in 250 ml de apa si se bea.
Inapetenta: se mesteca 4 frunze de busuioc dimineata,
pe stomacul gol.
Probleme ale pielii: se face o pasta din cateva frunze
proaspete si putina apa. Se aplica pe zona afectata.
Suplimentar, se consuma cate o lingurita de suc de
frunze de busuioc zilnic.
Busuiocul proaspat, pus in vaza, ajuta la
improspatarea aerului din locuinta si alunga
insectele.

Scortisoara
(Cinnamomum zeylanicum)
Raceli, bronsite: se amesteca cate o lingurita de
scortisoara, turmeric, ghimbir, piper negru, nucsoara
si cuisoare. Se adauga trei lingurite de zahar
nerafinat si se piseaza pana cand se obtine o pudra
fina. Se consuma cate o lingurita de pudra amestecata
cu miere, de doua ori pe zi.

Gripa: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o
cana cu apa, la foc mic, pana scade la jumatate. Se
strecoara, se adauga miere si se bea cald.

Insomnie: se adauga jumatate de lingurita de pudra de
scortisoara si o lingurita de miere la o cana de lapte
cald. Se bea inainte de culcare.

Gingivita: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o
cana de apa. Se lasa se se raceasca si se face
gargara.

Regenerare celulara: se face un amestec in parti egale
(cate o lingurita) din scortisoara, nucsoara si frunze
de dafin uscate. Se pune amestecul intr-o cana cu apa
fierbinte. Continutul se imparte in doua si se bea pe
durata zilei.

Tensiune nervoasa: se ia pudra de scortisoara atat cat
se apuca cu degetele, se amesteca cu miere si se
consuma inainte de culcare.

Probleme ale pielii: se face o pasta din scortisoara
si suc de lamaie si se aplica zilnic pe locul afectat.

Dureri de dinti: se pun doua picaturi de ulei de
scortisoara pe o bucatica de vata si se aplica in
jurul dintelui.

Stari de greata: se mananca putina pudra de
scortisoara.

Stimularea lactatiei: se consuma zilnic cate o
lingurita de scortisoara, amestecata cu apa calda, cu
lapte sau mancata ca atare.


Cuisoarele
(Syzygium aromaticum)
Astm: se amesteca 5 picaturi de ulei de cuisoare cu o
lingurita de miere si un catel de usturoi pisat. Se
consuma inainte de culcare.

Respiratie urat mirositoare: se mesteca doua cuisoare
zilnic.

Indigestie: se prajesc doua lingurite de cuisoare si
se adauga o cana cu apa fiarta. Se lasa sa se inmoaie
30 de minute. Se soarbe cate o lingurita, de patru ori
pe zi.

Dureri musculare sau dureri de spate: se aplica ulei
cald de cuisoare pe zona afectata si se maseaza usor.

Dureri de gingii sau de gat: se face gargara cu
infuzie din cuisoare sau se mesteca patru cuisoare.

Dureri de dinti: se aplica ulei de cuisoare in jurul
dintelui, pe gingie.

Stari de greata: se prajeste o jumatate de lingurita
de pudra de cuisoare, se amesteca cu o lingurita de
miere si se mananca.

In India, cuisoarele sunt mestecate impreuna cu
ierburi aromate si cu frunze de betel, pentru o
respiratie proaspata si pentru a ajuta digestia.

Menta
(Mentha spicata)
Probleme digestive (indigestie, flatulenta, greata,
diaree): se spala cateva frunze de menta, se pun
intr-un bol, se adauga putina sare, 1-2 lingurite de
suc de lamaie, o lingurita de coriandru si putina
pudra din seminte de chimion. Se adauga putina apa si
se face o pasta. Se ia o lingurita din aceasta pasta
de doua ori pe zi, inaintea meselor sau in timpul lor.
- Se mesteca un sfert de lingurita de seminte de
menta, apoi se inghit cu apa. - Se amesteca o
lingurita de suc de menta cu o lingurita de suc de
lamaie si o lingura de miere. Se consuma de trei ori
pe zi. - Se bea ceai de menta (o lingurita de frunze
la o cana de apa) sau lapte cald cu menta.

Respiratie urat mirositoare: se amesteca o lingurita
de suc de menta in jumatate de cana de apa. Se face
gargara. - Se mesteca frunze de menta proaspete. - Se
foloseste pudra din frunze uscate de menta, pentru
curatarea dintilor si a gurii.

Greata: se tine sub limba o jumatate de lingurita de
pulbere de menta, timp de 15 minute, apoi se inghite.
- Se fierbe o lingurita de menta uscata si jumatate de
lingurita de nucsoara intr-o cana de apa. Ceaiul se
bea caldut.

Cosuri si acnee: se pune putina pasta de menta
(obtinuta din frunze zdrobite) pe zona afectata sau se
aplica frunze proaspete pe cosuri si se lasa peste
noapte.

Diaree: se face un macerat din doua lingurite de
frunze de menta uscate la 250 ml apa plata (se lasa la
macerat 6 ore) si se consuma trei cani pe zi.

Chimionul
(Chimionum cyminum)
Diaree: prajiti 2-3 lingurite de seminte de chimion
si macinati-le fin. Adaugati cate un varf de cutit de
ghimbir, scortisoara si piper. Amestecati-le intr-o
cana cu iaurt. Mancati de doua ori pe zi. - Amestecati
cate o lingurita de chimion, ghimbir, scortisoara si
miere. Mancati cate jumatate de lingurita, de trei ori
pe zi.

Probleme digestive: fierbeti o lingurita de chimion
intr-o cana de apa. Adaugati o lingurita de suc din
frunze de coriandru si putina sare, pentru gust. Beti
cateva zile, inainte de mese.

Oboseala accentuata: faceti un amestec din cate o
jumatate de lingurita de chimion, coriandru, piper si
linte. Fierbeti putin intr-o cana cu apa, adaugati
sare si beti.

Flatulenta: amestecati cantitati egale de seminte
macinate de chimion, piper si ghimbir. Faceti infuzie.
Beti ceai cald de doua ori pe zi, cateva zile la rand.

Insomnie: Presarati o lingurita de pudra de chimion
pe o banana taiata in felii. Mancati cate o portie in
fiecare seara.

Stimularea lactatiei: amestecati o lingurita de
chimion cu putin zahar nerafinat. Beti cu lapte cald
seara, la culcare.

Coriandrul
(Coriandrum sativum)
Conjunctivite: se pun la colturile ochilor cate doua
picaturi de suc din frunze proaspete, diluat cu apa
fiarta si racita.

Tuse, raceala, gripa: se zdrobesc doua lingurite de
seminte de coriandru si se adauga doua lingurite de
praf de ghimbir. Se pun intr-o tigaie la prajit, la
foc mic. Se toarna deasupra doua cani de apa. Se
acopera cu capac si se fierb cateva minute. Se
filtreaza, se adauga o lingurita de miere (pentru
gust) si se bea cald.

Dureri de cap: se face o pasta din seminte de
coriandru uscate si apa, care se aplica pe frunte.

Sangerari nazale: se pun in fiecare nara 5-6 picaturi
de ulei sau suc proaspat de coriandru.

Probleme ale sinusurilor: se fierb 2-3 linguri de
seminte de coriandru intr-un litru de apa si se fac
inhalatii.

Umflaturi: se aplica pe umflatura frunze de coriandru
umezite si zdrobite. Concomitent, se bea infuzie de
coriandru (o lingurita de seminte la o cana cu apa
fierbinte).

Usturoiul
(Allium sativum)
Artroza: aplicati o pasta obtinuta din usturoi pisat,
amestecat cu apa, pe zona afectata. Mancati zilnic 1-3
catei de usturoi.

Astm: fierbeti trei catei de usturoi pisati intr-o
cana de lapte si beti inainte de culcare. - Curatati
si zdrobiti un catel de usturoi, fierbeti-l in
jumatate de ceasca de otet din vin. Consumati rece,
1-2 lingurite seara, inainte de culcare.

Probleme digestive: doi catei de usturoi zdrobiti se
pun intr-un pahar cu apa sau lapte cald si se consuma
pe loc.

Febra: amestecati o lingura de usturoi pisat cu o
legatura de frunze de busuioc proaspat, tocate fin.
Adaugati o cana de apa si fierbeti la foc mic pana
cand scade la jumatate. Consumati cate doua lingurite,
de doua ori pe zi.

Intepaturi de insecte: se piseaza doi catei de
usturoi, se unge locul afectat, se lasa sa actioneze
timp de 10 minute si se clateste cu apa rece.

Reintinerire: se mananca trei catei de usturoi zilnic
sau se foloseste usturoi cu regularitate in
alimentatie.

Sinuzite: amestecati o lingurita de usturoi pisat, cu
o lingurita de turmenic si doua linguri de miere.
Consumati cate o lingurita zilnic.

BOLI DE URECHI

1. Dureri puternice
In fiecare ureche se picura cate 3-5 picaturi de
suc proaspat de ceapa, amestecat cu 3-5 picaturi de
lapte matern.
2. Inflamarea urechii mijlocii
a) se picura cate 2 picaturi de tinctura de
propolis de 30%, de doua ori pe zi (dimineata si
seara, inainte de culcare). Inainte de procedura,
trebuie curatat canalul auditiv. Tratamentul dureaza
10 zile.
b) In fiecare ureche se picura cate 7-10 picaturi
de suc proaspat, preparat din frunze de busuioc. Se
aplica de doua-trei ori pe zi. Tratamentul dureaza
7-10 zile.
3. Zgomot in urechi
a) picurati in fiecare ureche cate 1-2 picaturi
de suc proaspat de ceapa. Se pune de doua ori pe zi,
timp de o saptamana.
b) se ia o ceapa de marime mijlocie si in mijloc
se face cu cutitul o adancitura. In adancitura
rezultata se toarna o lingurita de seminte de chimen
si se astupa cu miez de paine. Ceapa se lasa sa se
coaca bine in cuptor si, cat inca e fierbinte, se
stoarce sucul prin doua straturi de tifon. Se toarna
cateva picaturi din sucul rezultat in ureche si se
astupa cu o bucatica de vata. Procedura se face de
doua ori pe zi, pana la insanatosirea completa. Acest
tratament combate zgomotul si pocniturile din urechi,
imbunatateste auzul si elimina dopurile de ceara.
4. Raceala
Incalziti o caramida, inveliti-o cu un prosop sau
cu o bucata de panza si tineti-o la ureche, timp de
doua ore. In timp ce va incalziti urechea, beti o cana
de ceai sudorific din plante.
5. Nevrita a nervului auditiv si scadere a auzului
Un catel de usturoi bine pisat se amesteca cu 2-3
picaturi de ulei de ricin. Amestecul rezultat se
toarna pe o bucatica de tifon si se introduce in
urechea bolnava, se mentine pana la aparitia unei
usturimi usoare, dupa care se scoate. Procedura se
face in fiecare seara, inainte de culcare.
6. Pentru imbunatatirea auzului
Consumati zilnic cate 1/4 de lamaie, cu tot cu
coaja.
7. Otita Otita apare, adesea, din cauza unui
simplu guturai. In acest caz, o compresa calda este
foarte binevenita.
a) ungeti cu vaselina sau cu o crema pentru copii
pielea din jurul urechii. Apoi preparati un amestec
din 50 ml spirt medicinal sau camforat si 50 ml de apa
si incalziti- l. Cu amestecul cald udati o bucata
de tifon (sau un servet dintr-o tesatura moale),
stoarceti-o si aplicati-o imprejurul urechii, pe zona
unsa cu vaselina sau cu crema. Pavilionul urechii si
canalul auditiv trebuie sa ramana descoperite.
Decupati un cerc din hartie cerata, cu o gaura in
mijloc. Aplicati cercul peste tifon. Si acum,
pavilionul urechii si canalul auditiv trebuie sa
ramana descoperite. Peste hartie, puneti o bucata de
vata si fixati-o bine cu tifon. Lasati compresa sa
actioneze timp de una-doua ore. Repetati procedura
zilnic, pana la insanatosirea deplina.
b) picurati in urechi cate 2-3 picaturi de suc
proaspat preparat din frunze de leurda.
c) aplicati comprese oparite cu tintaura (i se
mai spune „frigurica” sau „fierea-pamantului”).
Procedura se repeta zilnic, pana la insanatosire.
d) mestecati cate 2 g de propolis pe parcursul
unei zile.
e) inainte de somn, in fiecare ureche se picura
cate o picatura de tinctura de propolis de 5%.
Tratamentul dureaza doua saptamani.
f) picurati in fiecare ureche cate 2-5 picaturi
de suc de lamaie proaspat, de doua-trei ori pe zi.
8. Otita cronica purulenta
Se prepara un amestec din suc proaspat de usturoi
si apa fiarta si racita, luate in proportie de 1:3. Se
curata urechile inainte si in fiecare din ele se
picura cate 10 picaturi de amestec. Dupa 15 minute,
bolnavul trebuie sa-si intoarca capul in asa fel,
incat sucul de usturoi din urechi sa se scurga afara.
Procedura se face de trei ori pe zi, timp de doua
saptamani.

,,Fie de leac,,


Afectiunile urechilor au directa legatura cu afectiunile rinichilor.
Trebuie vazut daca sunt bolnave numai urechile sau daca sunt
probleme si cu rinichii.
Rinichiul stang se reflecta in urechea dreapta iar cel drept in
urechea stanga.


In loc de caramida incalziti 2kg.de sare grunjoasa(ce
o aveti in casa numai pentru asa ceva)o pune-ti
intr-un saculet si va culcati cu urechea pe
saculet,are sa va fie imediat bine ,dar trebuie tinut
asa cat mai mult posibil si 4 ceasuri chiar.
Mai trebuie stiut ca durerea la urechise poate
porni si de la gat, fara sa-ti dai seama si atunci
trebuie rezolvata problema gatului.

Berea ca medicament

Stareta Hildegarda si berea

De multa vreme sint cunoscute virtutile berii - bauta, desigur, cu masura, berea este un aliment si medicament.

Inca din secolul al XII-lea, stareta unei manastiri din Germania recomanda sa se bea bere. De fapt, stareta Hildegarda i-a inchinat acestei bauturi un intreg tratat medical.

In secolul al XVIII-lea, un invatat din Cracovia - Simon Syrenski - scria despre bere ca este placuta la gust, potoleste setea, face singe bun; pielea devine sanatoasa si fata capata o culoare placuta, daca se bea bere. Mai mult, autorul din Cracovia lauda berea, care ne fereste si ne scapa de pietre la rinichi, iar femeilor care alapteaza le da lapte pentru a-si hrani sugarii.

De fapt, nici Hildegarda, nici Simon din Cracovia nu au descoperit America: virtutile si berea, ca atare, erau cunoscute inca in anticul Sumer!

Alte virtuti terapeutice

Berea este cu adevarat un remediu: in litiaza renala se recomanda, pe linga ceaiurile diuretice, si berea.

Dar berea este recomandata si ca... lotiune pentru ingrijirea pielii! In secolul al XVI-lea, medicul german Johann Kasimir Sangfus recomanda femeilor sa-si maseze in mod regulat fata, gitul, pieptul si miinile cu spuma de bere, pentru a avea o piele fina ca de bebelus.

De asemenea, berea este recomandata si in ingrijirea parului - intareste firul de par si coafura rezista mai bine.

Ce contine berea

Compozitia berii este complexa. In primul rind, este o bautura cu un continut mare de minerale - 1-2 mg/litru, ceea ce este comparabil cu cele mai bogate ape minerale! In al doilea rind, in bere gasim vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), PP (niacina). Iata de ce berea a fost scoasa de cercetatorii germani din categoria bauturilor alcoolice si inclusa intre alimente.

Pe linga vitamine si minerale, berea are un continut bogat in acizi organici, care regleaza echilibrul acizi-baze din organism. De fapt, daca se elimina componenta gazoasa din bere, proprietatile acesteia o apropie de kefir sau humis (lapte de iapa fermentat - bautura-minune din deserturile asiatice).

In plus, berea favorizeaza acumularea de vitamina C la nivelul rinichilor, ficatului si splinei, contribuind la fortificarea organismului (daca bem cel mult o jumatate de bere, adica doar citeva inghitituri).

Concluzii

Berea bauta in cantitati moderate (maximum 100 ml pe zi) elimina pericolul formarii de edeme si depunerea de albumine la gravide, datorita virtutilor sale diuretice. De asemenea, favorizeaza lactatia la femeile care alapteaza - atit cantitativ, cit si calitativ.

Berea favorizeaza digestia, creste pofta de mincare, normalizeaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, previne spasmele. Dar cei ce sufera de hipertensiune trebuie sa se limiteze la berea fara alcool.

Iar cei ce au exagerat cu bautura si sint mahmuri a doua zi, vor bea un leac infailibil: putina sare dizolvata intr-un pahar de bere. Dupa ce ies gazele din bautura, se inghite mixtura, si mahmureala dispare miraculos.

Deci, berea bauta cu masura nu ingrasa, ci aduce numai foloase.


Top Blogs

Outdoors & Nature blogs