luni, 26 ianuarie 2009

DIETE SI CURE

1. DIETA CRUDIVORÃ DE REFACERE: acest regim oferã avantajul unui aport de principii alimentare, glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale, în stare naturalã, fiind usor asimilati de organism si cu uzurã minimã a acestuia. Se practicã sub forme de cure de 5-7 zile pe lunã. Se recomandã în convalescenta bolilor acute, în boli consumptive (TBC, cancer), surmenaj fizic si intelectual, boli carentiale etc. Se recomandã urmãtoarea schemã:
- Ora 8 - grâu încoltit, 250-300 ml suc crud de fructe sau zarzavaturi, mere, struguri, pere, ardei gras, rosii, castraveti.
- Ora 10 - o farfurie de salatã de zarzavaturi: morcov, telinã, rosii, urzici, pãpãdie, mãcris, andive, salatã verde, varzã etc., la care se adaugã suc de lãmâie, putin ulei si condimente naturale.
- Ora 13 - salatã de zarzavaturi la discretie, 1-2 ouã crude cu albusul bãtut spumã, iaurt, brânzã dulce de vacã, pâine graham sau neagrã bine coaptã.
- Ora 17 - o canã cu lapte crud sau lapte vegetal si fructe uscate.
- Ora 19 - fructe, pâine graham sau neagrã cu miere, lapte.
- Între mese se bea ceai aromatic (cimbrisor, mãces, zmeurã, fragi, mure), dupã necesitãti.

2. DIETA CRUDIVORÃ DEPURATIVÃ: este recomandatã mai ales primãvara si vara, ea facilitând eliminarea toxinelor si deseurilor din organism, reechilibrând balanta vitaminicã si mineralã a organismului. Se practicã în scop profilactic si curativ, în cure de 3-7 zile pe lunã. Schema unei zile de curã:
- Ora 8 - 250 ml suc de rosii sau telinã, fructe oleaginoase, pâine graham sau neagrã coaptã bine.
- Ora 12 - o farfurie cu salatã de urzici, pãpãdie, cicoare, grâusor, cu suc de lãmâie, ulei si condimente naturale sau morcov, andive, telinã, castravete, ardei gras, sparanghel cu suc de rosii si condimente, iaurt, pâine graham sau neagrã.
- Ora 17 - o farfurie cu salatã de fructe crude.
- Ora 19 - 250 ml suc de telinã.

3. CURA DE ALOE: în primele 5 zile se ia câte 1 linguritã dimineata si la prânz, cu 2 ore înainte de mese, apoi restul curei, se ia câte 1 linguritã dimineata cu 2 ore înainte de masã. Se foloseste împotriva urmãtoarelor boli: amigdalitã, astm bronsic, bronsitã acutã, cancer, constipatie, congestie pulmonarã, gastritã acutã, afectiuni hepatice, biliare, impotentã, afectiuni intestinale etc.

4. CURA DE BANANE: se practicã câteva zile administrându-se 3-4 banane de 4-5 ori pe zi. Are un efect stimulativ al digestiei, în mod deosebit la sugari. Fruct bogat în vitamine si sãruri minerale, este recomandat în anemie, scrofulozã, TBC, gutã, boli hepatice, litiazã biliarã si renalã, boli ale sistemului nervos.

5. CURA DE IENUPÃR: se porneste de la 4 boabe si în fiecare zi se mai adaugã câte una (4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 = 12 zile), apoi se scade în fiecare zi câte una (14,13,12,11,10,9,8,7,6,5,4 = 11 zile). Se foloseste împotriva urmãtoarelor boli: abcesul, flegmonul, furunculul, acneea, amigdalita, arteroscleroza, cancerul etc.

6. CURA CU LÃMÂIE îNTREAGÃ: este asemãnãtoare cu cea de mai sus, se începe cu 1-2 lãmâi pe zi, crescând zilnic pânã se ajunge la 4-5 lãmâi. Se continuã cu aceastã dozã timp de 30 de zile, se face o pauzã de 15 zile, dupã care se repetã. Pentru a diminua gustul cojii, se poate amesteca cu morcov, mare, pepene galben sau alte fructe, rase.

7. CURA DE LUT: internã sau externã, se recomandã pentru: accident vascular cerebral, anemie, arterosclerozã, blefaro-conjuctivitã, cancer, candidozã, constipatie, diaree, disgravidie, dismenoree, eczeme, epidermofitie interdigitalã, epilepsie, febrã, hemoroizi, afectiuni hepatice, biliare, intestinale, litiazã biliarã, metroanexite, parotiditã (oreion), afectiuni ale prostatei, afectiuni renale etc. Se preparã o dozã din 100 ml. apã rece si 1 linguritã de argilã, se lasã 3-4 ore sau de seara pânã dimineata. Se administreazã o dozã pe zi dimineata înainte de masã, se bea numai apa de deasupra sedimentelor. În perioada de tratament se recomandã a nu se consuma lapte sau derivatele acestuia, alcool, cafea, pepsi cola, ceai negru, regimul alimentar sã fie vegetarian, uleiul, zahãrul, sarea se vor consuma în cantitãti mici.

8. CURA CU MERE: se practicã 2-3 zile, folosind dieta exclusiv cu mere crude, rase. Cantitatea zilnicã este de 2-3 kg, în 5-7 mese pe zi. Se eliminã alimentele ce contin albumine, se combate procesul de putrefactie intestinalã, favorizând eliminarea germenilor patogeni si toxinele acestora. Prin continutul bogat în vitamine si acizi naturali, merele exercitã un efect antidiareic, antiputrid, antifermetativ, facilitând dezvoltarea florei intestinale normale, prevenind în acelasi timp formarea calculilor din acid uric.

9. CURA DE MESTEACÃN: Se recolteazã seva primãvara înainte de deschiderea mugurilor. Se efectueazã în tulpinã la aproximativ 50 cm. de la nivelul pãmântului o gaurã cu un diametru de 1 cm. se fixeazã la nivelul acesteia o bucatã de lemn ca un jgheab, iar seva se recolteazã în vase de sticlã si se pãstreazã la frigider. Se administreazã 200-400 ml. pe zi în 2-3 reprize, iar la copii mici 1 din doza de mai sus. Este recomandatã în afectiuni renale, alergii, gutã, reumatism, convalescentã, ca remineralizant.

10. CURA DE PERE: Se recomandã în aterosclerozã, hipertensiune arterialã, boli cardiace, nefritã cronicã edeme, oligurie.

11. CURA CU PRODUSE APICOLE
PROPOLISUL: se ia 1 gr. pe zi, pânã la vindecare.
POLENUL: este indicat în nevroze, hepatite, ciroze, colite, ulcer. Se iau 2-4 lingurite dimineata si la prânz, înainte de mese. Se consumã ca atare sau cu miere. Cura dureazã o lunã, se face o pauzã de 3 luni, se repetã de 2-3 ori pe an.
LÃPTISORUL DE MATCÃ: indicat în special bãrbatilor. Se ia 1 linguritã dimineata pe nemîncate. Este indicat în bolile de nervi. Nu se foloseste în cancer, diabet, dereglãri hormonale, la femei. O curã dureazã o lunã, se face pauzã 90 de zile, se repetã de 2-3 ori pe an.

12. CURA DE STRUGURI: Ca si cea de mere se utilizeazã pe perioade scurte de timp (2-3 zile), iar în bolile maligne timp de 15-30 de zile. Se consumã numai pulpa boabei de strugure, fãrã seminte si coajã, sau numai sucul proaspãt extras. Se începe cu 1 kg. crescând treptat la 2-3 kg. pe zi. Fiind bogat în vitamine, glucide, sãruri naturale, strugurele faciliteazã metabolismul organismului, echilibreazã balanta de vitamine, favorizeazã eliminarea acidului uric, are un efect decongestionant, se recomandã în majoritatea bolilor. Sucul are efect depurativ, diuretic, tonifiant fiind indicat în bolile infecto-contagioase (scarlatinã, rujeolã, varicelã, gripe), tumori maligne.

13. CURA CU SUC DE LÃMÂIE: exercitã un efect depurativ, neutralizant al aciditãtii sângelui, tonifiant al peretelui capilar. Se începe cu sucul de la o lãmâie, crescând zilnic doza cu câte o lãmâie, pânã se ajunge la 7 lãmâi pe zi. Din ziua a 8-a se scade câte una pânã se ajunge la o lãmâie. Durata curei este de 14 zile, iar dupã o pauzã de 2 sãptãmâni se poate relua. Este eficientã în litiaza renalã, gutã, obezitate, anginã, migrenã, varice, sciaticã, boli hepatice, respiratorii.

14. CURA CU SUC DE ORZ VERDE: se consumã 3 x 50 ml. pe zi. Se foloseste contra urmãtoarelor boli: anorexie, anemie, stomatite, afectiuni oculare, gastrice, ulcer, cancer, colite, pancreatite, afectiuni hepatice, constipatie ischemicã, arterosclerozã cerebralã, infarct miocardic, hipertensiune, hipotensiune, astm bronsic, gripe, viroze pulmonare, TBC pulmonar, rinite alergice, dereglãri hormonale, diabet, obezitate, retard psiho-motor, neurastenie, insomnie, schizofrenie, epilepsie, nevralgie de trigemen, nevralgie facialã, reumatism articular acut, lombosciaticã, artrite, acnee, efelide, dermatite, eczeme, ulcere varicoase, tromboflebite, hemoroizi, fracturi, formarea calusului în sarcinã la femei, avitaminoze, alopecie, sterilitate, impotentã sexualã.
Comparativ cu alte plante, orzul verde contine:
* de peste 250 de ori mai multã vitamina A decât în salata verde;
* de peste 25 de ori mai mult potasiu decât în banane;
* de peste 11 ori mai mult calciu decât în lapte;
* de peste 11 ori mai mult fier decât în telinã;
* de peste 7 ori mai multã vitamina C decât în portocale;
* de peste 10 ori mai multã vitamina B1 decât în spanac;
* de peste 23 de ori mai multã biotinã decât în lapte.

15. CURA CU TÃRÂTE DE GRÂU: se recomandã la: anemie, hemoroizi, constipatie, afectiuni intestinale, parazitoze intestinale (oxiuraza, ascardioza), spasmofilie (tetanie), afectiuni ale timusului, urticarie. Se preparã un terci din 1 litru lapte fiert, tãrâte de grâu sau miez de pâine, 1 gãlbenus de ou, care se foloseste sub formã de cataplasmã în cazul furunculelor, abceselor, flegmoanelor, antraxului, facilitând colectarea si drenarea secretiilor purulente.

16. CURA CU ULEI: o datã pe zi, dimineata, înainte de masã, se ia o lingurã de ulei de floarea soarelui sau soia, se clãteste gura 20 de minute, dupã care se aruncã, iar gura se clãteste cu ceai din coada soricelului, gãlbenele, salvie, pentru îndepãrtarea toxinelor.

17. CURA CU ULEI DE IN: la 1 litru de apã rece se pun 50 gr. seminte de in, se fierb 2 minute, se acoperã, se ia de pe foc, dupã 10 minute se strecoarã. Se foloseste în prurit, eczeme. Preparat mai concentrat (100 gr. seminte la 500 ml. apã) se recomandã sub formã de cataplasme, în abcese, furuncule, bronsite, nevrite, dureri musculare si articulare, contuzii.

18. CURA DE USTUROI: are ca proprietãti terapeutice: stimularea poftei de mâncare, este diuretic, expectorant, antiaterosclerotic, antiseptic, antibacterian, antiparazitar, hipotensor, hipoglicemiant, reechilibrant al florei intestinale. Se poate face infuzie, în cazul afetiunilor cãilor respiratorii si digestive, se poate consuma ca atare, 2-3 cãtei de usturoi înainte de masã, ca tonic general, în boli ale tubului digestiv, sau sub formã de tincturã de usturoi, de 3 ori câte 20-30 picãturi pe zi, diluat în putinã apã, pentru hipertensiune arterialã, afectiuni cardiocirculatorii, aterosclerozã. Pentru cãile respiratorii se face inhalatie punând putin jar pe un cãtel de usturoi.

19. CURA DE VÂSC: se lasã în apã rece pânã a doua zi, apoi se încãlzeste usor, se strecoarã, se beau 3 cescute pe zi, timp de 2-3 sãptãmâni.

Niciun comentariu: