vineri, 30 ianuarie 2009

Zahărul invertit

eprinderea de a îndulci hrana cu zahăr nu este recomandată. Dacă se simte nevoia, se poate consuma miere sau zahăr invertit. Zahărul alb, rafinat, îngraşă pentru că furnizează numai calorii fără importanţă, de slabă calitate. Zahărul din fructe, în schimb, este foarte bogat în nutrienţi de care corpul nostru are mare nevoie.
În cazul în care nu se poate folosi mierea naturală, se poate prepara în cană zahărul invertit, care are putere mai mare la îndulcire faţă de zahărul alb.
Elena Niţă Ilarian ne propune, în "Hrana vie în creşterea performanţelor intelectuale", o reţetă pentru zahărul invertit.
Îngrediente: 1 kg de zahăr alb, 450 ml apă, 1 linguriţă de acid citric sau tartric (sare de lămîie).
Aceste ingrediente se pun la fiert la foc domol, sau direct pe flacără, în vas emailat, fără pete de rugină, timp de 10 minute. Cu o lingură de lemn nouă, se colectează în permanenţă spuma care se ridică deasupra. În felul acesta, se obţine un amestec de 2 monozaharide (glucoză şi fructoză), cu o putere dublă de îndulcire comparativ cu zahărul alb obişnuit. Prin faptul că zahărul invertit conţine acid citric, sporeşte capacitate sa de asimilare a calciului în intestin, contribuie la combaterea şi vindecare rahitismului, previne formarea calculilor renali, dizolvă uraţii (sărurile acidului uric), are proprietăţi antiinfecţioase şi nu este cancerigen, ca zahărul alb.

Niciun comentariu: