vineri, 30 ianuarie 2009

Urzica

oata lumea cunoaste urzica ,dar foarte putini stiu ca urzica se foloseste in peste 100 de boli.
Compozitia chimica :
-substante proteice
-un mare numar de aminoacizi
-glucide
-amine
-steroli
-cetone
-ulei volati;
-substante grase
-sito-steroli
-acizi(acetic,formic,pantotenic,folic)
-complex vitaminic(A,B2,C,K)
-clorofila
-protorfirina
-coproporfirina
-b-caroten
-saruri de calciu,magneziu,fier,siliciu,mangan,potasiu.
Este folosita in alimentatie mai ales primavara.
Industria farmaceutica extrage b-carotenul ca sursa de vitamina A pentru obtinerea de clorofile ca materie prima pentru diverse preparate medicamentoase si cosmetice-pomezi,aerosoli,pasta de dinti,deodorante,sampoane,guma de mestecat.
Din antichitate ,PLinius si dioscoride ne-au lasat pretioase informatii despre utilizarea urzicii.Si in evul Mediu era foarte folosita.
Albrecht Durer(1471-1528)a pictat un inger care zboara catre tronul Atotputernicului tinand urzica in mana.Preotul elvetian Kunzle arata,in scrierile sale,ca urzica ar fi fost demult distrusa daca nu s-ar fi autoaparat urzicand.El numeste urzica salvatoarea vietii.
Elimina anemia,bronsitele,astmul,curata rinichii de nisip si piatra,dezintoxica organismul,elimina uratii(in guta),stimuleaza secretia bilei,secretia pancreatica,gastrica si intestinala .Stimuleaza peristaltismul intestinal si digestiv.Stimuleaza secretia de lapte la lauze.Este hipoglicemianta(in combinatie cu brustur).
Are o puternica actiune hemostatica.Stimuleaza formarea sangelui si il fluidizeaza.Fluidizeaza secretiile bronsice si favorizeaza expectoratia.Cicatrizeaza ranile.Scade temperatura corpului in starile febrile.Actioneaza revulsiv,cu efect decongestiv.Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul.Combate diareea si dezinteria,combate tusea.Are o puternica actiune bactericida(omoara bacteriile).Foarte bun si eficient vermifug.Intareste parul si combate matreata.

Recoltarea:

Frunzele se recolteaza din primavara pana toamna,se usuca la umbra(soarele decoloreaza).Semintele se recolteaza toamna,cand ajung la maturitate.Radacinile se recolteaza toamna.

Preparare:

Ceaiul se prepara din frunze uscate si maruntite(1 lingura la 250ml de apa clocotita).
Se lasa vasul acoperit 15 minute.Se beau 2-3 cani pe zi.In cazuri disperate de arterita ,se poate evita amputarea daca se bea suc de urzica.Pentru tratarea hemoragiilor,hemoroizilor,astmului bronsic,retentiilor urinare,reumatismului,icterului,se face decoct din 2 lingurite de radacina la cana(250ml)care se fierb la foc mic timp de 5 minute.Se beau 3 cani pe zi.
Anemiile cedeaza la o cura de suc de urzica .La fel , starile de epuizare,oboseala.Leucemiile pot fi prevenite foarte usor daca se bea regulat suc de urzica.
Urzica fiarta cu prune uscate da rezultate foarte bune in cele mai rebele constipatii.Semintele macinate(2-3 grame)se iau cu o lingurita de miere.
Etern:infuzii din 50 g frunze la 1litru de apa clocotita.Se acopera 30 de minute.S e aplica cataplasme in ulcer varicos si reumatism.
agospodarie: merele , perele si prunele puse in camara,daca sunt acoperite cu un strat de urzica,vor capata o culoare aurie si isi vor completa natural procesul de coacere.Cartofii insilozati nu vor mai fi atacati de soareci si sobolani daca ii acoperiti cu frunze de urzica si nuc.
Cosmetica: pentru tonifierea parului si combaterea matretii se face o infuzie din 40-50 g frunze la 1 litru de apa clocotita,care se lasa acoperita 30 de minute.Se adauga radacina de brustur,frunze de mesteacan,lavanda si conuri de hamei.Cand se raceste amestecul,se adauga zeama de la o jumatate de lamaie.Intareste radacina si da stralucire parului.
Vopsit:frunzele si radacinile proaspete vopsesc fibrele naturale in diferite nuante de galben(se adauga zer cald si piatra acra).

Niciun comentariu: