vineri, 30 ianuarie 2009

Anemie

Anemia este o boală cauzată de scăderea numărului de globule roşii din sînge sau modificarea lor. După origine, anemiile sînt de mai multe feluri: prin pierdere de sînge ori distrugerea globulelor roşii, prin lipsă de fier, prin insuficienţă medulară etc. Bolnavii de anemii obosesc foarte repede, sînt palizi, acuză ameţeli.
Anemiile pot beneficia, pe lîngă tratamentul medicului, şi de unele remedii naturale.
Alimentele indicate sînt: ficat de viţel, carne, măduvă de oase, gălbenuş de ou, pîine integrală, cereale, grîu încolţit, spanac, măcriş, pătrunjel, varză, hrean, pătlăgele vinete, sfeclă roşie, morcovi, praz, mere, pere, cireşe, struguri, pepene, măsline, ciuperci, nuci.
Sabin Ivan* recomandă ca alimente-medicament (unul sau două zilnic): sparanghel (50 g), sfeclă roşie (50-100 g), morcovi (100-150 g), varză crudă (200 g) + zeamă de lămîie, spanac crud (100 g) înainte de masă, urzici crude (50 g), pătrunjel (20 g).
Fitoterapia recomandă infuzie din: frunze de nuc (20 g la 1 litru de apă, infuzat 15 minute), cîte o cană înainte de mesele principale; coada şoricelului (30 g inflorescenţă la 1 litru de apă), 3 căni pe zi; cimbrişor (o ramură la o cană de apă, infuzat 10 minute), cîte o cană după masă, nu înainte. Nu se recomandă copiilor!
Tot pentru adulţi: vin din flori de salcîm (20 g flori de salcîm infuzate într-un litru de vin roşu fierbinte); vin de roiniţă (20 g de frunze şi flori la 1 litru de vin alb, fierbinte) se consumă filtrat, cîte un pahar mic înainte de masă.
Se recomandă să se consume sucuri din plante bogate în fier (urzică, spanac, ştevie, pătrunjel). Se pot da crudităţi pe răzătoare: morcov, sfeclă roşie, ţelină, pătrunjel, ridichi de lună, cartofi, apoi leguminoase (fasole, mazăre, soia, linte), fructe de pădure (zmeură, coacăze negre şi roşii, mure, fragi), fructe proaspete (căpşuni, caise, piersici) şi uscate (caise, smochine), lactate, germeni de cereale. De asemenea, se recomandă consumul de drojdie verde, produse apicole şi ceaiuri.
Alte remedii, propuse de Monica Tohăneanu şi dr. Scarlat Mihai Alin**, sînt:
- tinctură de rădăcină de angelică (Angelica Archangelica), cîte 10 picături de 3 ori pe zi (anemii cauzate de pierderi hemoragice, boli infecţioase, convalescenţe);
- infuzie din fructe de cătină albă, o linguriţă de fructe zdrobite la 200 ml apă clocotită, se infuzează pînă la răcire, se beau 3 căni pe zi, din care una seara, la culcare;
- fructe proaspete de cătină albă (20-30 g pe zi);
- infuzie de coada calului (Equisetum Arvense) şi ţintaură (Centarium Umbelatum), din 2 linguriţe la cană, se beau 2-3 căni pe zi;
- dragavei (Rumex Crispus) sau ştevie; rădăcina este bogată în fier, de aceea se recomandă în anemie tuberculoasă, sub formă de pulbere (1-2 g pe zi);
- se amestecă 4 linguri de drojdie de bere, o jumătate de litru de lapte, o ceaşcă de lapte praf (degresat), o lingură de miere; se amestecă bine şi, cînd s-a dizolvat mierea, se mai adaugă un litru şi jumătate de lapte, amestecîndu-se continuu. Se bea un pahar între mese şi un pahar seara, înainte de culcare (se agită bine înainte de a se consuma).
- decoct din teci de fasole verde (o lingură la un sfert de litru de apă, se fierbe 15-20 de minute; se beau 2-3 căni pe zi);
- infuzie de fumărică (Fumaria Officinalis) înflorită, partea aeriană (5 g la 250 ml apă); se bea o infuzie la 2 zile;
- rădăcină de genţiană (Gentiana Lutea), sub formă de pulbere sau macerat din 10 g rădăcină pisată într-o jumătate de litru de apă, lăsat 24 de ore; se bea o ceaşcă înainte de mese, cu un sfert de oră;
- tinctură de rădăcină şi rizomi de ghinţură galbenă (10 picături pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă) sau sub formă de pulbere (o jumătate de gram, cu o jumătate de oră înainte de masă);
- tinctură din flori de iarba şarpelui (Echium vulgare), se iau cîte 10 picături pe zi;
- pireu de mere proaspete, la care se adaugă miere (jumătate din cantitatea de pireu) sau suc proaspăt de mere (date prin storcător);
- supă de frunze uscate de morcov (foarte bogate în săruri minerale);
- suc combinat de morcov (300 g), spanac (100 g), sfeclă (90 g), gulii (80 g), sparanghel (120 g);
- miere de albine, închisă la culoare (100-150 g) în lapte;
- seminţe de ovăz sau secară germinate, consumate în lapte;
- pătrunjel, consumat ca atare sau sub formă de suc (mai indicat);
- polen, propolis, ouă de prepeliţă;
- fructe de scoruş de munte;
- suc de sfeclă roşie (se bea cîte o jumătate de pahar după masa de dimineaţă şi cea de seară);
- infuzie din flori de ţintaură (15-30 g în 500 ml apă);
- infuzie de troscot (2 linguriţe plantă la o ceaşcă de apă);
- suc de: varză, spanac, caise sau pere;
- suc de urzică proaspătă, care poate fi adăugat la alte sucuri din cele menţionate mai sus;
- amestec din: urzică (20 g), măcrişul iepurelui (10 g), patlagină (10 g); se pune la macerat într-un litru de apă rece, timp de 12 ore; acestea se pun la fiert timp de 10 minute cu 2-3 linguri de miere, după care se lasă 20 de minute; se bea zilnic cîte o cană;
- consumul, zilnic, de fructe bogate în fier: alune, migdale, nuci, castane, măceşe, mure.
Mierea de albine, de mană, de culoare închisă, conţine de 4 ori mai mult fier, de 2 ori mai mult cupru, de 14 ori mai mult mangan decît cea deschisă la culoare.
Se recomandă polen granulat care se ronţăie, după care se bea apă îndulcită cu miere.
Drojdia de bere se poate adăuga în lapte, în suc de sfeclă roşie, roşii sau fructe. Întrucît drojdia se depune la fund, se va mesteca lichidul de fiecare dată înainte de a se consuma.
Polenul se poate consuma cu lăptişor de matcă.
Ceaiul de cimbrişor este recomandat în tratarea anemiei. Infuzia şi decoctul de iarbă mare sînt, de asemenea, recomandate.
Năsturelul este întrebuinţat în medicina populară pentru efectul său antianemic. În doze mici, şi pelinul este eficient, sub formă de infuzie.

Niciun comentariu: