luni, 26 ianuarie 2009

PSORIAZISUL

Este o dermatozã plurifactorialã, inflamatorie, proliferativã, caracterizatã printr-o etiopatogenie extrem de complexã. Boala ia nastere din cauza unei dereglãri a functionãrii ficatului. La tratament se va tine cont de alimentatie, din care se scot mezelurile, afumãturile, carnea de porc, acriturile, otetul, vinul, lãmâia, portocalele, fructele citrice si de pãdure precum si sucurile lor, merele, cafeaua, ciocolata, cacaua, mierea, pestele, conservele, mazãrea, fasolea, lintea etc., deoarece acestea formeazã acizi pe care ficatul bolnav nu-I suportã.

Sunt permise laptele si produsele lactate, salatele acrite cu iaurt, carnea fiartã de vitel, pasãre, vacã, pestele proaspãt legumele usoare fierte, compoturile. Pielea cu cruste uscate se unge cu alifie de rostopascã, suc de nalbã.

Se fac bãi cu infuzie de ciubotica cucului, nalbã, coada calului.

Se tine o dietã cu sucuri de fructe si zarzavaturi timp de 1 an, regim crudivor depurativ timp de 5-7 zile pe lunã, cura cu suc de orz verde 3x50 ml pe zi, cu boabe de ienupãr, cu tije de pãpãdie, timp de 5-7 zile.

Se aplicã comprese locale cu infuzie de cimbrisor si badijonare cu suc de gãlbenele. Se fac bãi de trunchi, vitalã, înfãsurare scurtã, dus scotian alternant de 2-3 ori pe sãptãmânã.

Se preparã urmãtoarele retete: Rp. 1 - 40 gr coada calului, 30 gr coajã de salcie albã, 50 gr urzicã, 10 gr ventrilicã, 20 gr fumãritã, 30 gr gãlbenele, 20 gr coada soricelului, 10 gr coajã de stejar, 30 gr tãtãneasã, 40 gr trifoi rosu. Rp. 2 - 20 gr brusture, 20 gr mesteacãn alb, 20 gr salcie albã, 20 gr trei frati pãtati.

Se face infuzie din 1 linguritã amestec la 250 ml de apã, se beau 3-4 cesti pe zi, alternând retetele.

Pentru uz extern se preparã urmãtoarea retetã: nãprasnicã, coada calului, coada soricelului, gãlbenele, nalbã, rostopascã, se amestecã în pãrti egale, se iau 200 gr din amestec la 5 l apã rece, se macereazã 12 ore, se încãlzeste putin, se strecoarã si se toarnã în apa de baie. Baia dureazã 20 minute, dupã care se aplicã alifia de gãlbenele, tãtãneasã sau tinctura de frunze de limba câinelui.

Reflexoterapia se aplicã prin masarea zonelor reflexe corespunzãtoare glandelor suprarenale si paratiroide, pentru combaterea stãrilor inflamatorii. Zonele limfatice se vor masa pentru cresterea puterii de apãrare a organismului la infectii, prin producerea de anticorpi. Zonele ficatului, colecistului, stomacului, intestinelor, se vor masa pentru reglarea functiilor metabolice. Se vor masa punctele: 24, 25, 26 timp de 5-7 minute fiecare; 13, 23 timp de 3 minute; 15, 17, 28-33 timp de 5 minute. Masajul se va face zilnic timp de 12-14 zile, apoi se continuã cu 3 sedinte pe sãptãmânã încã 5-6 sãptãmâni, mentinând o igienã riguroasã a tegumentelor.

Niciun comentariu: