sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Vindecarea pe cale naturala a migrenelor

Cresterea nivelului de oxigen in creier va usura durerile

Una din cauzele majore ale migrenelor este stresul si de aceea orice forma de terapie care presupune relaxarea va ajuta la ameliorarea acestor stari neplacute.

Terapiile pot corecta aportul de singe in creier, care va duce la cresterea cantitatii de oxigen. Se stie ca deficientele la acest nivel pot conduce la probleme musculare. Cind apare o durere de cap nu este creierul cel care produce durerea, ci membranele care-l inconjoara se incordeaza si sting vasele de singe, nervii si muschii scalpului, gitului si partea superioara a spatelui. Cresterea nivelului de oxigen va ajuta la prevenirea migrenelor. O sedinta lunara de relaxare, concentrata asupra muschilor gitului si umerilor ii va ajuta pe cei care sufera de migrene cronice.

Rolfingul actioneaza asupra tesuturilor dintre muschi si corecteaza pozitia corpului

Pozitia proasta care duce la proasta irigare cu singe a capului poate cauza migrene. Rolfingul, care este o metoda de indreptare a partilor componente ale corpului, poate imbunatati, lucrind cu intreg corpul, pozitia acestuia. Concentrindu-se asupra tesuturilor de legatura care unesc muschii corpului, prin aceasta metoda acestea se scurteaza sau se lungesc sub tensiune aplicata. Folosind o presiune de-a lungul cotului, degetelor si articulatiilor, tesuturile de legatura sint separate si astfel alungite. Aceasta procedura ar trebui sa ajute la corectarea pozitiei, ceea ce ar duce implicit si la eliminarea durerilor de cap.

Blocajele energetice pot cauza migrene

In tarile din Orient, se crede ca migrenele sint rezultatul unui blocaj energetic. De aceea, se folosesc terapiile naturiste pentru alinarea durerilor de cap. Telul acestor terapii este revenirea la curgerea usoara a energiei prin corp.

Chiropracticienii care realiniaza prin rasucirea corpului coloana vertebrala deformata, pot da, de asemenea, rezultate bune. De aceea se crede ca migrenele pot sa apara din cauza aceastei deficiente de curgere a energiei prin corp spre creier.

Osteopatia actioneaza asupra nervilor cranieni si spinali

Specialistii in osteopatie craniana cred ca ei pot imbunatati curgerea fluidului cerebrospinal in membranele protectoare din jurul creierului prin asezarea miinilor pe capul pacientilor. Un dezechilibru aparut in acest fluid protector poate duce la stres emotional si fizic. De aceea, actionind pozitiv asupra acestui dezechilibru se vor inlatura si durerile de cap. Tratamentul implica manipularea nervilor cranieni si spinali.

Reflexologia, folosita si ca metoda de autotratament

Reflexologia poate, de asemenea, sa ajute la inlaturarea migrenelor. Ea se bazeaza pe teoria energetica chineza conform careia fiecare parte a corpului se regaseste in puncte specifice din palme si talpi. Presind aceste zone se crede ca se pot elibera tensiunile corespunzatoare din corp. Aceasta teorie este folosita si in tehnicile de acupunctura si acupresura.

Puteti incerca si singuri sa apasati cu fermitate pe spatiul dintre degetul aratator si cel mare

Durerile de dinti - masuri profilactice

Cum pot aparea durerile de dinti

Durerile de dinti pot aparea pe fondul cariilor (un defect al tesuturilor tari ale dintilor), al parodontozei (afectiune a tesuturilor de linga dinti, care se manifesta ca o inflamare a gingiei si o distrofie a tesutului osos, din cauza carora se poate observa clatinarea dintilor), al gingivitei (inflamarea gingiilor) si al unei sensibilitati crescute a dintilor din cauza aciditatii ridicate sau a unor infectii aparute in gura.

Cine sufera de dureri de dinti

De parodontoza sufera de obicei melancolicii, in timp ce de singerari, inflamatii sau de umflaturi sufera in general colericii si sangvinicii.

In parodontoza, te doare la frig

Din cauza cariilor si a parodontozei, radacinile dintilor se pot descoperi, pot deveni mai sensibile la caldura si la frig. Sensibilitatea la frig se manifesta cel mai adesea in cazurile de parodontoza. Inainte de culcare, umpleti-va gura cu ulei de susan negru caldut si agitati-l in gura aproximativ 3 minute, dupa care masati-va gingiile cu degetul aratator. Clatiti-va gura cu apa dupa aceasta procedura. Sfatul acesta este foarte nimerit pentru persoanele melancolice. Sensibilitatea la frig arata ca este vorba despre o inflamare de natura infectioasa a dintilor. In aceste cazuri este foarte bine daca va masati gingiile cu ulei din arbore de ceai.

In caz de gingivita te doare din cauze mecanice

In cazurile de gingivita trebuie inlaturati toti factorii de natura mecanica, factori care ar putea provoca traume ale gingiilor. Este recomandata in acest caz gargara cu apa in care ati dizolvat in proportie de 0,5 la suta sodiu, de asemenea gargara cu infuzie din scoarta de stejar, din salvie si sunatoare (o lingura de scoarta sau de planta se pune la infuzat intr-un pahar cu apa fierbinte).

Relatia dintre stomac si dinti

In cazul prezentei unei tulburari a functiei secretoare a stomacului este necesara includerea in regimul alimentar zilnic a unei ridichi (aceasta recomandare este contraindicata bolnavilor suferinzi de afectiuni ale inimii si ale ficatului).

Aciditatea crescuta poate fi controlata respectind o dieta din care se exclud mincarurile iuti, sosurile marinate, citricele si alimentele fermentate.

Ce sa mincam ca sa nu ne doara dintii

Afectiunile dintilor sint de foarte multe ori favorizate de calciul, magneziul si zincul care se gasesc in cantitate insuficienta in organism. Pentru stabilizarea deficitului acestor elemente, de exemplu, trebuie crescut consumul produselor din soia.

Mincati in fiecare dimineata, prajindu-le bine, o mina de seminte de susan negru foarte bogate in calciu (este o reteta foarte recomandata melancolicilor).

Mincati de doua-trei ori pe zi, pe stomacul gol, cite 10-20 de fructe de zmeura (contraindicat melancolicilor), fara a le combina cu alte produse, mai ales cu lactate.

Umflaturile sau singerarile gingiilor se vindeca cu ajutorul aplicarii locale a unor mijloace astringente. Dintre acestea se pot folosi: piatra acra, scoarta de stejar, smirna. De obicei, aceasta stare, care are un caracter inflamator sau infectios, este tipica pentru persoanele colerice si sangvinice. Un factor provocator poate fi aciditatea ridicata, caldura din stomac sau ficat. Pentru indepartarea cauzelor trebuie normalizata activitatea ficatului si a stomacului.

Pentru prevenirea cariei dentare beti zer

Persoanelor colerice si sangvinice li se recomanda masarea gingiilor cu ulei de cocos in inflamarile si singerarile acestora.

In singerarile gingiilor de mare ajutor va este si o ceasca de suc de portocala in care se adauga o jumatate de lingurita de zahar. Impotriva inflamarilor si singerarilor gingiilor beti apa in care adaugati suc de lamiie (o jumatate de lamiie la o ceasca de apa). Puteti de asemenea sa mincati pe stomacul gol putin pepene galben, mestecindu-l foarte bine.

Ca urmare a descompunerii tesuturilor dintilor si gingiilor se formeaza caria dentara.

In acest caz este necesara restabilirea procesului digestiv, curatarea stomacului, bolnavul trebuie de asemenea sa tina una-doua zile post. Luati un diuretic seara (o lingura de frunze de fin se pun la fiert intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat 15-20 de minute si se bea in doua doze seara, cite o jumatate de pahar). Beti de asemenea zer. De mare ajutor este infuzia pregatita in felul urmator: se amesteca pelin amar, viorele uscate si petale de trandafir rosu (o lingura din acest amestec se pune intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat 15-20 de minute si se bea cite o jumatate de pahar dupa masa). Indiferent de cauza care provoaca durerea de dinti, puneti-va pe locul dureros un tampon de vata inmuiat in ulei din arbore de ceai sau ulei de cuisoare; puteti de asemenea sa umpleti gaura facuta de carie cu o bucata mica de vata inmuiata in propolis (sau camfor natural).

Durerea de dinti este calmata de cuisoare. Citeva picaturi dintr-o tinctura pregatita din cuisoare influenteaza favorabil dintele bolnav.

Alte metode pentru calmarea durerilor neasteptate

In cazul aparitiei unei dureri neasteptate:

1. faceti un masaj cu virful degetului aratator pe partea fetei cu dintele bolnav, in locul in care se gaseste punctul biologic dureros:

daca va doare un dinte de pe maxilarul superior, masati (apasati pina cind dezmortiti) punctele sia-guan (care sint dispuse in cavitatea din fata urechilor);

daca va doare un dinte din maxilarul inferior, se maseaza punctele da-in (dispuse pe partea superioara a maxilarului inferior, in zona dintre partea din fata a muschiului care participa la mestecarea alimentelor si artera maxilara exterioara);

2. strangulati cu un cirlig de rufe lobul urechii din partea in care va doare dintele. Tineti cirligul pina la disparitia durerii.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca o durere de dinti nu poate fi vindecata, ea poate doar scadea in intensitate, de aceea vizita la un medic este obligatorie.

Intarirea gingiilor se face cu suc de patlagina

Masuri profilactice impotriva parodontozei, cariilor si infectiilor: hraniti-va doar cu alimente curate, usor asimilabile; spalati-va pe dinti dupa fiecare masa; nu trebuie sa va culcati cu stomacul plin.

Masajul gingiilor: puteti sa va faceti dintii mai sanatosi daca va masati gingiile inainte de culcare cu ulei de susan negru (pentru melancolici si flegmatici) sau cu ulei de cocos si de trandafiri (pentru colerici si sangvinici). Luati o gura de ulei de susan negru caldut si plimbati-l dintr-o parte in alta a gurii timp de doua-trei minute, dar nu il inghititi sub nici o forma. Scuipati uleiul si cu miscari fine masati-va gingiile cu degetul aratator.

Exercitiu pentru intarirea dintilor: cu un efort maxim inclestati-va dintii timp de 3 secunde. Relaxati-va, dupa care repetati exercitiul de opt ori si faceti 10-20 de inchideri-deschideri ale gurii.

Pentru intarirea gingiilor este bine sa va frectionati gingiile cu suc de patlagina.

Dintii si temperamentul

Dupa dinti se poate determina si temperamentul. Daca, de exemplu, culoarea dintilor este galbuie, dintii sint egali, rari, de dimensiuni egale, iar gingiile sint moi, aceasta este o persoana colerica sau sangvinica. Daca dintii sint albi, egali, frumosi, nu foarte mari, iar gingiile sint tari, este vorba despre o persoana flegmatica. Daca dintii sint maronii sau negri, puternici, strimbi, rari, iar gingiile sint fragile, este vorba despre o persoana melancolica.

Starea dintilor - in corelatie cu cea a anumitor organe

Dupa parerea medicinei traditionale, fiecare dinte este legat de un anumit organ sau de un sistem functional al omului. Daca cunoastem care este dintele sau dintii afectati, se poate stabili cu exactitate starea unui organ sau a altuia.

Daca, de exemplu, este inflamat al treilea dinte (de sus sau de jos), a aparut o carie sau a inceput sa se sfarime fara nici o cauza vizibila, atunci mai mult ca sigur se poate presupune ca au aparut probleme in organism cu ficatul sau cu vezica biliara. Daca va dor genunchii sau aveti probleme cu articulatiile bazinului si ale coastelor, atunci probabilitatea ca unul dintre dintii legati de aceste organe sa fie afectat creste foarte mult.

Este posibil ca acestea sa fie primele semne ale unei afectiuni si este foarte bine, daca vreti sa va feriti de probleme serioase in viitor, sa va adresati medicului pentru niste analize ale acestor organe.

Forta tamaduitoare a sarii de bucatarie

De la pretul aurului la otrava alba

Sarea, considerata cindva la acelasi pret cu aurul, in secolul nostru a inceput sa fie socotita o otrava alba, si acest lucru nu fara participarea medicinei moderne. Insa orice substanta utilizata in cantitati deosebite este daunatoare sanatatii, iar dozele mai mici sau folosirea acesteia in limite rationale pot fi utile organismului.

Departe de lepra, nebunie si alte 70 de boli

In credintele vechi se spune ca acela care incepe masa cu sare si o termina tot cu sare este protejat de 72 de boli, printre care se afla nebunia si lepra. Exista obiceiul ca oaspetii de seama sa fie intimpinati cu piine si sare. Un proverb vechi spune: Fara sare, nici piine nu poti sa maninci.

Daca luam in consideratie ca industria contemporana imbogateste sarea de bucatarie cu iod si fluor pentru eliminarea deficitului acestor elemente, atunci putem spune ca sarea este o imbinare de microelemente necesare organismului nostru.

Ratia de sare (suficienta) utilizata pe zi pentru o persoana de virsta adulta nu trebuie sa depaseasca o lingurita, in medie 3-6 grame (este socotita si sarea continuta in celelalte produsele consumate).

Pentru melancolici si flegmatici

Sarea le este folositoare melancolicilor (in special baile fierbinti cu sare marina sau cu sare de bucatarie, inainte de culcare, in proportie de o lingurita de sare la un litru de apa) si flegmaticilor (acestia trebuie sa se frectioneze cu sare atunci cind fac sauna).

Dar nu pentru sangvinici si colerici

Sarea contribuie la usurarea digestiei, inlatura senzatia de apasare din stomac. Este daunatoare (atunci cind este folosita in exces) oamenilor slabi, celor obositi, colericilor si sangvinicilor, de asemenea pentru rinichi si vezica, in cazurile de hipertensiune.

Sperma, eczeme, tumori, podagra

Folosirea excesiva a sarii scade cantitatea de sperma si poate deveni cauza unor boli de piele, a bolilor de ochi, a slabirii vederii.

Sarea intra in compozitia unor medicamente pentru eczeme. Ea este folosita in toate cazurile de tumori ale mucoaselor, impotriva mincarimilor, podagrei. Daca se amesteca cu ulei de masline, otet si miere, este un mijloc eficace impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine. Sarea amestecata cu miere este folosita pentru vindecarea intepaturilor de albine, bondari sau viespi. In cazul tumorilor se amesteca sare cu stafide, menta uscata si otet si se pun comprese pe locurile afectate. In cazul otravirii cu ciuperci trebuie sa beti otet cu miere si sare (la un pahar de apa fierbinte se pun doua lingurite de miere, una sau doua lingurite de otet de mere si o lingurita de sare, amestecul trebuie sa fie placut la gust).

La ce mai puteti folosi sarea

Sarea amestecata cu otet se foloseste sub forma de comprese in cazul cojilor din cap, al eczemelor, iar sarea amestecata cu aloe este folosita (intern) in cazul catarurilor (inflamatii acute sau cronice ale mucoasei unui organ, adesea insotite de secretii abundente). Amestecata cu miere si otet, sarea se foloseste si in hidropizie (boala cauzata de acumularea patologica de apa in cavitatile naturale ale corpului sau in tesuturi). Gargara cu sare si otet se foloseste in afectiunile gingiilor si pentru dintii care se clatina. Clatirea gurii cu apa in care ati dizolvat sare este folosita pentru intarirea gingiilor si pentru vindecarea ranilor, care se formeaza atunci cind este scos un dinte. In cazul paradontozei este bine sa va masati gingiile cu sare dizolvata in miere (la 20 de grame de miere adaugati 5-10 grame de sare de bucatarie si amestecati bine). In cazul hemoragiilor nazale o lingurita rasa de sare de bucatarie se pune intr-un pahar cu apa rece, se amesteca, iar solutia obtinuta se inhaleaza de 10-15 ori pe nari (de fiecare data va tineti respiratia citeva secunde inainte de a elibera aerul). Aceasta procedura trebuie repetata zilnic, iar dupa o saptamina hemoragiile nazale vor disparea.

Sarea la tigaie e un tratament foarte bun

Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii fierbinti incalzite intr-o tigaie (cea mai buna este sarea marina, dar se poate folosi si sare de bucatarie) se foloseste de foarte mult timp in medicina traditionala (sarea dupa ce a fost incinsa se pune intr-un saculet din in si se aplica pe diverse parti ale corpului: in zona fruntii si a nasului, in zona bronhiilor, a talpilor - in cazurile de raceala; in zona mijlocului - in cazurile de radiculita). Inainte de a aplica saculetul cu sare trebuie sa spalati bine cu apa locul bolnav. In cazul miinilor si picioarelor reci (mai ales la flegmatici si melancolici) este foarte indicata dezmortirea lor prin frecarea talpilor si a palmelor cu un saculet in care ati pus sare marina incinsa. Sacul se coase sub forma unei pungi de tutun pe masura talpii (astfel incit toata talpa sa aiba loc pe suprafata saculetului). Efectul este dublu: intreg organismul se incalzeste si, in acelasi timp, are loc un masaj al talpilor si palmelor, acolo unde se gasesc numeroase puncte active din punct de vedere biologic, legate practic cu toate organele.

Organizare pentru la mare

Atunci cind merg in concediu la mare, melancolicii si colericii trebuie sa aleaga un loc unde salinitatea apei sa fie cit se poate de scazuta (alaturi de locul in care se varsa in mare un riu). Melancolicilor li se potriveste foarte bine Marea Azov, de exemplu, in timp ce colericilor - Marea Baltica. Sangvinicilor si mai ales flegmaticilor, dimpotriva, li se potriveste apa cu o concentratie de sare foarte mare (apa Marii Moarte).

Sarea are o actiune daunatoare atunci cind este combinata cu diverse grasimi (slanina) si produse care trebuie consumate reci (untul).

Tratamente pe baza de sare

In anii ’30 ai secolului trecut la Petersburg (Rusia) a fost inventat un medicament pe baza de sare pentru tratarea contuziilor, a cancerului de piele, a paraliziei, a durerilor de cap, a erizipelului, a reumatismului si chiar a unor diverse boli inflamatorii interne si externe.

Iata cum se pregateste acest medicament: intr-o sticla puneti coniac putin mai mult de jumatate, adaugati sare marunta si bine uscata pina cind coniacul a ajuns la gitul sticlei, dupa care agitati sticla citeva minute. Cind sare s-a depus (dupa 20-30 de minute), medicamentul este gata pentru a fi folosit. Inainte de a-l folosi agitati din nou sticla, pentru ca depunerile de sare va pot provoca dureri in contact cu rana.

Cum se foloseste leacul

Acest medicament nu se foloseste niciodata singur, ci numai amestecat cu apa fierbinte (o parte de medicament si trei parti de apa). De obicei este indicat sa luati doua linguri din medicament amestecate cu sase linguri de apa fierbinte pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun. Femeile si bolnavii foarte slabiti pot lua cite o lingura din acest medicament cu opt-zece linguri de apa fierbinte. In cazul aparitiei varsaturilor sau greturilor, puteti sa beti inainte de a lua medicamentul doua cesti cu apa calda. Medicamentul este foarte eficient in stadiile incipiente ale racelii.

Uz extern

Pentru uz extern medicamentul se foloseste nediluat.

Pentru taieturi se leaga rana cu o pinza inmuiata in aceasta solutie. Bandajul nu se inlatura pina cind rana nu se vindeca, ci doar se umezeste din exterior de trei-patru ori pe zi.

Pentru intepaturile de insecte se pun comprese cu acest medicament pe locul afectat, cite 10-15 minute de patru-cinci ori pe zi.

Impotriva ametelilor se frectioneaza crestetul capului cu medicament aproximativ o jumatate de ora inainte de culcare.

In cazul congestiilor cerebrale se frectioneaza crestetul capului timp de 15 minute inainte de culcare. Procedura se repeta trei-patru zile. Dimineata pe stomacul gol se iau doua linguri din acest medicament amestecate cu sase-opt linguri de apa fierbinte. Acest tratament este contraindicat in hipertensiunea arteriala.

In cazul durerilor de cap se frectioneaza de asemenea crestetul capului timp de 15 minute. Daca durerea nu trece, se ia o lingura de medicament cu sase-opt linguri de apa fierbinte. Tratamentul acesta este contraindicat in hipertensiunea arteriala.

In cazul durerilor de urechi se pun cu pipeta cite cinci-sase picaturi de medicament in ureche. De obicei sint suficiente trei asemenea proceduri.

Pentru tratarea abceselor, un tampon de vata se pune pe rana si se lasa citeva ore. Trebuie sa repetati aceasta procedura de citeva ori pentru a obtine rezultate.

Impotriva reumatismului se frectioneaza locul bolnav de una-doua ori pe zi timp de doua saptamini. Daca durerea revine in mod constant, puteti lua si 12-14 zile dimineata pe stomacul gol cite doua linguri de medicament amestecate cu cinci linguri de apa fierbinte.

In cazul cancerului de piele se unge cu aceasta solutie locul afectat de trei-patru ori pe zi, dupa care se pune pe rana o bucata de pinza subtire inmuiata in medicament (pinza trebuie umezita imediat ce a inceput sa se usuce). Inainte de culcare frectionati-va pielea capului cu medicamentul si puneti-va apoi un batic subtire. Dimineata se iau doua linguri de medicament cu cinci-sase linguri de apa fierbinte.

In cazul luxatiilor frectionati-va bine locul afectat cu aceasta solutie.

In osteoporoza amestecati trei virfuri de cutit de piper negru, un pahar de sare grunjoasa, 0,5 litri de coniac. Se lasa la macerat cinci zile. Se pun apoi comprese cu aceasta solutie pe locurile dureroase.

In cazurile de artroza faceti in fiecare seara asa-numitele bai in nisip. Se amesteca sare cu nisip de riu in proportie de 1:1, se pune la incins intr-un vas, dupa care se ingroapa degetele in nisipul cu sare fierbinte, tineti miinile si picioarele acolo pina cind aceasta compozitie s-a racit.

In cazul intinderilor musculare se amesteca sare simpla de bucatarie cu faina in proportie de 1:1, se adauga putina apa, se obtine astfel o coca tare. Locul bolnav trebuie acoperit cu aceasta coca, deasupra se pune o hirtie, dupa care se bandajeaza cu un prosop cald.

Cine sint medicii din paduri

Lemnul este, fara indoiala, materia nobila pe care omul o foloseste cel mai mult. Il gasim peste tot in viata noastra cotidiana. Pe toata suprafata globului au trecut secole fara sa-i marcheze existenta. Fiecare esenta de copac ofera caracteristici bine precizate care ii conditioneaza existenta. Lemnul este usor, rezistent, omogen, elastic. Din el se fac mobile, scheleti, hirtie, opere de arta. Dar copacul nu ne ofera doar lemnul sau. Fructele sale, frunzele sale, scoarta sau seva sint de asemenea foarte utilizate si contin in special calitati terapeutice apreciate din cele mai vechi timpuri

Pinul

Mugurii expectoranti sint utilizati la fabricarea medicamentelor pentru caile respiratorii de mai multe mii de ani. Pe timpul faraonilor, medicii egipteni foloseau deja pinul pentru dezinfectarea bronhiilor. Extractele din rasini sint de altfel eficace contra reumatismului, gutei si a bolilor de piele. Hidroterapia se poate lauda cu meritele conurilor verzi si a acelor care se gasesc ca extracte in numeroase saruri de baie.

Ulmul

Dioscoride si Pliniu ii recomandau in vederea folosirii contra afectiunilor pielii. Frunzele sale au ca efect o remarcabila putere cicatrizanta si antiinflamatoare. A doua scoarta recoltata primavara de pe ramurile tinere are calitati astringente si se foloseste la fabricarea medicamentelor contra hidropiziei. Este recomandata de asemenea pentru tratarea dermatrozelor si reumatismul. Din pacate, cea mai mare parte a ulmilor a fost decimata.

Mesteacanul

Seva mesteacanului are cea mai mare calitate terapeutica. In Suedia se produce din aceasta zahar si vin. In Rusia se prepara bere si un fel de pasta pentru a o amesteca cu caviarul. In anumite provincii franceze se prepara vin spumos asemanator cu sampania. Scoarta sa este febrifuga, diuretica si stimuleaza digestia. Infuziile din frunze de mesteacan sint eficace contra gutei, reumatismului si calculilor renali iar mugurii activeaza secretia biliara.

Frasinul

Foarte mult timp i s-a atribuit acestui copac robust puteri magice, caci proprietatile sale terapeutice sint numeroase. O infuzie de frasin administata persoanelor care sufera de reumatism articular devine un adevarat elixir pentru o viata mai lunga. Ajuta in lupta contra gutei si dureroaselor colici renale. Semintele sint renumite pentru calitatea diuretica, iar scoarta ramurilor este febrifuga.

Castanul

In Ardeche, in Corse sau in Limousin, castanul este mai cunoscut sub numele de arborele de piine. De-a lungul secolelor, taranii utilizau faina de castan pentru a-si face piine. Bogate in substante, frunzele sale dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si pot vindeca bronsitele si reumatismul. Folosita tot ca infuzie, scoarta sa are proprietatea de a scadea temperatura. Castanul prezinta de altfel proprietati bacteriostatice.

Stejarul

Regele padurilor este un arbore sacru inca din Antichitate, datorita longevitatii sale exceptionale. Frunzele, ghindele, scorta sint foarte bogate in substante active si au proprietati astringente si tonice. Se foloseste contra diareei, dizenteriei, hemoragiilor. Pudra de scoarta opreste hemoragiile nazale. In timpul primului razboi mondial germanii faceau cafea din ghinde pentru a digera mai bine... fara a fi agitati!

Malinul

Originar din Orientul Mijlociu, malinul este recunoscut pentru frunzele sale rosiatice. Dar nici fructele sale nu sint lipsite de calitate. Nu exista un mai bun diuretic ca fructele malinului. Infuzia este recomandata contra inflamatiilor cailor urinare, gutei si artritei. Cu un gust delicios, fructele de malin, asemanatoare cireselor, dar mai micute, au avantajul de a fi foarte bogate in vitamina A. Pulpa lor se poate aplica pe fata pentru a regenera epidermele obosite.

Teiul

Cine nu cunoste ceaiul rosiatic si amarui al teiului? Nu exista, in zilele noastre un mai bun depurativ. Il gasim de altfel concentrat in mai multe medicamente. Efectele sale hipotensive si antispasmatice realizeaza un excelent remediu contra stresului si oboselii. Bebelusilor prea nelinistiti li se fac chiar bai cu tei datorita acestor proprietati. Pe timpul iernii, florile sale sint utile in cazul gripelor durerilor sciatice.

Salcia

Nu a trebuit sa asteptam aparitia stiintei moderne sau a analizei chimice pentru a descoperi proprietatile salciei. Salicina continuta de frunzele si scorta sa este precursorul structurii aspirinei de astazi. Inca din Antichitate se cunosteau calitatile sale de a reduce febra si durerea. Taranii faceau ceai contra migrenei folosit ca antiinflamator cu uz extern. Mugurii sai au efect sedativ si reduc excitatia genitala in caz de insomnie.

Fagul

Preferind umbra si umiditatea, fagul desavirseste o padure remarcabila. Din punct de vedere al lemnului, el reprezinta fericirea timplarilor. Legenda spune ca era lemnul favorit al vrajitoarelor... pentru mersul lor pe matura. Scorta sa neteda si argintie are proprietati astringente si antiseptice. Foarte eficace pentru dezinfectarea plaminilor, ea se foloseste in diferite siropuri.

Cafeaua - intre dependenta si profilaxia cancerului la intestin

Nu am probleme cu fumatul sau cu bauturile alcoolice, dar... cafeaua. A aparut o dependenta salbatica. Cum influenteaza cafeaua organismul, este ea daunatoare sau il ajuta in vreun fel? Acestea sint intrebari pe care la un moment dat si le pune fiecare dintre noi.

Proprietatile cafelei

Proprietatile utile ale cafelei sint: usor purgativa si diuretica; proprietati excitante; va permite sa nu adormiti atunci cind aveti nevoie de acest lucru; stimulant usor care poate imbunatati activitatea cerebrala.

Proprietatile negative ale cafelei sint: folosirea peste masura a cafelei creste riscul afectiunilor cardiace si, in acelasi timp, creste tensiunea arteriala; poate creste nivelul colesterolului in singe; poate provoca migrene persoanelor cu o sensibilitate ridicata; la femei, folosirea in cantitati mari a cafelei creste riscul dezvoltarii osteoporozei in viitor; creste pierderea substantelor minerale din tesuturile osoase.

Cafeaua este un izvor bogat de cafeina si de asemenea de alte substante active, dintre care una singura - acidul nicotinic - are valoare nutritiva. Aceasta se formeaza prin procesul de prajire a boabelor de cafea. O ceasca de cafea contine aproximativ un gram din aceasta vitamina. Ar trebui sa beti 15 cesti de cafea pentru a asimila cantitatea de acid nicotinic necesara unei persoane adulte. In general, valoarea nutritiva a cafelei este determinata de cantitatea de zahar si de lapte adaugata.

Cafeaua creste nivelul colesterolului

Cercetarile au aratat ca la iubitorii de cafea care beau mai mult de sase cesti de cafea pe zi creste pericolul aparitiei bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, riscul este legat mai mult de modul de pregatire a cafelei, de nivelul continutului de cafeina din ea. Cind cafeaua este pregatita dupa metoda espresso, prin trecerea aburului prin cafeaua macinata sau dupa metoda obisnuita (prin care cafeaua se pune in apa, dupa care se pune la fiert) se elibereaza doua elemente chimice care cresc nivelul colesterolului in singe si, in consecinta, riscul bolilor cardiovasculare. Aceste elemente - cofestrolul si cofeolul - sint prezente permanent in boabele de cafea. Cu toate acestea, ele sint indepartate atunci cind cafeaua se filtreaza printr-o hirtie, cind cafeaua este pregatita la filtru.

Cafeaua si bolile cardiace

Atunci cind beti cafea, cresc pulsul si presiunea sangvina (aceasta creste insa mai putin). Folosirea moderata a cafelei nu duce la hipertensiune, chiar si persoanele cu o presiune sangvina ridicata se pot bucura de aceasta placere. Pina nu demult a existat parerea ca persoanele care au suferit un acces de inima trebuie sa inceteze consumul de cafea sau pot bea numai cafea decafeinizata.

S-a afirmat chiar urmatorul fapt: cafeaua sau cafeina provoaca schimbarea ritmului cardiac si chiar un acces de inima obisnuit. Cu toate acestea, toate cercetarile facute in Marea Britanie si in SUA au aratat ca folosirea cafelei filtrate nu provoaca schimbarea ritmului cardiac la persoanele care au suferit accese de inima. De aceea nu constituie o necesitate ca aceste persoane sa renunte definitiv la cafea.

Cafeaua ca purgativ

In sine, cafeina nu are proprietati purgative. Practic, s-a demonstrat ca filtrata cafeaua este si mai purgativa decit cea obisnuita. Chiar si in zilele noastre cercetatorii mai incearca sa descopere care dintre cele 300 de substante organice continute de boabele de cafea contribuie la stimularea defecatiei. In acelasi timp, cafeina este considerata un diuretic natural.

Cafeaua si profilaxia cancerului la intestinul gros

Presupunerile despre faptul ca aceasta bautura creste riscul aparitiei cancerului de pancreas nu s-au confirmat. Mai mult decit atit, cercetarile recente permit afirmatia ca in profilaxia cancerului intestinului gros contribuie si cafeaua.

In acelasi timp, femeile trebuie sa limiteze consumul de cafea. Ultimele cercetari au aratat ca la femeile care beau in mod regulat mai mult de trei-patru cesti de cafea pe zi creste probabilitatea aparitiei fragilitatii oaselor - osteoporoza - dupa aparitia menopauzei si la o virsta mai inaintata.

Cafeaua este una dintre cele mai raspindite cauze ale migrenei. Multi sint cei care afirma ca nu pot dormi daca au baut o cafea seara.

Persoanele care prefera cafeaua decafeinizata pentru a evita actiunile excitante ale cafeinei se supun influentei altor chimicale. Analiza dizolvantilor organici care se folosesc pentru inlaturarea cafeinei a aratat ca doi dintre acestia sint cancerigeni. Cea mai veche, cea mai sigura, dar si mai putin eficienta metoda foloseste apa pentru decafeinizare, pentru ca in apa se poate dizolva cafeina.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa limiteze consumul de cafea si sa bea nu mai mult de o ceasca de cafea cu lapte pe zi, pentru ca embrionul asimileaza cafeaua, dar o elimina mai greu decit organismul unei persoane adulte.

Cafeaua si sanatatea copilului

Chiar si in scopuri terapeutice, cafeina este permisa a se da numai copiilor mai mari de 2 ani si intr-o doza mai mica de patru ori fata de cea care este continuta intr-o ceasca de cafea.

Dozele mai mari din aceasta substanta influenteaza in mod nefavorabil sistemul nervos al copilului: la inceput acesta devine agitat si are insomie, iar dupa aceea celulele nervoase obosesc, astfel incit micutul devine molesit, somnoros, oboseste foarte repede. Cafeina face ca respiratia sa devina rapida, creste efortul facut de inima, obligind-o sa bata intr-un ritm mai agitat, efortul facut de rinichi, crescind eliminarea de urina, stimuleaza secretia in exces a sucului gastric. Reiese de aici ca daca il obisnuiti pe copil cu aceasta bautura incurajatoare, fara sa va dati seama ii obligati organismul sa lucreze in exces degeaba.

Daca o ceasca de cafea in fiecare dimineata a devenit deja o obisnuinta, sa-l dezvatati de acest lucru pe copil este foarte greu. Pentru ca dependenta de cafeina se formeaza la nivel molecular. El elimina din receptorii creierului adenozina, pe care sistemul nervos o prelucreaza pentru a se linisti. Daca o persoana renunta pe neasteptate la cafea, se va simti extenuata.

Pentru ca indepartarea de cafea sa se petreaca pe cit posibil fara probleme, trebuie ca micutul sa bea in fiecare dimineata cacao cu lapte. Sistemul nervos este mai putin sensibil la un analog al cafeinei - teobromina continuta in cacaoa praf, iar magneziul care intra in compozitia sa inlatura oboseala, tensiunea nevoasa, contribuie la asimilarea calciului din lapte, calciu atit de necesar copiilor. Trebuie sa mai tineti cont de inca un lucru: bautura nu trebuie sa fie foarte dulce, pentru ca zaharul adaugat in cacao impiedica asimilarea substantelor minerale folositoare.

Cafeina stimuleaza inima si sistemul nervos central, stimuleaza prelucrarea acizilor in stomac, imbunatateste digestia si contribuie la hiperventilarea plaminilor.

Nu renuntati brusc la cafea

Chiar daca este relativ netoxica, cafeina poate provoca dependenta. Excesul de cafea sau de ceai (un pahar de ceai contine aproximativ doua treimi din cafeina prezenta intr-o ceasca de cafea) provoaca palpitatii, transpiratie, un puls crescut, insomnie, accese de migrena. Renuntarea la cafea nu trebuie sa se faca brusc pentru ca pot aparea dureri de cap, stare de enervare.

Cafeina in continutul bauturilor si al ciocolatei provoaca insomnie la copii. Copilul care a mincat citeva bucatele de ciocolata sau a baut doua pahare de cola seara adoarme foarte greu.

Medicii ii sfatuiesc pe cei care au o tensiune arteriala crescuta, care au probleme cu inima sau cu rinichii sa limiteze consumul acestor bauturi si sa le excluda treptat din regimul lor.

Unde se gaseste cafeina

Cafeaua este recordmana in ceea ce priveste continutul de cafeina, dar si ceaiul, ciocolata si citeva preparate calmante au in compozitie cafeina. Comparati continutul de cafeina (mg) intr-o ceasca (150 de mililitri) de bautura sau in 125 de grame de produs: cafeaua normala - 115 mg; cafeaua solubila - 65 mg, ceaiul - 40 mg, cola - 18 mg, cacaoa - 4 mg, ciocolata calda - 3 mg; cafeaua decafeinizata - 3 mg; ceaiul decafeinizat - 3 mg, ciocolata - 80 mg, ciocolata cu lapte - 20 mg, doua tablete calmante - 60 mg.

Cafeaua solubila previne bolile de inima

Potrivit rezultatelor ultimelor cercetari, cafeaua solubila poate apara omul de bolile de inima. Aceasta concluzie paradoxala a fost facuta de savantii englezi. Ei au sustinut ca cei care beau mai mult de cinci cesti de cafea pe zi sint supusi unui risc mai scazut al bolilor de inima. Aceia care beau mai putin de cinci cesti de cafea se imbolnavesc mai usor. Iar cel mai mare numar de afectiuni cardiace se observa la cei care nu beau deloc cafea solubila.

Rezultatele neasteptate au provocat confuzie printre cercetatorii care foarte multi ani s-au ocupat de aceasta problema, pentru ca mai inainte se considera in mod traditional ca consumul excesiv de cafea provoaca bolile de inima. Acum este greu de spus daca aceste concluzii sint intimplatoare sau indreptatite. Cercetatorii care au facut aceste studii explica insa ca aceste proprietati le are cafeaua solubila care in trecut nu se folosea.