vineri, 30 ianuarie 2009

Hernia de disc

Ca sa te linistesc,pot sa-ti spun ca foarte rar herniile de disc au indicatie operatorie. Asta cu conditia sa nu te consulte un neurochirurg, care iti va spune ca fara operatie nu se poate, desi in 95% din cazuri nu-i deloc asa. Ba mai mult, operatia de hernie de disc, mai ales daca e facuta dupa procedeul care se foloseste la noi pe scara larga, e cat se poate de daunatoare din punct de vedere al staticii vertebrale. Adica, dupa operatie, iti cresc "sansele" de a face noi hernii de disc, pt. ca restul coloanei ajunge sa fie suprasolicitat.

Anatomie.
Pentru asta trebuie sa intelegem constitutia coloanei vertebrale, o insiruire de vertebre, intre ele existand discuri, adica niste cartilagii cu rol de amortizoare pentru ca sa se evite frecarea si presiunea os pe os. Vertebrele sunt legate intre ele prin ligamente intervertebrale. Dar mai exista si niste muschi care solidarizeaza si ei vertebrele si permit functionarea lor. In coloana vertebrala exista si multe plexuri nervoase. La mijloc este punctul nevralgic al coloanei, caci acolo coloana sustine greutatea corpului si se articuleaza oasele bazinului. Intre vertebre exista deci discurile intervertebrale. Ele sunt compuse dintr-un miez cartilaginos numit nucleul pulpos, inconjurat de un inel fibros. Prin trecerea timpului, miezul cartilaginos isi pierde apa, resimte si mici traumatisme, astfel ca discurile intervertebrale cedeaza si se fisureaza avand tendinta de imprastiere. Ele sunt totusi mentinute de inelul fibros si de muschi.

TRATAMENT.
Hernia de disc este pusa in evidenta prin tomografie sau prin rezonanta magnetonucleara. Circa 85% din cazurile de lombosciatica se rezolva cu tratament conservator si numai 15% necesita o interventie chirurgicala. Tratamentul conservator in lombosciatica, adica in boala cu prezenta de hernie de disc, consta in repaus la pat, timp de 1-2 saptamani, si administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si la nevoie si de preparate mai tari pe baza de cortizon. In plus sunt recomandate si medicamente ce scad contractura musculara.

OPERATIE.
Cand se ajunge in mod cert la chirurgia herniei de disc? In sindromul de coada de cal, cand hernia discului comprima intregul manunchi de nervi. Se ajunge la operatie cand s-a instalat parapareza, adica acea paralizie pe ambele picioare, dar si la sfinctere cu retentie de urina. Se opereaza hernia si cand pareza e generata de presarea nervilor de la vertebra L 5 si omul nu poate misca laba piciorului si nu poate merge pe calcaie. Se impune operatie in hernia de disc si cand este comprimata radacina nervoasa S 1, deci este hernie la vertebrele L 5 si S 1 si omul nu poate merge pe varfuri.


Sfaturi naturist-life.

Un aspect important este sa nu te-mpinga pacatul sa pui cald in zona lombo-sacrata. Nu perna electrica, parafina,dus fierbinte. Toate astea cresc gradul de edem si favorizeaza inflamatia, ceea ce sigur nu-ti doresti.
Masaj cu otet de mere.
Repaus total 15-20 de zile.
Dormitul pe un pat tare fara perna.
Apeleaza la chiroterapie si kinetoterapie la domiciliu.
Fa-ti un RMN ca sa vezi cum sta treaba .
Poti incerca si un tratament la un centru de acupunctura ,da rezultate exceptionale.
Toate astea de mai sus sunt sfaturi generale, nu stiu cat de avansata este hernia ta ,ar fi bine daca ne-ai trimite RMN-ul.

Niciun comentariu: