vineri, 30 ianuarie 2009

Afinul

Afinul cu florile lui albastrii intunecat asemanatoare noptilor de vara ne invata , plin de intelepciune,ca tamaduirea ne vine chiar si din intuneric."


Afinul din familia ericaceae este un arbust inalt de cel mult 50cm intalnit pe intreg lantul carpatic ocupand aproximativ 30.000 de hectare .Afinul creste in zone muntoase prin paduri si deseori in tufarisuri compacte ,singur sau in asociere cu merisorul .De la afin se recolteaza frunzele(mirtili folium)si fructele(mirtili fructi).

Istoric
Afinul este folosit inca din antichitate ca aliment si medicament.Dioscoride(sec.Id.Hr.),medic in armata romana,il recomanda contra dizenteriei.Din timpuri stravechi ramanii preparau turte din faina cu afine pentru bolnavii de diaree.Chiar si in zilele noastre in Oltenia extractul hidroalcoolic din fructe de afine este folosit in afectiuni hepatice.In Grecia antica nu creste afinul si autorii greci nu-l mentioneaza.If.Hildegard von Bingen(sec.xII),Hieronimus Back,amintesc despre folosirea terapeutica a afinului.

Compozitie chimica

Frunzele contin
-tanin(circa 10%)
-arbutina
-hidrochinona
-mirtilina
-ericolina
-neomirtilina

Frunzele si lastarii contin
-tianina
-riboflavina
-vaccinina
-arbutina
-ericolina

Fructele contin
-tanin
-zaharuri
-pectine
-b caroten
-vitamina c
-vitaminele din complexul B
-mirtilina A
mirtilina B
Acizi :
-citric
-malic
-oxalic
-lactic
-chinic

Saruri minerale
-Fructele contin
-substanta uscata (14-18%)
-zaharuri (7-13%)
-zaharoza (1-2%)
-cenusa (0,45-0,50%)
-proteine (0,8-1,2%)
-acid malic (0,80-1,15%)
-substante pectice (0,350-0,490%)
-taninuri (0,300-0,430%)
-vitamina C (12-20mg%)
-vitamina A (280 u.i.)
-vitamina PP (0,2mg%)
-vitamina B1(0,02mg%)
-vitamina B2(0,02mg%)
-vitamina E

Niciun comentariu: