luni, 26 ianuarie 2009

ANDROPAUZA

La bãrbati, activitatea sexualã descreste progresiv cu vârsta. Acest fapt a fost dovedit de reducerea interesului si a implicãrii în probleme sexuale, dificultatea obtinerii erectiei si reducerea satisfactiei sexuale. Perioada aceasta este cunoscutã sub denumirea de andropauzã.
Nu existã o vârstã precisã a declinului potentei sexuale la bãrbat dar existã anumiti factori, extra-fiziologici, care o pot influenta: starea socialã, economicã, atitudinea partenerei, educatia, starea civilã.
Tulburãrile se instaleazã de obicei lent, rareori brusc. Uneori perioadele de declin alterneazã cu reveniri spontane, dar trecãtoare. Frecventa raporturilor sexuale scade progresiv. Statisticile aratã cã erectiile sunt prezente la 2/3 dintre bãrbatii în vârstã de 65 de ani si la 1 dintre cei în vârstã de 75 de ani, iar activitatea sexualã la vârstnici este prezentã la 54% din bãrbatii cãsãtoriti, fatã de 7% la bãrbatii necãsãtoriti.
Odatã cu avansarea în vârstã, stimulii erotogeni trebuie sã fie de mai mare intensitate pentru a produce un rãspuns, iar episoadele de erectie spontanã îsi reduc frecventa sau dispar. Durata fazei latente creste si erectia nu mai este completã. Paradoxal, timpul de ejaculare poate fi prelungit, îmbunãtãtind calitatea actului sexual, dar se mãreste si timpul necesar pentru a atinge urmãtoarea erectie. Andropauza est o perioadã de bulversare în care se rupe echilibrul organismului adult si se restabileste un altul, cel al vârstei a III-a.
Declinul activitãtii sexuale este accelerat în prezenta altor probleme de sãnãtate. Tulburãrile de andropauzã sunt mult mai severe la cei cu patologie asociatã (cardiopatie, diabet zaharat, interventii chirurgicale de prostatã, aterosclerozã) si la cei cãrora li se administrazã medicamente care inhibã actiunea androgenilor (hormoni masculini). Consumatorii cronici de alcool pot avea o reducere a activitãtii sexuale suplimentarã fatã de cea diminuatã de vârstã. În ultimii ani s-a mai descris asa-zisul sindrom YUPPIE, definit ca o dorintã sexualã (sau de a face sex) diminuatã. A apãrut în contextul stresului modern, al grijii excesive pentru pãstrarea locului de muncã, al dorintei de ridicare a standardului de viatã, precum si a oboselii cronice specifice ritmului alert al vietii cotidiene contemporane. La aparitia unor tulburãri de tipul: potentã scãzutã sau absentã, nervozitate, libidou diminuat sau absent, irascibilitate, obosealã fizicã si intelectualã, depresie, scãderea memoriei si a capacitãtii de concentrare, bãrbatul trebuie sã se adreseze medicului pentru a-si ameliora simptomatologia.

Niciun comentariu: