luni, 26 ianuarie 2009

Meditatia – o practica pentru bunastarea organismului

Calmarea sistemului nervos

Odihna mintii si cind undele alfa actioneaza schimba mult corpul din punct de vedere fiziologic, incepind cu sistemul nervos autonom al carui rol este de a controla glandele si organele. Sistemul nervos autonom este alcatuit din doua parti, simpatica si parasimpatica, ce sint opuse dar si complementare, deoarece una energizeaza organismul pe cind cealalta il calmeaza. Cind sistemul nervos simpatic domina prea mult timp cauzeaza stresul cronic si colapsul, de aceea, in timpul unei stari de unde alfa, partea parasimpatica intra in actiune avind ca efect scaderea tensiunii, reducerea hormonilor de stres si incetinirea metabolismului. Aceste efecte pot deveni permanente daca meditatia este practicata regulat.

Citeva tipuri de meditatie

Exista multe tipuri de tehnici deoarece meditatia a evoluat din mai multe religii si filosofii. De exemplu, concentrarea asupra respiratiei in mod constient, fiind atenti la miscarea aerului inauntru si in afara; golirea mintii care da o stare de plutire, inlaturind gindurile din mintea noastra; concentrarea asupra unui obiect a atentiei, dar nu si a gindurilor observind forma, sunetul si textura unui obiect ca de exemplu un copac sau flacara unei luminari; miscarea printr-o tehnica fizica ca yoga, Tai Chi sau Qi Gong pentru a odihni mintea prin coordonarea respiratiei cu corpul; folosirea unei mantra, repetarea unei fraze sau a unui cuvint, cu voce tare sau in gind, pentru a ne concentra.

Cum se practica meditatia

Pentru inceput aveti nevoie de un loc linistit, o pozitie de sezind confortabila si cinci minute sau o jumatate de ora fara sa fiti deranjat. Nu e nevoie sa stati in pozitia lotusului pentru a medita, puteti folosi un scaun sau pur si simplu in pat. Totusi ati putea adormi daca meditati stind intins. Este mai bine sa meditati in fiecare zi cam la aceeasi ora, ca sa va formati un obicei si pentru a usura starea de meditatie.

O ocazie de relaxare si nu ca o disciplina

Meditatia este ca si adormitul, daca incerci sa o fortezi, devine mai greu de atins. Este mai usor daca va ginditi la meditatie ca o ocazie de relaxare si nu ca la o disciplina pe care trebuie sa o stapinesti. Daca nu te poti concentra, nu te enerva si renunta pentru un timp.

De retinut

Meditatia este concentrarea atentiei pentru a aduce un sentiment de calm, energie si cunostere. Meditatia ofera multe beneficii in ceea ce priveste sanatatea reducind stresul si scazind tensiunea. Exista multe feluri de a medita ca folosirea unei mantra, concentrarea asupra unui obiect sau asupra respiratiei.

Niciun comentariu: