vineri, 30 ianuarie 2009

Cum să păstrăm inima sănătoasă

Bolile de inimă fac milioane de victime anual. Tot mai des auzim în jurul nostru de persoane care, deşi în floarea tinereţii, cad răpuse de infarct miocardic sau stop cardiac. Iată câteva informaţii menite să vă ajute să evitaţi aceste boli ale zilelor noastre, cauzate, în principal, de stilul de viaţă.
Inima, în regim normal, pompează 5 l de sânge pe minut, adică 7.200 l pe zi, bate de 70 de ori pe minut, deci de 31,5 milioane de ori într-un an, ceea ce, trebuie să recunoaştem, înseamnă multă muncă şi efort. Suntem, deci, responsabili de felul cum întreţinem acest motor al vieţii. Mijloacele pe care le avem la îndemână sunt dintre cele mai variate şi majoritatea foarte accesibile.
Puterea autosugestiei
Nu neglijaţi puterea autosugestiei! Dacă aţi aflat că suferiţi de o boală, feriţi-vă să vă identificaţi cu ea pentru că îngreunaţi vindecarea şi în plus declanşaţi un lanţ de evenimente ce pot periclita viaţa dumneavoastră şi a celor din jur. Stările emoţionale negative sunt la fel de contagioase ca şi bolile. Spre binele celor dragi şi al dumneavoastră nu afişaţi emoţii negative, ci căutaţi din timp să rezolvaţi problema prin intermediul specialiştilor.
Ce şi cum mâncăm
Alimentaţia reprezintă domeniul în care se fac cele mai multe erori cu privire la sănătatea noastră. Omul modern mănâncă nesănătos şi mult, dacă raportăm cantitatea la activităţile pe care le desfăşoară zilnic. Cu cât excesul în greutate este mai mare, cu atât numărul persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare este mai mare. Ar trebui respectate câteva reguli esenţiale privind modul în care ne alimentăm:
- se mănâncă încet, fără stres, într-un mediu liniştit;
- pe cât posibil, se mănâncă la ore fixe;
- nu se "sare" peste mese;
- hrana trebuie fărâmiţată înainte de a se înghiţi;
- nu se beau lichide în timpul mesei, căci se îngreunează digestia, acestea se consumă cu 30 de minute înainte şi după mese;
- după ora 17.00 nu se consumă alimente bogate în proteine căci se digeră greu, iar cu două ore înainte de culcare nu se consumă nimic;
- se mănâncă doar când apare senzaţia de foame şi nu "de plictiseală";
- se mănâncă pe săturate, dar fără excese;
- se recomandă evitarea alimentelor fripte, prăjite, murate, fermentate, alimente tip "fast food", conservelor şi consumul cu moderaţie al grăsimilor animale.
O viaţă activă pentru o inimă sănătoasă
Activitatea fizică regulată poate diminua riscurile apariţiei bolilor cardiovasculare, poate preveni dezvoltarea altor afecţiuni ca diabetul zaharat, durerile lombare, depresia, anxietatea, prin creşterea forţei musculare, rezistenţei fizice, supleţei şi asigurarea unei posturi generale normale. Evitaţi sedentarismul şi faceţi cât mai multă mişcare prin exerciţii cât mai variate. Acestea vor ajuta la revigorarea plămânilor şi inimii, protejându-vă de bolile cardiovasculare. Încercaţi să vă petreceţi timpul liber relaxându-vă în aer liber, evitând vizionarea excesivă a programelor TV. Dacă ştiţi că suferiţi de o afecţiune cardiacă, daca simţiţi dureri în zona pieptului sau a umerilor, dacă sunteţi slăbit şi ameţit, dacă rămâneţi fără respiraţie după eforturi de mică intensitate, trebuie să vă adresaţi medicului înainte de a începe o activitate fizică regulată.
Fumatul este nociv
Se ştie că fumatul are un rol nociv asupra sănătăţii în general. Nicotina accelerează ritmul cardiac, contractă arterele şi creşte presiunea arterială. Constituenţii ţigărilor produc angina pectorală, infarct, arterită, accidente cerebrale şi multe alte afecţiuni. Riscul se accentuează odată cu creşterea numărului de ţigări fumate zilnic.
Lipsa de afecţiune conduce la boli ale inimii
Multe studii ştiinţifice au arătat că oamenii care sunt înconjuraţi de afecţiune, care dăruiesc sau primesc zilnic mângâieri şi atenţie, au mult mai puţine probleme cu inima decât ceilalţi. Dacă sunteţi singur, puteţi adopta un mic animal de companie: o pisică sau un căţel care sigur vor şti să vă răsplăteasca generozitatea şi dragostea.
Mergeţi periodic la un control medical
Medicul este singurul în măsură să vă furnizeze informaţii şi sugestii pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă. Nu ezitaţi să mergeţi la un control medical! Medicul de familie va putea astfel să urmărească starea dumneavoastră de sănătate, să verifice eventualele probleme şi să vă îndrume către un cardiolog.
Tratamentul medicamentos
Evitaţi autoadministrarea de medicamente fără recomandarea medicului. Statisticile arată că numărul deceselor survenite în urma abuzului de medicamente este mai mare decât numărul victimelor din accidentele de circulaţie. Citiţi cu atenţie prospectul şi raportaţi medicului eventualele efecte adverse.

Niciun comentariu: