miercuri, 28 ianuarie 2009

Fructe, legume, cereale si plante medicinale folosite in medicina naturista

Principalele proprietati ale legumelor si fructelor

Fructele si zarzavaturile au certe valori nutritive si calorice. Este bine de stiut, in acest sens, ca sub raport caloric, de exemplu, Legume 100 de grame de struguri de buna calitate echivaleaza cu o cantitate similara de carne slaba de vaca sau de peste. In acelasi timp, merita a sti ca banalul cartof se constituie in materia prima a celei de-a doua piini a spetei umane;

tot legumele si fructele se constituie intr-o importanta sursa de energie pentru organism, si asta gratie in primul rind glucidelor pe care le contin, in special glucozei, levulozei si fructozei, pe departe cel mai asimilabil pentru organism dintre toate zaharurile existente in cadrul naturii verzi;

in aceeasi masura, fructele si zarzavaturile sint mari depozitare de vitamine, si inca de o mare varietate;

tot fructele si zarzavaturile sint mari depozitare de oligoelemente, deci de saruri minerale, alte elemente nutritive indispensabile vietii, asemenea vitaminelor;

fructele si legumele reprezinta, de asemenea, cele mai mari depozitare dintre elementele nutritive pe care ni le pune la dispozitie natura verde, in ceea ce priveste continutul in fibre alimentare, deci in celuloza. Or, sa nu uitam ca aceste fibre alcatuiesc cel de-al saptelea stilp de rezistenta al alimentatiei umane, ceilalti stilpi fiind reprezentati de glucide, proteine, lipide, apa, vitamine si de sarurile minerale. Prin marea lor bogatie in fibre alimentare, deci in celuloza, fructele si zarzavaturile sint stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicatii dintre cele mai deosebite in ceea ce priveste echilibrul somatic, deci corporal, ca si in ceea ce priveste echilibrul psihic si starile de spirit. Mai e nevoie oare sa precizam, in acest sens, in ce masura constipatia generata de lipsa de celuloza din continutul intestinal asterne patul diverselor suferinte si al diverselor stari de spirit negative?

Telina si cicoarea sint aperitive, adica sporesc apetitul; ca ridichile si salata sint depurative, adica contribuie la curatirea interna a Legumeorganismului; ca sparanghelul, prazul, pepenii si fructele in general sint diuretice, adica favorizeaza eliminarea urinii; ca usturoiul si ceapa sint, la rindul lor, printre altele si vermifuge, adica contribuie la eliminarea parazitilor intestinali; ca varza rosie este expectoranta, in vreme ce cea alba, gratie vitaminei U pe care o contine in cantitati semnificative, este cicatrizanta pentru ulcerele tubului digestiv; ca anghinarea este colagoga, adica favorizeaza eliminarea bilei, contribuind pe aceasta cale la optimizarea digestiei intestinale

Fructele, si dintre acestea in special merele, consumate fie coapte fie rase, fie sub forma de zeama, s-au dovedit de o mare utilitate in tratamentul colitelor si enterocolitelor, mai ales cind acestea tin de virsta copilariei, si asta gratie sarurilor de pectina pe care aceste fructe le contin, si in special acestui constituent deosebit al acestor saruri, reprezentat de pectatul de nichel;

Fructelor si zarzavaturilor le mai sint proprii certe proprietati uricolitice, respectiv de dezintegrare in organism a acidului uric, de unde indicatiile acestor elemente, tinind de natura verde, in tratamentul artritelor ca si al litiazelor renale.

Despre sucurile din fructe

Cum insa atit fructele si zarzavaturile sint suportate mai cu dificultate de catre unii, din cauza unor particularitati reactive ale tubului digestiv, sau din cauza unor suferinte ale acestuia, se impune ca, in aceste situatii, sa beneficiem de proprietatile lor complexe, pe linie nutritiva si sanogenetica, consumindu-le sub forma de sucuri. Sucurile de fructe, caci in special acestea se bucura de o larga Sucuri de fructeutilizare, se obtin prin stoarcerea fructelor sanatoase, ajunse la maturatie, stoarcere care se poate realiza fie pe calea mijloacelor celor mai simple, fie pe calea mijloacelor cele mai sofisticate, constind in mixere etc. Este ideal, ca sucurile de fructe sa fie consumate in stare proaspata, respectiv imediat sau numai la scurt timp dupa prepararea lor. Cind, din diverse motive, aceste sucuri nu sint consumate imediat dupa prepararea lor sau la scurt interval dupa aceasta este de presupus, ca ele vor fi afectate de fermentatia alcoolica sau vor fi deteriorate pe calea diversilor agenti poluanti, a diverselor ciuperci si levuri, care vor contribui la degradarea lor calitativa. De unde se impune asigurarea stabilitatii lor.

In ce afectiuni se folosesc mai ales

Dar, indicatia absolut majora pe aceasta linie vizeaza in special pe cei care, suferind de gastrite, ulcere gastro-duodenale si enterocolite, iar numarul acestora este dupa cum stim foarte numeros, tolereaza mai cu dificultate componenta celulozica a fructelor, dupa cum stim foarte bine reprezentata in perimetrul acestor produse naturale, sau cel putin a unora dintre ele. Consumul de fructe sub forma de sucuri, vizeaza insa o paleta mult mai larga de boli, si, implicit de bolnavi, boli ca obezitatea, ateromatoza si dislipidemia - boli ce se caracterizeaza prin cresterea grasimilor totale din singe sau numai a unor fractiuni lipidice de genul trigliceridelor si a colesterolului; mai beneficiaza de actiunea sucurilor de fructe si cei care sufera de diabet, anemie, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, litiaza biliara si renala cu acid uric, alte boli hepatice si renale, ca si diverse afectiuni intestinale.

Care este compozitia lor

In compozitia fructelor si legumelor intra in primul rind apa, si anume, in proportie de 80-90 la suta. Bogat reprezentate sint si glucidele si levuloza, dupa cum stim foarte folositoare pentru organism. UrmeazaFructe in ordine acizii organici, mai ales cel malic, tartric si citric, care sint metabolizati si transformati in organism in carbonati alcalini. Continind cantitati importante de acizi organici, care le confera gustul caracteristic, sucurile de fructe si legume au actiune alcalinizanta asupra tumorilor organismului si asta intrucit acizii sint metabolizati in saruri alcaline.

De exemplu, 1 kg de capsuni aduce in organism baze cit 9 g bicarbonat de sodiu; 1 kg de struguri cit 6 g bicarbonat, iar 1 kg de suc de lamiie, cit 4 g bicarbonat.

Bine reprezentate in sucuri sint si vitaminele, mai ales cele hidrosolubile de genul vitaminei C, B1 si B2. In cantitati mai reduse se gasesc si vitamine liposolubile. Acestea aflindu-se mai ales in fructele oleaginoase ca migdalele, nucile si maslinele. Alte fructe ca lamiia, portocalele, mandarinele, migdalele, nucile si caisele, au cantitati reprezentative de vitamina A, mai ales sub forma de provitamina de genul carotenului. Este bine de stiut, ca unele vitamine se pot distruge in cursul pasteurizarii si sterilizarii sucurilor, ca si prin conservarea lor indleungata, de unde necesitatea consumarii in stare proaspata.

Tot bine reprezentate in sucurile de legume sint si oligoelementele minerale, care se gasesc fie sub forma de saruri organice solubile, fie sub forma de saruri anorganice. Dintre oligoelemente in cantitate mai mare se afla potasiul, calciul si magneziul. Sodiul se gaseste in fructe si legume in general in cantitati mici. Sarurile minerale contribuie la actiunea alcalinizanta a sucurilor.

Afectiuni cardiace

Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea exagerata a presiunii sangelui in patul arterial.
Tensiuni normale: 140 mm Hg cu 80 mm Hg si 160 mm Hg cu 95 mm Hg pentru persoanele varstnice.
H.T.A. se caracterizeaza printr-o hiperactivitate cardiovasculara, avand urmatoarele simptome: transpiratii abundente, palpitatii, tahicardii, puseuri tensionale ridicate, dureri de cap, ameteli, oboseala, iritabilitate, insomnii, vajaieli in urechi, intepaturi in dreptul inimii, tulburari de vedere, amorteli in maini.
Pot aparea urmatoarele urmari: slabirea memoriei, tulburari de vorbire, surditate, senzatie de deget mort, dereglari ale digestiei, accidente vasculare cerebrale, hemoragii ale fundului de ochi.
Cauze: bolile renale si cardiace, afectiunile endocrine (datorate in special tiroidei, suprarenalelor si hipofizei), afectiunile cerebrale.
O data cu vindecarea bolii cauzatoare, se normalizeaza si tensiunea.

Alimente interzise: zahar, dulciuri, paste fainoase, paine alba, prajituri, sare, carne, mezeluri, afumaturi, branzeturi (grase, sarate si fermentate), oua (maximum doua/saptamana).
Remedii alimentare: usturoi, ceapa, praz, salata, urzica, hrean, leustean, sfecla rosie, cirese, coacaze, lamai, visine, struguri.
De asemenea, se va tine cont de urmatoarele recomandari: lichidele se vor ingera fractionat, fara masticatie; se va renunta total la tutun si bauturi alcoolice; sarea se va reduce din alimentatie, in raport cu gradul bolii.
Somn - minimum 8 ore noaptea si 1-2 ore dupa-amiaza.
Multa miscare in aer liber. Se vor evita solicitarile nervoase (familia va crea bolnavului o ambianta placuta).

TRATAMENT PE BAZA DE PLANTE MEDICINALE:

Talpa-gastii (tinctura) - 20 picaturi de 3 ori/zi; Rozmarin (tinctura) - 30 picaturi de 3 ori/zi; Tei (tinctura) - 20 picaturi, seara; Coacaz negru (frunze) - infuzie din 5 g la 250 ml apa (se consuma cate o doza dimineata si una la pranz); Paducel (tinctura) - 20 picaturi de 3 ori/zi (3 saptamani pe luna); Traista-ciobanului - infuzie din 5 g la 250 ml apa, dimineata, sau decoct din 2 g la 250 ml apa, fiert 5 minute (cate 3 linguri/zi); Usturoi (tinctura) - 20 picaturi de 2 ori/zi (10 zile pe luna).

Tratamente naturiste cu ajutorul argilei (argilo-terapia)

tilizarea argilei, roua sedimentara alcatuita dintr-un amestec de silicati si din fragmente de cuart, mica etc., ca agent terapeutic, dateaza de foarte mult.
Papirusuri egiptene, scrieri tinand de medicina antica, elena, romana, ca si Tratament cu argilatraditii orale existente la diferite colectivitati si triburi din Asia, Africa si America, atesta folosirea acestui produs natural in tratamentul diferitelor inflamatii interne, in infectii si arsuri ale pielii, in abcese, in diverse stari de rau ale tubului digestiv si chiar in sifilis. Acest pamant natural si viu, care este argila, s-a dovedit a fi un remediu pentru stavilirea dizenteriei care facea ravagii printre soldatii primului razboi mondial aflati in transee.

Argila este o componenta a mjoritatii solurilor. Pentru sanatate, prin compozitia sa, argila este remineralizanta, reechilibranta si antitoxica. Datorita acestor proprietati, s-a folosit ca mijloc de mentinere si remediu al sanatatii, din antichitate si pana in prezent. Actiunea sa bactericida consta in faptul ca argila absoarbe substantele toxice.

Se foloseste pentru uz intern, uz extern si ca deodorant.
Ca deodorant: se pune argila in frigider, ea suprima toate mirosurile urate (de exemplu, argila da usturoiului gust de pepene). Argila pulbere poate inlocui pudra de talc pentru copii. in asociere cu varza, lamaia, mierea de albine, drojdia de bere, actiunea de vindecare creste foarte mult.

a) Uz intern
Argila se prepara astfel: intr-un borcan se pune 1 l apa rece si 5-6 linguri de argila; cu o lingura de lemn se amesteca argila cu apa din 30 in 30 de minute. Dupa 4 ore se poate consuma apa de argila care este limpede, in cantitate de 2-3 lingurite, pe timpul unei zile, in mai multe reprize, pana se consuma 1 litru. Apa care ramane se poate consuma ziua urmatoare.

Este indicata pentru: eliminarea toxinelor din organism, reglarea glandelor endocrine, ulcer gastric si duodenal, afectiuni renale, hipertensiune arteriala, apendicita, calculi biliari si renali, viermi intestinali, dizenterie, colite, enterite, afectiuni ale sistemului nervos, epilepsie, oboseala, anemie, dermatoze, sinuzite, tuberculoza, unele cancere ale tractului digestiv sau de colon etc. in principiu cura dureaza 8 zile si se reia dupa o pauza de 8 zile, pana la vindecare. Este indicat a se folosi sub control medical.

b) Uz extern
Se foloseste sub forma de cataplasme astfel: se umezeste argila cu apa calduta sau cu infuzii de plante medicinale, pana rezulta o pasta mai groasa, din care se face o cataplasma care se fixeaza cu tifon pe corp (zona afectata) timp de 2-3 ore sau, dupa caz, toata noaptea. Daca apar senzatii neplacute, se indeparteaza cataplasma, dar se reia dupa cateva ore sau in zilele urmatoare. Este indicata pentru: abcese, laringita, bronsita, astm bronsic, furuncule, hemoroizi, congestie cerebrala, insolatie, arsuri, panaritiu, contuzii, otite, nevralgii, reumatism, afectiuni hepato-biliare, urinare, unele tumori, migrene, boala Basedow, pleurezii, plagi, artroze, adenom de prostata, negi, papiloame, blefaro-conjunctivite.

Cand afectiunea este profunda se foloseste concomitent si cura interna. in afectiuni ginecologice (leucoree, metrite, vaginite) aplicatiile locale cu argila dau rezultate excelente, la fel si spalarea sanilor cu apa de argila in care se adauga cateva picaturi de lamaie. Se mai pot folosi baile cu apa de argila. in vasul in care se face baia, se pune argila pana la un sfert din vas, apoi se pune apa calda, la temperatura normala pentru baie, adica la 370-380 C, pana aproape de umplerea vasului. Se amesteca apa cu argila. Acest amestec se poate folosi de mai multe ori, dar de fiecare data se va incalzi la temperatura normala pentru baie. Durata unei bai este de 15-20 minute. Aceste bai se fac de doua ori pe saptamana si sunt indicate pentru reumatismul mainilor sau picioarelor, contuziilor, durerilor musculare.

c) Masca
intr-un vas se pune o lingurita cu argila si se amesteca cu apa calduta pana devine o pasta fluida, care se intinde in strat subtire pe locul afectat si se mentine 20-30 minute, apoi se spala cu apa calduta. Se poate aplica de 2-3 ori pe saptamana. in acest mod se poate trata: acneea, eruptia de pe fata sau corp, cuperoza, ridurile.

Cura de lut

Este interna sau externa si se recomanda pentru:
accident vascular cerebral, anemie, arteroscleroza, blefaro-conjuctivita, cancer, candidoza, constipatie, diaree, disgravidie, dismenoree, eczeme, epidermofitie interdigitala, epilepsie, febra, hemoroizi, afectiuni hepatice, biliare, intestinale, litiaza biliara, metroanexite, parotidita (oreion), afectiuni ale prostatei, afectiuni renale etc.

Se prepara o doza din 100 ml. apa rece si 1 lingurita de argila, se lasa 3-4 ore sau de seara pana dimineata. Se administreaza o doza pe zi dimineata inainte de masa, se bea numai apa de deasupra sedimentelor. in perioada de tratament se recomanda a nu se consuma lapte sau derivatele acestuia, alcool, cafea, pepsi cola, ceai negru, regimul alimentar sa fie vegetarian, uleiul, zaharul, sarea se vor consuma in cantitati mici.

Cancer

Definitie: Cancerul este o grupare de celule anormale. Este cunoscut sub numele de tumora (maligna), care creste fara a putea fi controlata. Tumorile canceroase invadeaza si distrug tesuturile care le inconjoara. Nu toate tumorile sint canceroase (exista si tumori benigne). Tumorile benigne, care nu sint canceroase, nu invadeaza si nu distrug tesuturi. O tumoare benigna poate creste, insa, foarte mult. Tumorile canceroase pot raspindi celule canceroase in alte parti ale corpului, fenomen numit metastaza, spre deosebire de tumorile benigne, care nu se raspindesc in acest fel.
Cauze: Pentru ca o forma de cancer sa apara, trebuie sa existe ceva care a afectat nucleul unei celule. Unele persoane se nasc cu o predispozitie pentru cancer. Celulele lor pot fi mai vulnerabile la orice afectiune care duce la cancer. Pentru altii, afectiunea intervine dupa ce ani intregi au fost expusi unor substante care cauzeaza cancer. Tutunul, indiferent de sursa, este foarte daunator. Anumite substante chimice, expunerea neprotejata la soare si radiatiile pot duce la afectiuni serioase.

Simptome: Simptomele specifice ale cancerului depind de locul in care este localizat acesta. In unele cazuri, o tumoare poate sta ascunsa ani de zile, deoarece nu afecteaza tesutul in asa fel incit sa apara simptome vizibile. De exemplu, cancerul de colon poate sa nu fie detectat pina cind nu "sapa" intr-un vas de singe din colon, moment in care singele se va varsa in scaun. Un chist al sinului trebuie sa creasca pina la marimea unui buric de deget pentru a putea fi simtit, la palpare. De multe ori simptomele cancerului sint vagi sau pot fi luate drept simptomele altor boli. Simptomele nespecifice ale cancerului pot include oboseala, crescaturi sau chisturi neobisnuite, pierdere in greutate, tuse persistenta, scaune anormale. Toate aceste simptome ar trebui sa constituie un semnal pentru persoana in cauza si sa o determine sa se adreseze medicului.
Diagnostic: Daca o persoana este suspecta de cancer, acest lucru trebuie confirmat prin examinarea tesuturilor anormale intr-un laborator patologic. Acest lucru poate sa insemne inlaturarea unei parti de tesut prin biopsie. Uneori, intreaga tumora este indepartata, procedeu numit rezectie. Radiografia cu raze X si testele singelui pot masura raspindirea bolii, adica stadiul bolii.

Tratament

Tratamentul cancerului poate fi foarte complex. Chirurgia este primul tratament pentru multe tipuri de cancer. Astfel, tumora poate fi eliminata prin interventie chirurgicala. Daca tumora este de mici dimensiuni, cancerul poate fi tratat prin operatie. In situatia in care cancerul s-a raspindit deja in alte parti ale corupului, chirurgia nu este eficienta. Leucemia si cancerul limfatic, care implica sistemul circulator, nu pot fi tratate prin interventie chirurgicala, deoarece acest tip de cancer nu au o localizare exacta.

Chimioterapia este un tip de tratament care implica folosirea medicamentelor. Medicamentele sint introduse in organism si transportate, prin singe, in tot corp. Acesta este considerat un tratament sistemic, general, deoarece medicamentatia poate afecta intregul corp.

Aceasta metoda este folosita pentru a vindeca sau controla anumite tipuri de cancer care nu sint localizate. Nu toate tipurile de cancer raspund chimioterapiei, asa cum nu toate tipurile de infectii reactioneaza la antibiotice. Un tratament local care implica folosirea unor radiatii de energie indreptate asupra tumorilor este radierea. Aceste radiatii pot distruge sau incetini raspindirea multor tipuri de cancer. In unele cazuri, pot fi tratate anumite tipuri de cancer care sint localizate si raspund radiatiilor. Tipuri de cancere care au fost vindecate prin radiatii: boala Hodgkin, cancerul corzilor vocale sau al laringelui. Imunoterapia - folosirea imunitatii corpului pentru a distruge si controla cancerul. Eficacitatea acestui procedeu este limitata. Este folosit in anumite tipuri de cancer. Multe tipuri de cancer sint intr-un stadiu prea avansat la diagnosticare, pentru ca acest procedeu sa dea rezultate. In multe cazuri, o combinatie a tratamentelor s-a dovedit a fi foarte eficienta.

Preventie

Cancerul descoperit la timp este mult mai usor de tratat si cu mult mai multe sanse. Reguli care trebuie respectate pentru prevenirea cancerului: - evitarea tuturor produselor din tutun (ajuta la prevenirea cauzelor majore ale cancerului de plamin, sau ale oricarui tip de cancer); - limitarea expunerii la soare, in special in cazul copiilor (previne melanomul malign); - reducerea consumului de alimente bogate in fibre (ajuta la reducerea aparitiei cancerului de colon); - evitarea consumului de alcool; - controale medicale regulate - examinarea proprie a testiculelor de catre barbati; - examinarea proprie a sinilor de catre femei (palpare). Deoarece unele tipuri de cancer nu pot fi prevenite, detectarea si diagnosticarea timpurie constituie principala sansa de supravietuire a celor bolnavi de cancer.

Statistici

Majoritatea tipurilor de cancer apar la persoane cu virsta de peste 55 de ani. Acest lucru se poate explica prin faptul ca celulele, dupa timp indelungat, devin mai vulnerabile, in cazul in care sint atacate. Este posibil ca si copiii sa aiba cancer, dar mai rar. Numarul barbatilor care sufera de cancer este mai ridicat decit cel al femeilor. Cea mai frecventa cauza a mortii, atit la femei, cit si la barbati, este cancerul de plamin.

Diverse

Materialul genetic din nucleul celulelor care ofera "schema" ce dicteaza functionarea normala a celulelor se numeste cromozom. Nucleul, care gazduieste cromozomul este centrul de control al celulei. Nucleul unei celule normale, de exemplu celula musculara, ii controleaza activitatea ca parte componenta a tesutului, in cazul acesta muschiul. In consecinta, celula se va comporta in concordanta cu celelalte celule ale muschilor pentru a se extinde si contracta, creind miscare. Afectarea nucleului duce la pierderea abilitatii celulei de a se comporta normal. Cancerul intervine atunci cind este afectata activitatea normala a celulei; astfel, celula creste si se dezvolta incontrolabil. Cind o celula devine canceroasa, celulele anormale formeaza o tumora.

Deoarece tumora s-a format din celule bolnave, ea nu poate servi functiei tesutului din care s-a dezvoltat. Corpul are de suferit atit de pe urma pierderii functiei normale a acelui tesut, cit si de pe urma afectarii tesuturilor inconjuratoare. De exemplu, cind o forma de cancer ia locul unui tesut de ficat, organismul nu mai poate filtra rezidurile in mod corespunzator. Denumirea unei forme de cancer se face in functie de tipul organului in care s-a dezvoltat initial. De exemplu, cancerul la sin va fi numit cancer de sin, chiar daca s-a raspindit si in alte zone ale corpului.

Tipul tesutului dintr-un organ in care s-a dezvoltat cancerul poate da numele bolii. De exemplu, cancerul de plamin este grupat in citeva grupuri, in functie de tipul tesutului care a fost afectat. O tumora canceroasa nu creste mai repede ca orice alt tip de tesut in care s-a creat.

Dar, in timp ce un tesut normal nu creste la nesfirsit, tumora va creste in permanenta si se va raspindi fara a mai putea fi controlata. In primul stadiu al oricarui tip de cancer, pot sa nu existe efecte vizibile in corp. Celulele canceroase pot sa se desprinda de tumora principala si sa circule prin singe in alte parti ale corpului. Aceste celule canceroase pot forma noi tumori cunoscute sub numele de metastaze. In timp ce cancerul creste si se raspindeste sau metastazeaza, bolnavul se simte din ce in ce mai slabit.

Cancerul afecteaza mult functionarea normala a corpului. In stadiile de inceput, simptome ca pierderea greutatii corporale, slabirea, oboseala sint frecvente. In acelasi timp, noi tumori canceroase, care se raspindesc in alte parti ale corpului, pot afecta si alte organe. Daca tratamentul nu reuseste, bolnavul decedeaza, din cauza distrugerii functionarii sistemelor vitale ale corpului. Aceste functii vitale ale corpului includ respiratia (daca sint implicati plaminii), inlaturarea deseurilor (cind sint implicati ficatul si rinichii), reglarea functiilor corpului (cind este implicat creierul).

Principala cale de lupta impotriva bolii canceroase ramane, cel putin pana la gasirea remediului, prevenirea acesteia, iar un rol important il are alimentatia. Industrializarea, poluarea, supraalimentatia, cresterea consumului de alcool si tutun, sunt doar cativa factori care au contribuit la cresterea numarului de imbolnaviri. Cancerul se caracterizeaza prin dezvoltarea anarhica si continua a celulelor unui tesut, ceea ce duce la formarea unei tumori. Aceste celule paraziteaza organismul, putand migra in diferite zone ale corpului, fie pe cale sanguina fie limfatica. Fiecare organism reactioneaza la boala diferit, acest lucru facand aplicarea unui tratament general valabil ca fiind foarte greoaie. Alimentatia este recunoscuta ca fiind un factor extrem de important in prevenirea si tratarea cancerului. In primul rand trebuie exclusi factorii de risc, cum ar fi alcoolul, tutunul, expunerea prelungita la radiatiile solare, respectarea normelor de securitate in manipularea produselor cu risc, evitarea alimentelor grase.

Ce ne facem cu dietele de dupa sarbatori?

Una dintre marile probleme cu care se confrunta oamenii dupa sarbatori este, asa cum va asteptati, restrangerea lacomiei, datul jos a acelor kilograme asezate cu spor pe perioada vacantei.

Si pot sa fac pariu ca 99% dintre femei intra din reflex la regim. Unul cat mai drastic. Totul pentru a slabi cat mai repede.

Majoritatea navalesc pe site-uri in cautare de informatii. Pun intrebari, sunt disperate si, uneori, desi citesc cu pasiune site-urile in care te invata cate ceva despre alimentatia sanatoasa, ai impresia ca tot ce stiau s-a evaporat brusc si dintr-o data.

Doamnelor si domnisoarelor, nu va alarmati! Daca intr-adevar ati exagerat in timpul sarbatorilor si vi se pare sau chiar v-ati ingrasat putin, nu este o tragedie. Va rugam sa nu va aruncati intr-o dieta drastica, nu renuntati brusc la placerile alimentare. Nu va torturati organismul! El nu este de vina cu nimic.

Incepeti totul treptat. Cum bradul a fost deja strans, dulciurile nu vor mai vonstitui o tentatie. Bomboanele de pom si-au pierdut farmecul, iar zilele de nume nu inseamna prea multe dulciuri. Deja chiar si cei mai lacomi se simt prea putin atrasi de dulciuri.

Cu toate acestea s-ar putea ca organismul sa ceara dulce. Doar asa l-ati invatat in ultima vreme. Nu este nici o problema. Un cozonac bun cu o cana de lapte cald face minuni. O felie – doua nu are cum sa mai strice. Nu uitati! Este ca la fumatori! Daca va opriti brusc, organismul intra in sevraj. De ce sa faceti rau singuri?

In loc de 5 bomboane, mancati 2. Si nu oricum. Mancati-le incet, savurati-le. Veti pacali organismul si veti fi fericita ca incepeti sa eliminati pofta de dulce. Va e pofta de ciocolata? Foarte bine! De ce sa spuneti „Nu!”, cand totul se poate rezolva usor? Cumparati ciocolata si mancati cate o patratica dupa fiecare masa. Sau doua patratele. La fel.. incet si savurand-o.

In 2-3 saptamani organismul se va adapta si veti uita de pofta cumplita de dulciuri. Nu uitati! Cu cat va reprimati mai mult poftele, cu atat vor fi mai prezente. De ce? Simplu: va veti gandi numai la acea pofta si dorinta va creste. Dar daca va veti satisface pofta, putin, cu limita, organismul va primi semnalul de satisfacut si de micsorare a poftei. Va amintiti regula? Totul se poate educa! Inclusiv organismul nostru, care este ca un copil: daca nu-i dai ce are nevoie, incepe sa planga.

Prea multa carne? Stim ce bune sunt sarmalutele ramase de la revelion, caltabos delicos, salata boeuf.. Ne lasa gura apa numai gandindu-ne. Cele mai multe dintre noi vor taia brusc si dintr-o data aceste bunatati de pe lista. De ce? Avem cateva kilograme in plus. Hmmm.. Si asa uitati, din nou, regula: nu faceti nimic brusc! Organismul va reactiona.

Reducerile sunt in voga incepand cu luna ianuarie. Practicati-le si la mancare. In loc de 5 sarmalute, mancati 3. Apoi 2. Salata boeuf e delicioasa. De ce sa o aruncati? Daca ati fost inteligenta, ati facut-o cu maioneza speciala. Mancati mai putin. Nu va lacomiti! Nu va aruncati in diete prostesti!

Bulversarile organismului inseamna o sanatate mai precara, imbatranire prematura! Iar noi vrem sa aratam superbe si sa fim sanatoase pana la 100 de ani, nu-i asa? Aminti-va de regulile pe care le aplicati inainte de sarbatori. Intorceti-va la ele. Treptat.