vineri, 30 ianuarie 2009

Contraindicatii in aromoterapie la gravide.

vertismente in aplicarea aromoterapiei

E foarte important ca remediile pe care le folositi si care sunt eliberate fara reteta sa fie exclusiv naturale, fie ele de origine vegetala sau animala. Cele obtinute pe cale chimica, contin substante care imita numai aromele ce genereaza doar anumite stari psihice de inseninare sau buna dispozitie date de mirosurile placute, dar nu si efecte vindecatoare.

Alergii. Iritatii. Intolerante. Reactii adverse la diferite arome si substante.

Exista persoane predispuse sau sensibile la anumite uleiuri volatile, acestea putandu-le provoca alergii sau reactii de intoleranta. Sunt substante care irita puternic mucoasele precum cele pe care le contine musetelul, uleiul de menta sau iasomia.

Este de recomandat ca inainte de a utiliza anumite arome sa le faceti testul dermic de toleranta, aplicand prin masaj, pe partea interioara a cotului, cateva picaturi din substanta pe care urmeaza sa o folositi pentru efectele ei aromoterapeutice. Constatati alergia la substanta continuta de acest ulei, numai daca a doua zi locul respectiv este inrosit sau prezinta mancarimi.

Evitati excesele! Orice forma de exces este nociva. Pentru aceasta trebuie sa respectati intocmai dozajul recomandat pe ambalaj sau pe reteta. Pot aparea efecte neplacute precum iritatii gastrice, dureri de cap, ameteli, lacrimari. Pentru a le combate, intrerupeti tratamentul, iar in caz ca trebuie sa-l reluati, micsorati doza sau inlocuiti uleiul cu un altul care sa contina substante cu actiune terapeutica asemanatoare.

Uleiurile aromatice administrate oral trebuie diluate, pentru a preintampina astfel eventualele efecte nedorite. Picaturile se pot lua cu putina miere, zahar, iaurt sau ceai.

Uleiurile aromatice aplicate pe piele trebuie amestecate cu uleiuri de germeni de porumb, floarea soarelui, migdale dulci, soia, jojoba etc, obtinute prin presare la rece. E bine ca uleiurile esentiale pe care le folositi, sa fie numai din cele naturale. Acestea fac bine pielii si prin absorbirea in fluxul sanguin, isi raspandesc actiunea benefica in intregul corp. Cele sintetice pot provoca reactii cutanate sau crize de astm. De asemenea nerecomandat pentru piele este uleiul de scortisoara. Acesta nu se aplica niciodata la nivelul pielii. Inainte de expunerea la soare, trebuie evitate toate uleiurile extrase din citrice, inclusiv cele extrase din Citrus Bergamia (un soi de portocale) sau uleiul de roinita, care pot produce reactii fototoxice, eruptii, pete greu vindecabile.

Cei cu o piele sensibila sau care sufera de epilepsie, hipertensiune arteriala sau au fost operati recent, inainte de a folosi uleiurile esentiale, trebuie sa consulte un aromoterapeut calificat.

In epilepsie trebuie sa se evite utilizarea uleiurilor volatile si chiar a vaporilor de camfor, fenicul, salvie sau isop.

In caz de hipertensiune arteriala sunt periculoase, atat intern cat si extern, uleiuri ca cel de cimbru, isop, salvie, rozmarin.

De evitat in caz de sarcina

Unele uleiuri aromate se recomanda a nu fi folosite in timpul sarcinii, ele putand provoca efecte grave precum avortul sau nasterea prematura. Sunt care pot fi folosite pentru parfumarea incaperilor, dar nu si ca adaos pentru baie sau pentru a fi ingerate.

In primele 20 de saptamani de sarcina trebuie evitate, atat ca utilizare interna cat si externa uleiuri ca:

- Busuioc (Ocimum basilicum)
- Chiparos (Cupressus sempervirens)
- Rozmarin (Rosmarinus officinalis)
- Cajeput (Melaleuca leucadendron)
- Lemn de cedru (Cedrus atlantica)
- Niauli (Melaleuca viridiflora)
- Smirna (Commiphora myrrha)
- Serlai (Salvia sclarea)

Uleiuri de evitat pe tot parcursul sarcinii:

- Anason (Pimpinella anisum)
- Angelica (Angelica archangelica)
- Busuioc (Ocimum basilicum)
- Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium)
- Camfor (Cinnamomum camphora)
- Chimen (Carum carvi)
- Cimbru (Thymus vulgaris)
- Cimbru de gradina (Satureia montana)
- Cuisoare (Eugenia caryophyllata)
- Fenicul (Foeniculum vulgare)
- Iarba de lamaie (Cymbopogon citratus)
- Ienupar (Juniperus communis)
- Isop (Hyssopus officinalis)
- Lemn de cedru (Cedrus atlantica)
- Maghiran (Origanum majoranum)
- Nucsoara (Myristica fragrans)
- Patrunjel (Petroselinum crispum)
- Salvie (Salvia officinalis)
- Scortisoara (Cinnamomum zeylanicum)
- Sovarv (Origanum vulgare)
- Tarhon (Artemisia dracunculus)

Unele dintre ele se pot folosi in cantitati mici, pentru a condimenta mancarea sau ca aromatizante pentru aer, dar e mai bine sa nu riscam.

Niciun comentariu: