vineri, 30 ianuarie 2009

Insulina fara injectii?

Aceasta forma noua de insulina a fost inventata de britanici. Medicii atentioneaza insa ca bolnavii de diabet nu trebuie sa-si puna prea mari sperante in „insulina fara injectii“. Pentru a putea fi utilizata in tratamentul diabetului, descoperirea trebuie verificata prin studii de amploare si de lunga durata.
Cercetatorii britanici planuiesc sa scoata pe piata capsule care i-ar putea scapa pe diabetici de chinul intepaturilor. Aceste capsule ar putea fi utile in special micutilor cu diabet care au fobie de ace.
Noul produs va fi prezentat la Chicago, la un congres al Asociatiei Americane de Diabet (ADA), cea mai mare organizatie de acest tip din lume. Aceasta forma noua de insulina, inventata de britanici, ar putea fi chiar mai eficienta decit cea care se inhaleaza, arata publicatia „The Times".
Capsulele in care este stocata insulina vor rezista acidului din stomac si vor trece direct in intestinul subtire, unde se vor dizolva. Absorbtia prin peretii intestinali va fi eficienta datorita combinatiei dintre insulina si alte substante. Produsul va fi transportat catre ficat, unde se vor crea depozite ce vor fi folosite de organism in functie de nevoile sale.
Cercetatorii amintesc ca insulina este, de fapt, o proteina pe care in mod normal stomacul o digera. De citiva ani, specialistii au incercat sa gaseasca o molecula care sa reziste sucului gastric.
„Cind diabetul de tip 2 evolueaza, pacientii au dificultati in a trece pe insulina injectabila. Multi incep sa scape boala de sub control, iar riscurile pe termen lung sint mari", a spus Glen Travers, presedinte executiv al Comisiei de Diabetologie. Cercetatorul spera ca produsul sa-i ajute mai mult pe oameni sa controleze boala si sa-i evite complicatiile.
Eficienta pentru oamenii foarte activi, dar si pentru virstnici
Pentru a controla cu succes nivelul de glucoza din organism, doza de insulina orala ar trebui luata de doua ori pe zi, inainte de micul dejun si la cina, mai spun specialistii. Cu acest tip de insulina, pacientii se vor simti mult mai confortabil si nu vor trebui sa se ingrijoreze in privinta dozajului (in cazul insulinei inhalatorii, dozele sint mai greu de controlat).
Produsul va fi eficient mai ales in cazul copiilor de 2-3 ani, care supporta mai greu injectiile, dar si pentru virstnicii cu paralizii ori pentru oamenii foarte tineri si foarte activi, care nu vor sa piarda timpul cu administrarea tratamentelor. Deocamdata insa, este vorba numai despre un studiu-pilot, facut pe 16 subiecti, ceea ce inseamna ca ar mai putea dura cel putin cinci-zece ani pina cind acest tratament va deveni valabil. Practicienii se arata insa sceptici in ceea ce priveste aceasta noua descoperire si atentioneaza pacientii diabetici sa nu-si puna prea mari sperante in „insulina fara injectii", cel putin nu in viitorul apropiat.
„Ar fi o mare descoperire, dar trebuie spus ca au fost multe studii si s-au anuntat tot felul de medicamente minune. Insa, pina cind acest tip de insulina nu va fi verificat de catre americani, care fac cele mai serioase cercetari prin studii de 5-10 ani pe un lot de citeva mii de pacienti, nu cred ca oamenii ar trebui sa-si puna prea mari sperante" (se precizeaza in unele cercuri).
_________________

Niciun comentariu: