vineri, 30 ianuarie 2009

Sirop de zmeura si coacaze negre, nefiert.

Puneti zmeura intr-un vas si zdrobiti cu mana; puteti adauga si apa astfel: pentru fiecare litru de suc de zmeura se adauga 1 ½ l apa. Coacazele (boabele), spalate de praf, desprindeti-le de pe ciorchini, puneti-le in alt vas, si zdrobiti-le si pe acestea. La 1 kg coacaze puneti ½ l – 2 l apa, ca sa se dilueze sucul gros. Amestecati compozitiile si acoperiti vasul cu tifon, lasand sucul sa fermenteze 48 de ore. Dupa aceea, stoarceti prin tifon dublu (udat cu apa si bine stors) sau prin masina de suc; apoi cantariti sucul pentru a calcula cantitatile de zahar si sare de lamaie necesare. La un litru de suc se pune 1 ½ kg zahar, 1 pachetel de sare de lamaie sau sucul de la 2-3 lamai care va ajuta zaharul sa se topeasca mai repede si va acidula siropul. Sucul se amesteca cu lingura, pana cand zaharul se dizolva complet (cu pauze), chiar si pana a doua zi, caci se dizolva greu. Siropul se toarna apoi in sticle sau, preferabil, in damigene de circa 3 l, care se vor lega cu tifon dublu si se vor aseza in camara. Fermentatia va continua foarte incet, deoarece, din cauza concentratiei zaharului, fermentii se inactiveaza si sucul nu se poate transforma in vin. Aceasta se va inlatura numai cand se va consuma siropul. Este de preferat sa se introduca un furtun in sticla, care sa treaca prin acel dop de spuma compacta; astfel, se va trage siropul limpede in alta sticla. Siropul va avea gust putin sifonat si isi va pastra toate vitaminele. Se bea cu apa plata, minerala sau sifon.

Daca reduceti cantitatea de zahar la 1 kg, adaugati o aspirina pentru fiecare litru de suc si sare de lamaie sau suc de lamaie, dupa gust. Fara a-l lasa sa se fiarba, turnati-l in sticle (damigene) pe care le legati cu tifon. Siropul se va pastra fara sa fermenteze sau sa mucegaiasca, pastrandu-si toate vitaminele.

Niciun comentariu: