miercuri, 28 ianuarie 2009

Tratamente naturiste cu ajutorul argilei (argilo-terapia)

tilizarea argilei, roua sedimentara alcatuita dintr-un amestec de silicati si din fragmente de cuart, mica etc., ca agent terapeutic, dateaza de foarte mult.
Papirusuri egiptene, scrieri tinand de medicina antica, elena, romana, ca si Tratament cu argilatraditii orale existente la diferite colectivitati si triburi din Asia, Africa si America, atesta folosirea acestui produs natural in tratamentul diferitelor inflamatii interne, in infectii si arsuri ale pielii, in abcese, in diverse stari de rau ale tubului digestiv si chiar in sifilis. Acest pamant natural si viu, care este argila, s-a dovedit a fi un remediu pentru stavilirea dizenteriei care facea ravagii printre soldatii primului razboi mondial aflati in transee.

Argila este o componenta a mjoritatii solurilor. Pentru sanatate, prin compozitia sa, argila este remineralizanta, reechilibranta si antitoxica. Datorita acestor proprietati, s-a folosit ca mijloc de mentinere si remediu al sanatatii, din antichitate si pana in prezent. Actiunea sa bactericida consta in faptul ca argila absoarbe substantele toxice.

Se foloseste pentru uz intern, uz extern si ca deodorant.
Ca deodorant: se pune argila in frigider, ea suprima toate mirosurile urate (de exemplu, argila da usturoiului gust de pepene). Argila pulbere poate inlocui pudra de talc pentru copii. in asociere cu varza, lamaia, mierea de albine, drojdia de bere, actiunea de vindecare creste foarte mult.

a) Uz intern
Argila se prepara astfel: intr-un borcan se pune 1 l apa rece si 5-6 linguri de argila; cu o lingura de lemn se amesteca argila cu apa din 30 in 30 de minute. Dupa 4 ore se poate consuma apa de argila care este limpede, in cantitate de 2-3 lingurite, pe timpul unei zile, in mai multe reprize, pana se consuma 1 litru. Apa care ramane se poate consuma ziua urmatoare.

Este indicata pentru: eliminarea toxinelor din organism, reglarea glandelor endocrine, ulcer gastric si duodenal, afectiuni renale, hipertensiune arteriala, apendicita, calculi biliari si renali, viermi intestinali, dizenterie, colite, enterite, afectiuni ale sistemului nervos, epilepsie, oboseala, anemie, dermatoze, sinuzite, tuberculoza, unele cancere ale tractului digestiv sau de colon etc. in principiu cura dureaza 8 zile si se reia dupa o pauza de 8 zile, pana la vindecare. Este indicat a se folosi sub control medical.

b) Uz extern
Se foloseste sub forma de cataplasme astfel: se umezeste argila cu apa calduta sau cu infuzii de plante medicinale, pana rezulta o pasta mai groasa, din care se face o cataplasma care se fixeaza cu tifon pe corp (zona afectata) timp de 2-3 ore sau, dupa caz, toata noaptea. Daca apar senzatii neplacute, se indeparteaza cataplasma, dar se reia dupa cateva ore sau in zilele urmatoare. Este indicata pentru: abcese, laringita, bronsita, astm bronsic, furuncule, hemoroizi, congestie cerebrala, insolatie, arsuri, panaritiu, contuzii, otite, nevralgii, reumatism, afectiuni hepato-biliare, urinare, unele tumori, migrene, boala Basedow, pleurezii, plagi, artroze, adenom de prostata, negi, papiloame, blefaro-conjunctivite.

Cand afectiunea este profunda se foloseste concomitent si cura interna. in afectiuni ginecologice (leucoree, metrite, vaginite) aplicatiile locale cu argila dau rezultate excelente, la fel si spalarea sanilor cu apa de argila in care se adauga cateva picaturi de lamaie. Se mai pot folosi baile cu apa de argila. in vasul in care se face baia, se pune argila pana la un sfert din vas, apoi se pune apa calda, la temperatura normala pentru baie, adica la 370-380 C, pana aproape de umplerea vasului. Se amesteca apa cu argila. Acest amestec se poate folosi de mai multe ori, dar de fiecare data se va incalzi la temperatura normala pentru baie. Durata unei bai este de 15-20 minute. Aceste bai se fac de doua ori pe saptamana si sunt indicate pentru reumatismul mainilor sau picioarelor, contuziilor, durerilor musculare.

c) Masca
intr-un vas se pune o lingurita cu argila si se amesteca cu apa calduta pana devine o pasta fluida, care se intinde in strat subtire pe locul afectat si se mentine 20-30 minute, apoi se spala cu apa calduta. Se poate aplica de 2-3 ori pe saptamana. in acest mod se poate trata: acneea, eruptia de pe fata sau corp, cuperoza, ridurile.

Cura de lut

Este interna sau externa si se recomanda pentru:
accident vascular cerebral, anemie, arteroscleroza, blefaro-conjuctivita, cancer, candidoza, constipatie, diaree, disgravidie, dismenoree, eczeme, epidermofitie interdigitala, epilepsie, febra, hemoroizi, afectiuni hepatice, biliare, intestinale, litiaza biliara, metroanexite, parotidita (oreion), afectiuni ale prostatei, afectiuni renale etc.

Se prepara o doza din 100 ml. apa rece si 1 lingurita de argila, se lasa 3-4 ore sau de seara pana dimineata. Se administreaza o doza pe zi dimineata inainte de masa, se bea numai apa de deasupra sedimentelor. in perioada de tratament se recomanda a nu se consuma lapte sau derivatele acestuia, alcool, cafea, pepsi cola, ceai negru, regimul alimentar sa fie vegetarian, uleiul, zaharul, sarea se vor consuma in cantitati mici.

Niciun comentariu: