luni, 26 ianuarie 2009

DIABETUL ZAHARAT

Când sângele contine prea multã glucozã, înseamnã cã a apãrut diabetul. Manifestãrile tipice sunt printre altele: setea, foamea de lup, rãnile care se vindecã greu, furnicãturile în extremitãti, o stare de slãbiciune. Evident, din când în când, starea omului se schimbã. De exemplu, de fiecare datã la aparitia febrei, dintr-un motiv oarecare, organismul omului consumã mai multã energie, ceea ce impune introducerea mai multor calorii în alimentatie si de mai multã insulinã sau alte medicamente care se consumã în mod frecvent. La schimbarea locului de muncã sau la plecarea în vacantã, creste activitatea fizicã, care implicã cresterea cantitãtii de insulinã si nevoia de energie este mai mare. Este imperios necesarã analiza urinei, chiar dacã se presupune cã situatia este sub control. Prin aceastã analizã, fãcutã periodic, se va putea stabili exact momentul trecerii la schimbarea alimentatiei si a medicatiei. De exemplu, dacã urina marcheazã valoarea 1+ pe banda test care este înmuiatã în esantionul de urinã si brusc creste la 3+ sau 4+, atunci este nevoie de mai multã insulinã. Aceastã dozã se va mentine pânã când se mentine cauza schimbãrii.
Astãzi, cea mai mare parte a oamenilor folosesc trei tipuri de insulinã: insulina izofonã (MPH), insulina lentã si cea obisnuitã. Toate acestea pot fi amestecate la nevoie în aceeasi seringã. Totusi este indicatã folosirea separatã a seringilor pentru fiecare tip de insulinã. Dacã se foloseste insulina izofonã (semilentã), aceasta actioneazã la începutul dupã-amiezii, dacã injectia este fãcutã dimineata. Aceasta înseamnã cã masa principalã va fi la prânz, pentru a conferi maximum de energie organismului în momentul în care si actiunea insulinei ajunge la maxim. Insulina obisnuitã are efectul la 2 ore dupã injectare. În acest caz o gustare înainte de culcare va acoperi nevoia unei doze suplimentare de insulinã.
Tratamentul diabetului zaharat trebuie stabilit si monitorizat de cãtre medicul diabetolog.
Un aspect care nu trebuie neglijat este legat de sãnãtatea diabeticului, de tonusul lui muscular. Se considerã cã celulele musculare pot folosi mai eficace caloriile si pot înmagazina propria lor energie sub o formã direct utilizatã, mult mai usor, atunci când organismul este pe cale de a se îmbolnãvi de diabet, decât atunci când boala este extinsã în corp. Bolnavul care are un tonus muscular crescut trece mai usor peste efectele bolii decât cel care nu este "în formã".
TRATAMENTUL DIABETULUI PE CALE NATURISTÃ
Se recomandã curã de sucuri si cruditãti timp de 2 luni, apoi cruditãti 6-12 luni. Se recomandã zarzavaturile si plantele medicinale în salate - salata, conopida, vinetele, ceapa, hreanul, anghinarea, sfecla, varza, usturoiul, pãpãdia, castravetele, morcovul, dupã cum sunt indicate si smântâna, ouãle, soia, proteina vegetalã. Se consumã fructele ca: mere, pere, nuci, piersici, mure, portocale, pepene, mandarine. A se evita fructele foarte dulci. Se fac cure cu tije de pãpãdie, cu suc de orz verde (3x50 ml. pe zi), cãrbune de tei (3x1 linguri pe zi), tincturã de valerianã (3x15 picãturi pe zi), ceaiuri, ceai de obligeanã, se beau 6 linguri pe zi..
* Rp. 1: 40 gr. cerentel, 10 gr. mur, 20 gr. troscot, 10 gr. frunze de afin, 30 gr. cinci-degete. Se fierb 30 gr. teci de fasole într-un litru de apã timp de 30 de minute, apoi se ia vasul de pe foc si se adaugã 1 lingurã din amestecul de mai sus, se infuzeazã 3 minute, se beau 3 cãni pe zi, cu tincturã suedezã.
* Rp. 2: 20 gr. salvie, 20 gr. coada soricelului, 10 gr. frunze de afin, 10 gr. soc. 1 linguritã cu vârf rãdãcinã de tãtãneasã se pune la fiert în 250 ml. apã, dupã primul clocot se ia de pe foc si se adaugã 1 linguritã din amestecul de mai sus, se infuzeazã 2 minute, se beau 3 cãni pe zi, cu tincturã suedezã.
* Cura de sucuri, cruditãti, pânã la 12 luni.
* Zarzavaturi, plante medicinale în salate (conopidã, vinete, ceapã, hrean, anghinare, sfeclã, castravete, usturoi, varzã, pãpãdie, morcov, soia).
* Smântânã, ouã.
* Fructe ca: mere, pere, nuci, piersici, mure, banane, pepene, mandarine. Se evitã fructele dulci.
* Sucul de varzã crudã, praz, sparanghel, morcov, ceapa, usturoiul, urzica, consumate crude, normalizeazã glicemia. Sucul de telinã, 3 pãhãrele pe zi, scoate cantitatea de zahãr din sânge. Se mai consumã: morcovi, 4-5 pe zi, suc de castraveti proaspeti, 100 ml. zilnic.
* Cura de vâsc: se lasã în apã rece pânã a doua zi, apoi se încãlzeste usor, se strecoarã, se beau 3 cescute pe zi, timp de 2-3 sãptãmâni.
* Usturoi macerat în rachiu de secarã. Se folosesc 3 cãpãtâni de usturoi zdrobite într-o sticlã de 1 litru de rachiu, se macereazã 14 zile, se consumã 1 lingurã în fiecare zi înainte de micul dejun.
* Ceai din teci de fasole. Decoct de teci de fasole: se fierb 20 gr. de teci de fasole cu 1 litru de apã, la foc domol, timp de 30 de minute, se rãceste, se strecoarã, se ia 1 lingurã de 3-6 ori pe zi, numai la recomandarea medicului în caz de diabet. Decoct de teci de fasole cu alte plante: se amestecã câte 10 gr. de teci de fasole, seminte de in, paie de ovãz, frunze de dafin. Se iau 3 linguri din amestec cu 3 pahare de apã, se fierb 10 minute la foc domol, se strecoarã. Se bea 1 pahar de 3 ori pe zi, la 1 orã dupã mesele principale. Se recomandã pentru diabet, cu recomandarea medicului. Mâncare de fasole verde, care înlocuieste insulina. 300 gr. de fasole verde este egalã cu 2 unitãti de insulinã. "Proteina vegetalã" se realizeazã din : 1 kg. de fãinã de grâu, miuatã în apã rece, frãmântatã pânã se obtine o cocã vâscoasã, se adaugã putinã cafea de cereale. Se pune într-un vas cu apã rece care sã acopere coca, se lasã de seara pânã dimineata, se scurge apa, se frãmântã coca adãugându-se apã rece, pânã se îndepãrteazã amidonul, rãmânând glutenul. Se adaugã dupã gust usturoiul, ceapa, mãrarul, pãtrunjelul. Se frãmântã, se pregãtesc gãluste sau chiftele, se fierb.
* Ceai anti-diabetic: frunze de afin, dud, nuc, flori de gãlbenele, teci de fasole, sunãtoare. Regleazã functiile biliare scade zahãrul din sânge, se face infuzie la 400 ml. apã, se bea fractionat de 3 ori. Se mai foloseste brusturele, fasolea, nucul, salvia, care au actiune hipoglicemiantã.
* Baia vitalã de douã ori pe zi a câte 25 de minute, baia de soare, o datã pe zi, baia de trunchi, o datã pe zi, 25 de minute, baia de abur generalã de 2-3 ori pe sãptãmânã a câte 15-20 de minute. Dusul rece general, de 3 ori pe sãptãmânã. Baia alternantã de picioare o datã pe zi. Dusul scotian alternant de 2 ori pe zi.
* Cataplasmã cu cãrbune, alternantã cald-rece, aplicatã în zona de proiectie, pe peretele abdominal, a stomacului si pancreasului 8 minute cald apoi 4 minute rece. Se alterneazã de 5 ori succesiv, de trei ori pe zi.
* Cura de aer cu gimnasticã respiratorie si fizicã, dupã toleranta individualã.
* Supraveghere medicalã riguroasã.
REFLEXOTERAPIE
Se maseazã urmãtoarele puncte: 17 stomac, 19 duoden timp de 15 minute; punctul 34 intestin subtire timp de 5 minute; punctul 29 intestin gros timp de 5 minute; punctul 13 tiroida timp de 3 minute, punctul 4, timp de 5 minute si punctul 23, timp de 3 minute.

Niciun comentariu: