luni, 26 ianuarie 2009

Terapia cu ajutorul animalelor de companie – oaza de sanatate si vitalitat

Un impuls pentru a percepe realitatea intr-un mod mai optimist

Animalele de companie sint dragute, extrem de afectuoase si loiale, dar putini stiu cit de mult bine ne pot face ele. S-a demonstrat stiintific ca persoanele care sint singure sint mai putin motivate sa traiasca, sa iubeasca si sa comunice decit persoanele care au un animal de companie. Un astfel de animal de companie ne poate oferi un impuls pentru a percepe realitatea intr-un mod mai optimist si pentru a ne simti astfel mai bine.

O motivatie sa reactionam si sa luptam pentru o viata normala

Un animal de companie ne poate ajuta sa luptam impotriva bolilor, pentru ca ne ofera o motivatie sa reactionam si sa luptam pentru a avea din nou o viata normala. Majoritatea spitalelor au in curte ciini si pisici si citeodata si alte specii de animale, carora li se permite sa traiasca acolo, tocmai pentru ca pacientii sa poata petrece o parte din timp in compania acestor extraordinari tovarasi.

Animalele de companie indeplinesc functii diferite

Animalele de companie indeplinesc functii diferite. Pentru persoanele mai in virsta, ele pot constitui un motiv de a se da jos din pat si de a incepe o noua zi, ele sint niste fiinte care depind de ele si care le ofera acestora neconditionat toata dragostea lor. Animalele de companie pot sa te faca sa rizi si sa te distraga de la problemele de zi cu zi. Pentru multe persoane, ele pot sa fie singurele fiinte cu care vorbesc si intra in contact pe parcursul unei anumite perioade. Tot ele pot sa ofere alinare si sa umple spatiul gol, lasat in urma mortii unei persoane extrem de dragi. Pot constitui motivul de a iesi la plimbare, de a face anumite cumparaturi si citeodata pot fi niste fiinte cu care sa vorbesti sau despre care sa vorbesti cu cei din jur. Nu toate animalele necesita o ingrijire speciala, costisitoare sau solicitanta. Un acvariu cu pesti poate fi la fel de placut ca si un animal care necesita un grad deosebit de ingrijire.

Din pacate mai exista inca oameni care cred ca un animal este o sursa de venit sau o simpla jucarie cu care te poti distra si il poti manipula cum vrei, fara sa-ti pese de soarta lui. Astfel acesti oameni nu iau deloc in serios nevoile lor si sensibilitatea de care dau dovada acesti prieteni loiali ai omului.

Bazele terapiei cu ajutorul animalelor de companie

Literatura de specialitate referitoare la animalele de companie ca mijloace de vindecare este extrem de vasta. Boris Levinson, un psihiatru american specializat in problemele copiilor, a introdus termenul de terapie cu ajutorul animalelor in 1964, urmarindu-si constatarile la care a ajuns in urma sedintelor cu copii cu deficiente de comunicare, in care s-a folosit si de ciinele sau. Levinson a reusit cu ajutorul ciinelui sa inlature barierele si sa le ofere un punct cheie pentru stabilirea comunicarii. In prezenta animalului, Levinson a putut si el sa intervina, sa stabileasca un raport de comunicare intre el si copii si sa puna astfel bazele terapiei sale. Levinson nu a fost primul om de stiinta care a folosit animalele in tratarea deficientelor de ordin psihologic. Interesul pentru acest subiect dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, dar el a fost primul care a studiat cu minutiozitate acest fenomen si a lasat in urma numeroase tratate de specialitate referitoare la acest domeniu.

Ciinele a actionat ca un catalizator social

Numerosi oameni de stiinta si medici au inceput sa puna in practica teoriile lui Levinson in scop terapeutic si rezultatele lor au aratat ca animalele pot ameliora psihicul si nivelul de comunicare al oamenilor, pot mari increderea in sine si imbunatati calitatea vietii. Psihiatrii Sam si Elizabeth Corson, doi dintre primii care au extins munca depusa de Levinson, au pus in aplicare primul program de terapie cu ajutorul animalelor in cadrul unui centru de psihiatrie de la Universitatea de Stat din Ohio, in anul 1977. In cadrul studiului efectuat de ei, 50 de pacienti au ales un ciine dintr-un adapost de animale din apropiere si au interactionat cu el zilnic, in cadrul programului stabilit. Trei pacienti s-au retras din cadrul acestui program, iar cei 47 de pacienti ramasi au inregistrat o imbunatatire considerabila a comportamentului lor: ciinele a actionat ca un catalizator social, stabilind un raport benefic intre pacienti si personal; pacientii au raportat ca si-au sporit respectul fata de sine, gradul de independenta si increderea in fortele proprii.

Cei 60 de pacienti erau mult mai fericiti

Un studiu efectuat in 1981, in Melbourne, Australia, a scos in evidenta influenta pe care o au animalele in ceea ce priveste starea de spirit si gradul de fericire pe care il instaureaza in rindul pacientilor din sanatoriile si centrele medicale private. La sase luni de la sosirea unui ciine, pe nume Honey, in incinta sanatoriului, cei 60 de pacienti erau mult mai fericiti, mai plini de viata si entuziasti; zimbeau si rideau mult mai des si debordau de optimism. Pacientii din cadrul unui grup de control care nu fusesera expusi contactului cu un ciine erau mult mai putin relaxati, mai inchistati si mai putin interesati de soarta celor din jur.

Numeroasele studii efectuate certifica efectele benefice ale acestei terapii

Numeroasele studii ulterioare au venit in sprijinul acelorasi descoperiri. Pacientii care sufera de depresie, din cadrul sanatoriilor au devenit mult mai interactivi si optimisti dupa ce au petrecut o perioada in compania unor ciini si pisici.

Condamnatii la inchisoare carora li s-a permis sa aiba grija de pasari si de animale mici au devenit mai sociabili, mai putin violenti, mult mai responsabili si au demonstrat o stare de spirit mult imbunatatita (programul de terapie cu ajutorul animalelor, care a fost pus in aplicare intr-o inchisoare din cadrul Spitalului de Stat Lima, Ohio, in anul 1975, a devenit un model national).

Ciinii si pisicile i-au ajutat pe pacientii bolnavi de cancer

Ciinii si pisicile i-au ajutat pe pacientii bolnavi de cancer aflati in stare terminala sa-si invinga sentimentul de frica, disperare, singuratate si izolare.

Prezenta unui ciine in centrele de psihiatrie i-a ajutat pe pacienti sa devina mult mai sociabili si mai dornici sa comunice.

Veteranii mai in virsta, copiii cu deficiente de invatare si afectati emotional, cit si copiii institutionalizati au beneficiat cu totii de pe urma prezentei animalelor, devenind mult mai entuziasti si optimisti, mai comunicativi si responsabili, mai milosi.

Animalele de companie – excelenti parteneri sociali cu calitati terapeutice

Satisfactia profunda a convietuirii cu un ciine si calitatile terapeutice ale simplei sale prezente au fost demonstrate in multe povestiri ale oamenilor cu astfel de experiente, cit si prin numeroase studii clinice. S-a demonstrat in nenumarate rinduri ca mingiind un ciine, in unele cazuri, chiar aflindu-te in aceeasi camera cu el, are un efect calmant asupra oamenilor, reducind tensiunea arteriala si nivelul batailor inimii. De asemenea convietuirea cu un ciine presupune si o imbunatatire pe plan psihic si nu trebuie sa fi neaparat bolnav, inchistat sau deprimat pentru a beneficia de pe urma acestui tratament.

Posesorii mai in virsta de animale de companie sint mai independenti

Animalele de companie sint excelenti parteneri sociali si tind sa fie adevarati magneti pentru toti cei care le iubesc. Psihologii de la Universitatea din Oklahoma sint de parere ca persoanele care manifesta o afectiune fata de ciini dau dovada de aceeasi afectiune si in cazul semenilor lor. Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca persoanele care intra in contact frecvent cu animalele lor manifesta o disponibilitate mai mare in consolidarea unor relatii cu alti semeni, decit persoanele care nu detin sau nu sint iubitoare de animale. Un studiu efectuat in California semnaleaza faptul ca posesorii mai in virsta de animale de companie sint mai independenti, demni de incredere, serviabili si optimisti decit cei care nu au pe linga ei animale de companie.

Un animal de companie este un excelent ascultator

Alan Beck si Aaron Katcher sint de parere ca interdependenta dintre capacitatea noastra de a mingiia animalele si a lor de a ne alina confera relatiei dintre animalele de companie si posesorii lor o calitate terapeutica, pe care s-ar putea sa nu o gasiti in cadrul terapiilor traditionale. Un animal de companie nu va modera o conversatie. Nu va va oferi opinii sau critici in legatura cu ce este bine sau nu sa faceti. In schimb, el va va acorda atentie, dar va fi tacut, uitindu-se in ochii dvs. cu o privire empatica. Scriitorul Jerome K. Jerome a surprins acest aspect intr-un mod usor diferit. El afirma: ciinii niciodata nu vorbesc despre ei, dar sint buni ascultatori, in timp ce tu le vorbesti despre tine si iti dau impresia ca sint interesati de conversatie.

Marea diferenta dintre ciini si terapeuti este, in mod firesc, ca ei pot sa sara si sa te linga pe fata, sa-si frece botul de tine si sa te lase sa-i saruti si sa-i imbratisezi de cite ori simti nevoia.

Sentiment mutual de incredere

Partea cea mai dificila in cadrul unei terapii, sint de parere Beck si Katcher, este sa se ajunga la un sentiment mutual de incredere, fara sa se mai apeleze la mingiieri. Cind vine vorba despre un ciine, acest lucru este floare la ureche.

Relatia cu un animal de companie devine o reminiscenta a sperantei pentru o legatura magica cum intilnesti doar o data in viata. Sa iubesti si sa te simti iubit de o fiinta, care iti acorda atentie si e mereu linga tine poate sa ne vindece de dezamagirea pe care am simtit-o cind ne-am izbit de aspectele mai neplacute pe care ni le ofera viata. Un animal joaca numeroase roluri in viata unei persoane – poate fi prieten, copil, mama, un frate geaman si partener de viata, ceea ce cuprinde destul de mult potentialele legaturi extrem de puternice din cadrul vietii unui individ.

Ciinii terapeuti si miracolele infaptuite de ei

Nu este deloc surprinzator pentru iubitorii de animale ca, in general, ciinii reprezinta adevarate miracole pentru dezvoltarea din punct de vedere emotional si social a copiilor. In numeroase zone de pe glob, in cadrul spitalelor, programele de terapie cu ajutorul animalelor de companie au fost de un real ajutor pentru prescolarii cu disfunctii pentru ca acestia sa pronunte inteligibil primele lor cuvinte, pentru pacientii aflati in perioada de recuperare de dupa o interventie chirurgicala si de asemenea le-a inspirat incredere si adolescentilor care aveau nevoie sa se deplaseze in scaune cu rotile.

Progresul fizic pe care il inregistreaza copiii in urma acestei terapii

In cadrul acestor spitale, exista ciini terapeuti, care lucreaza impreuna cu copiii pentru atingerea anumitor scopuri terapeutice. Un copil care are o proteza noua la un brat trebuie sa se familiarizeze cu noua sa postura si sa invete cum sa se foloseasca de bratul sau. El poate sa exerseze abilitatile de prindere si stringere folosind o perie pentru a pieptana un ciine. Un copil care are o proteza noua la un picior poate sa-si controleze echilibrul prin aruncarea unei mingi unui ciine, jucindu-se cu acesta.

Dar valoarea incontestabila a ciinilor nu consta numai in progresul fizic pe care il inregistreaza copiii in urma acestei terapii. Ciinii prin dragostea pe care o ofera stapinilor lor in mod neconditionat si prin rolul lor de cei mai buni prieteni ai omului, ii ajuta pe copii sa capete incredere, respect fata de sine si o placere crescuta in concentrarea asupra propriilor abilitati, si nu a propriilor defecte.

Animalele de companie sint folosite din ce in ce mai mult in spitale

Animalele de companie sint folosite din ce in ce mai mult in spitale si sanatorii. Studiile au aratat ca animalele pot induce relaxare, pot sa contribuie la scaderea tensiunii arteriale, sa ajute la insanatosire si la prelungirea vietii. Afectiunea pe care o ofera animalele conduce la diminuarea stresului si a anxietatii. Pacientii din spitale si din sanatorii care petrec regulat o anumita perioada in compania animalelor lor sint mult mai receptivi la tratament. Aceste animale le creeaza senzatia ca sint iubiti si acceptati, ceea ce le sporeste increderea in fortele proprii si ajuta sa le ofere pacientilor dorinta de a trai si impulsul de a-si reveni cit mai repede. Pacientii depresivi, care nu mai au dorinta de a-si redobindi abilitatile pierdute, in momentul in care intra in contact cu un animal incep sa-si recapete zimbetul si sa coopereze cu terapeutii. Pentru persoanele cu handicap, un ciine antrenat in acest scop poate sa constituie ochii unui orb, picioarele unei persoane care nu poate sa se deplaseze sau o alarma in caz de pericol pentru cei care au deficiente de auz.

Un animal de companie va fi intotdeauna acolo unde este nevoie de prezenta lui, dornic sa multumeasca persoana cu care interactioneaza, indiferent de starea de spirit in care se afla aceasta.

Niciun comentariu: