luni, 26 ianuarie 2009

COMPRESE CU PLANTE

1. COMPRESE CU BRUSTURE: frunzele proaspete se spalã, se zdrobesc, se aplicã sub formã de cataplasmã, de mai multe ori pe zi pânã dispare cauza. Este recomandatã în entorse, luxatii, picioare rãnite de prea mult umblat, arsuri, leziuni ulceroase, plãgi usturãtoare.
2. COMPRESE CU CRETISOARÃ: se spalã o cantitate corespunzãtoare de plante proaspete, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor de tãietei, se aplicã sub formã de compresã pentru vindecarea rãnilor, întepãturilor, tãieturilor.
3. COMPRESE CU MUSETEL: se toarnã 1 l lapte clocotit deasupra a 2 linguri de musetel, se lasã sã stea 2-3 minute, se strecoarã si se aplicã sub formã de comprese calde. Este recomandatã compresa caldã în durerile de ochi, conjunctivite, alte inflamatii ale ochilor, în eruptii cutanate care provoacã mâncãrimi sau supuratii, iar sub formã de gargarã în durerile de dinti, precum si la spãlarea rãnilor.
4. COMPRESE CU PATLAGINÃ ÎNGUSTÃ: frunzele proaspete se spalã, se zdrobesc pânã se formeazã o pastã (terci), care se aplicã pe zona interesatã. Este recomandat în rãni, crãpãturi la picioare, tãieturi, întepãturi de insecte, muscãturi de câine turbat, animale veninoase. Frunzele frecate în mâini cu sare si aplicate la gât, vindecã gusa, iar la picioare vindecã bãsicile sau rosãturile de la încãltãminte. Este recomandatã compresa si în cazul bolilor canceroase ale glandelor.
5. COMPRESE CU PODBAL: se preparã ca mai sus. Este recomandat a se folosi compresa în boli de plãmâni, erizipel, leziuni ale tesutului cu umflãturi vinetii, în inflamatii ale bursei sinoviale, în ulcerul scrofulos. Vaporii de podbal sunt utili în bronsite cronice si în insuficientã respiratorie sau sufocantã.
6. COMPRESE CU TERCI DE TÃTÃNEASÃ: se preparã din rãdãcinile bine spãlate, mãcinate fin, amestecate cu apã clocotitã si câteva picãturi de ulei, pânã se formeazã un terci, care se întinde pe o pânzã, apoi se aplicã local caldã, legând-o strâns pe zona afectatã. Se recomandã în paralizia membrelor atunci când maladia provine din surmenaj, luxatie, entorsã sau apoplexie. Cu acest terci se retrag si tumefierile la glezne si încheieturile mâinilor. Pot aduce alinare în paraplegie, ulcer varicos, tumefieri reumatice ale muschilor, noduri de artritã, umflãturi, dureri de ceafã (spondilozã cervicalã), inflamatii ale pielii piciorului, calmeazã durerile dupã amputãri.
7. COMPRESE CU ABURI DE TRAISTA CIOBANULUI: se pun 2 mâini pline de plantã proaspãtã într-o sitã care se tine pe aburi. Planta înmuiatã la abur se pune pe o bucatã de pânzã care se aplicã sub formã de compresã pe zona afectatã. Se recomandã în cazul sânilor umflati, în hemoragiile renale, în hernia inghinalã.
8. COMPRESE CU URZICÃ MOARTÃ GALBENÃ: se preparã din 3 lingurite cu vârf de plantã la 250 ml de apã clocotitã. Se umezesc cârpe (tifon) cu aceastã infuzie si se aplicã sub formã de comprese calde contra ulceratiilor si varicelor.

Niciun comentariu: