vineri, 30 ianuarie 2009

Obezitatea

Obezitatea este o problema ce ia amploare in lumea industrializata; ea nu tine doar de a manca mai putin si de a efectua mai multe exercitii fizice, ci de consumarea unor alimente hranitoare ce nu sunt compromise de catre metodele agriculturii moderne si de procesele de fabricatie.

Cresterea dramatica a obezitatii si a bolilor conexe cu aceasta
Filmul documentar american Super Size Me urmareste experimentul unui tanar care doreste sa afle ce se va intampla daca va manca timp de o luna intreaga, in fiecare zi, hrana de tip fast food.1 Privim cum Morgan Spurlock inregistreaza experienta sa de a consuma mancare de la McDonald de trei ori pe zi timp de 30 de zile. Pe masura ce povestea se desfasoara, invatam din ce in ce mai multe despre problema cresterii obezitatii in SUA.2 Intre timp, putem urmari o investigatie amanuntita a efectelor fizice, mentale si emotionale ale consumului excesiv de hrana de tip fast food.
Asa cum probabil am fi putut ghici, Spurlock se simte rau si se ingrasa foarte repede. Ceea ce este surprinzator este faptul ca se ingrasa mai repede si se simte mai rau decat ar fi putut anticipa insasi echipa lui de medici. Acest experiment in domeniul dieteticii ridica o intrebare importanta: este cu adevarat consumul de mancare gen fast food cauza dramaticei inmultiri a numarului de persoane bolnave de obezitate? Si ce face de fapt ca mancarea gen fast food sa fie atat de nesanatoasa pentru noi? Exista si alti factori implicati? Acestea sunt niste intrebari pertinente pentru noi toti deoarece obezitatea nu mai este doar o problema a americanilor. Ea se raspandeste in jurul lumii cu o rata din ce in ce mai mare. Conform estimarilor actuale exista un miliard de adulti supraponderali in lume, dintre care 300 de milioane sunt din punct de vedere clinic obezi.3 Doar in Statele Unite numarul acestor persoane s-a dublat in ultimii 20-25 ani.
Estimarile actuale arata ca 30% din populatia intregii SUA sufera de obezitate si 65% dintre acestia sunt supraponderali.4 Din moment ce unul dintre cele mai mari exporturi din lumea occidentala este cultura americana, nu este de mirare ca obiceiurile noastre – si prin urmare problemele noastre de sanatate – se raspandesc cu viteza in intreaga lume. In alte tari ale lumii cum ar fi Rusia, Germania, si Republica Ceha, rata obezitatii la adulti este cuprinsa intre 23% si 26%.4a,4b In Australia, aproximativ 20% din intreaga populatie este obeza.5 In Marea Britanie si Canada, rata obezitatii in randul adultilor este mai apropiata de 15%.6 Aceste valori cresc deoarece a avut loc de asemenea o uimitoare crestere a numarului de copii supraponderali si bolnavi de obezitate. Se estimeaza ca in SUA, 22 de milioane de copii sub varsta de 5 ani sunt clinic obezi. Acest numar este de doua ori mai mare decat cel din 1980.
La adolescenti aceasta rata este si mai alarmanta deoarece s-a triplat din 1980, ajungand in cazul acestora de la 5% la 16% cat este in prezent.7 Organizatia Mondiala a Sanatatii este foarte constienta de ceea ce acum se numeste epidemia de „globezitate”.8 Ea ne aduce la cunostinta ca multe dintre bolile cronice grave asociate cu obezitatea duc la cheltuirea in intreaga lume a miliarde de dolari datorita costurilor servicilor de sanatate publica si a orelor de lucru pierdute.
Obezitatea se afla pe locul doi – dupa fumat – in topul cauzelor bolilor ce pot fi prevenite. Obezitatea constituie un factor major de risc in arterioscleroza, diabet si cancer – boli ale societatii industrializate moderne. Riscul de infarct, atac cerebral si depresie – nemaimentionand aici numeroasele afectiuni non-fatale incluzand degenerarea articulatilor si gastritele – este mult mai mare in randul obezilor. In film putem vedea cum Spurlock considera in mod evident ca industria este cel mai mare contribuabil la aceasta problema. El repeta dogma actuala in privinta obezitatii, desi majoritatea dintre noi cunoastem deja aceasta poveste. In primul rand, el afirma ca consumam mult prea multa mancare, prea multe calorii. In al doilea rand, ne spune ca mancam prea multe grasimi. In al treilea rand, afirma ca nu facem suficiente exercitii fizice. Am auzit deja aceste explicatii de nenumarate ori. Oare nu facem suficient efort? Sau problema este de fapt alta? Mai departe se gaseste o lista a credintelor colective pe care le avem in privinta obezitatii:
1. Obezitatea este rezultatul unui consum de mancare in exces, a faptului ca mancam prea multe calorii.
2. Obezitatea este rezultatul consumului excesiv de grasimi saturate. Consumul de grasime – in special de grasimi animale – duce la ingrasare.
3. Obezitatea este rezultatul unei lipse de vointa si a unei slabiciuni de caracter.
4. Obezitatea este o caracteristica determinata genetic, cum este de exemplu si culoarea ochilor si nu se poate face nimic in aceasta privinta.
5. Obezitatea este cauzata de nepasare, lacomie si lipsa de „fibra morala”.
6. Obezitatea este cauzata doar de lipsa de miscare fizica.
Toti am banuit la un moment dat ca mancarea gen fast-food si bomboanele nu sunt bune pentru noi. Procentul de americani care frecventeaza in mod constant fast-food-urile este probabil de aproximativ 20%, cu toate acestea procentajul de americani supraponderali este de aproape 65%.
In mod evident, conexiunea obezitate – fast-food nu poate fi facuta vinovata de toate acestea. Avem atat de multa incredere in dieta noastra bazata pe „carne si cartofi”, dar nu reusim sa admitem ca, chiar si aceste mancaruri sunt diferite de cum erau odinioara. Carnea provine de la animale bolnave si este plina de hormoni, antibiotice si alte medicamente. Calitatea proteinelor si grasimilor din carne a fost in mod radical alterata datorita dietei aberante cu care aceste animale au fost crescute.
Cartofii au fost modificati genetic si tratati cu pesticide puternice si persistente, cu fertilizatori sintetici si alti aditivi. In trecut se stia ca hrana cumparata de la supermarket pentru a fi gatita acasa era de o calitate mult superioara mancarii pe care o cumparam de la fast-food-uri. Insa in zilele noastre nu mai putem face aceasta presupunere. Poate ca de fapt refuzam sa acceptam care este adevarata stare a alimentelor noastre. In orice caz, industria agricola este incantata de faptul ca dam vina pe mancarea gen fast-food, deoarece deturneaza atentia publicului de la ei.
Faptul cel mai trist este ca mancarea pe care o cumparam de la McDonald si mancarea pe care o cumparam de la supermarket nu mai este atat de diferita pe cat era odinioara.
La un anumit nivel ne simtim ca si cum, in prezent, am avea situatia sub control. Guvernul si autoritatiile medicale si-au efectuat studiile si si-au facut cunoscute recomandarile. Lucrurile se desfasoara pentru ei asa cum au fost planuite. Totusi situatia necesita cu disperare efectuarea unei analize mai profunde si dobandirea unei mai mare intelegeri. Trebuie sa privim obezitatea dintr-o perspectiva diferita pentru a putea modifica modul in care evolueaza lucrurile. Modul nostru curent de abordare a problemei nu va putea duce la rezolvarea ei. La fel ca si radacinile ei, obezitatea este simptomul unei probleme mult mai mari. Utilizarea unui punct de vedere mai holistic, la fel cum este cel oferit de catre sistemele de medicina traditionale ar putea oferi o intelegere mai profunda asupra acestei situatii dificile.

Niciun comentariu: