miercuri, 28 ianuarie 2009

Ce ne facem cu dietele de dupa sarbatori?

Una dintre marile probleme cu care se confrunta oamenii dupa sarbatori este, asa cum va asteptati, restrangerea lacomiei, datul jos a acelor kilograme asezate cu spor pe perioada vacantei.

Si pot sa fac pariu ca 99% dintre femei intra din reflex la regim. Unul cat mai drastic. Totul pentru a slabi cat mai repede.

Majoritatea navalesc pe site-uri in cautare de informatii. Pun intrebari, sunt disperate si, uneori, desi citesc cu pasiune site-urile in care te invata cate ceva despre alimentatia sanatoasa, ai impresia ca tot ce stiau s-a evaporat brusc si dintr-o data.

Doamnelor si domnisoarelor, nu va alarmati! Daca intr-adevar ati exagerat in timpul sarbatorilor si vi se pare sau chiar v-ati ingrasat putin, nu este o tragedie. Va rugam sa nu va aruncati intr-o dieta drastica, nu renuntati brusc la placerile alimentare. Nu va torturati organismul! El nu este de vina cu nimic.

Incepeti totul treptat. Cum bradul a fost deja strans, dulciurile nu vor mai vonstitui o tentatie. Bomboanele de pom si-au pierdut farmecul, iar zilele de nume nu inseamna prea multe dulciuri. Deja chiar si cei mai lacomi se simt prea putin atrasi de dulciuri.

Cu toate acestea s-ar putea ca organismul sa ceara dulce. Doar asa l-ati invatat in ultima vreme. Nu este nici o problema. Un cozonac bun cu o cana de lapte cald face minuni. O felie – doua nu are cum sa mai strice. Nu uitati! Este ca la fumatori! Daca va opriti brusc, organismul intra in sevraj. De ce sa faceti rau singuri?

In loc de 5 bomboane, mancati 2. Si nu oricum. Mancati-le incet, savurati-le. Veti pacali organismul si veti fi fericita ca incepeti sa eliminati pofta de dulce. Va e pofta de ciocolata? Foarte bine! De ce sa spuneti „Nu!”, cand totul se poate rezolva usor? Cumparati ciocolata si mancati cate o patratica dupa fiecare masa. Sau doua patratele. La fel.. incet si savurand-o.

In 2-3 saptamani organismul se va adapta si veti uita de pofta cumplita de dulciuri. Nu uitati! Cu cat va reprimati mai mult poftele, cu atat vor fi mai prezente. De ce? Simplu: va veti gandi numai la acea pofta si dorinta va creste. Dar daca va veti satisface pofta, putin, cu limita, organismul va primi semnalul de satisfacut si de micsorare a poftei. Va amintiti regula? Totul se poate educa! Inclusiv organismul nostru, care este ca un copil: daca nu-i dai ce are nevoie, incepe sa planga.

Prea multa carne? Stim ce bune sunt sarmalutele ramase de la revelion, caltabos delicos, salata boeuf.. Ne lasa gura apa numai gandindu-ne. Cele mai multe dintre noi vor taia brusc si dintr-o data aceste bunatati de pe lista. De ce? Avem cateva kilograme in plus. Hmmm.. Si asa uitati, din nou, regula: nu faceti nimic brusc! Organismul va reactiona.

Reducerile sunt in voga incepand cu luna ianuarie. Practicati-le si la mancare. In loc de 5 sarmalute, mancati 3. Apoi 2. Salata boeuf e delicioasa. De ce sa o aruncati? Daca ati fost inteligenta, ati facut-o cu maioneza speciala. Mancati mai putin. Nu va lacomiti! Nu va aruncati in diete prostesti!

Bulversarile organismului inseamna o sanatate mai precara, imbatranire prematura! Iar noi vrem sa aratam superbe si sa fim sanatoase pana la 100 de ani, nu-i asa? Aminti-va de regulile pe care le aplicati inainte de sarbatori. Intorceti-va la ele. Treptat.

Niciun comentariu: