luni, 26 ianuarie 2009

Cromoterapia – tratamentul fara contraindicatii

Culorile reci trateaza afectiunile acute

In cromoterapie, inteleptii orientali deosebesc doua tipuri de afectiuni: acute si cronice. Orice boala insotita de temperatura ridicata (afectiune acuta) se trateaza prin intermediul culorilor reci: albastru, violet. Cu necazurile provocate de racirea corpului se lupta nuantele calde: galben, rosu, oranj. Cromoterapia are un atu fata de celelalte tipuri de terapie – chiar si perioadele lungi de tratament nu poate inrautati starea sanatatii. Terapia se realizeaza nu numai privind la o culoare anume, ci si creind in jur o ambianta numai din aceasta culoare.

In zilele noastre, viata psihica, emotionala, mentala si fizica a omului este considerata un tot unitar. Daca vorbim despre actiunea fizica a culorii, in ceea ce priveste influenta luminii si a culorii asupra fiintelor vii nu exista nici o urma de indoiala. Lumea animala reactioneaza in acelasi fel la actiunea luminii. Organismele inferioare se orienteaza catre ea, din cind in cind reactioneaza la ea cu tot corpul lor. Se stie de asemenea ca absenta culorilor galben si oranj din spectru face ca plantele sa fie lipsite de capacitatea de a asimila bioxidul de carbon si de a elimina oxigenul. Insuficienta culorii albastru lipseste planta de posibilitatea de a folosi substantele azotice si de a le transforma in albumine vegetale. Astfel, nu mai exista nici o urma de indoiala ca din cele mai vechi timpuri lumina este unul dintre cele mai importante izvoare ale vietii.

Medicul poate folosi culoarea rosu atunci cind este necesara cresterea aprovizionarii cu singe a unei anumite parti de tesut. Daca trebuie oprit un proces inflamator, zona afectata este tratata cu raze de culoare albastra. In cromoterapie, un rol foarte important joaca intensitatea razelor si alegerea culorilor. Actiunea terapeutica a unei culori bine filtrate este considerabil mai mare decit culoarea cu un spectru mai larg. Fiecare culoare are efectul sau specific, care se manifesta prin schimbari de moral, prin reactiile unui tesut viu. Pentru a obtine o raza monocolora, pura, in unele tipuri de lasere se folosesc cristalele.

In antichitate, in lipsa unor medicamente sintetice, medicii tratau bolnavii cu ajutorul unor arome, al muzicii sau prin intermediul culorilor feerice din interiorul templelor. In zilele noastre se vorbeste foarte mult despre cromoterapie.

Armonia culorilor si confortul spiritual al omului

Toate acestea sint rezultatul studierii indelungate a problemei culorii ca un factor foarte important de insanatosire si de creare a unui confort spiritual al omului. Si in zilele noastre se intilnesc oameni care se incrunta cu scepticism numai cind aud despre necesitatea luptei pentru armonia culorilor. Si nu numai intr-o reclama de la televizor, ci mai intii de toate, in medicina culoarea trebuie sa isi ocupe cit mai repede locul cuvenit: ca mijloc profilactic, ca mijloc de diagnosticare (testele psihologice bazate pe culori surprind foarte bine nuantele starii sistemului nervos vegetativ, care influenteaza functiile tuturor organelor vitale), in tratarea celor mai diverse afectiuni.

Trebuie folosite culorile corespunzatoare in decorarea interioarelor clinicilor pentru obtinerea unor schimbari importante in starea organismului – in tratarea bolilor psiho-neurologice si mai ales in tratarea asa-numitelor tulburari psiho-somatice, in aparitia carora un rol important au diferitele tulburari ale armoniei interioare psihologice a omului.

Majoritatea bolilor se dezvolta ca urmare a slabirii imunitatii organismului, iar acest lucru apare adesea tocmai din cauza tulburarilor in sfera psiho-emotionala. La inceput se foloseau razele solare care erau trecute prin filtre de lumina facute din cristale colorate, din pietre pretioase si minerale semipretioase. O data cu dezvoltarea industriei sticlei in Europa, mineralele colorate au fost inlocuite cu filtre de lumina din sticla colorata. La sfirsitul secolului trecut au aparut niste izvoare artificiale de lumina mai puternice, ceea ce a permis efectuarea unor proceduri indiferent de lumina naturala, in orice perioada a zilei.

Lumina si culoarea au fost privite nu numai ca factori terapeutici, ci si ca niste conditii obligatorii ale unui trai normal, ca niste factori necesari in jurul omului. Culorile actioneaza asupra organismului uman indiferent de constiinta. Perceptia constienta a razelor colorate creste influenta culorii asupra omului, chiar daca culoarea patrunde in organism prin influenta nu numai prin retina, ci se si asimileaza de catre toata suprafata pielii. Perceperea constienta este necesara pentru o actiune cu o eficienta maxima a culorii.

Caracteristicile diferitelor culori

Rosul stimuleaza creierul

Culoarea rosu trezeste si excita, stimuleaza creierul, creste pofta de mincare. Rosul este legat de singe. El contribuie la cresterea cantitatii de eritrocite si de hemoglobina in singe, stimuleaza formarea celorlalte celule din singe. Creeaza senzatia caldurii corporale si creste cantitatea de caldura interioara. Culoarea rosu stimuleaza circulatia sangvina, ajuta la mentinerea unei culori sanatoase a pielii, da energie tesutului nervos si maduvei spinarii. Cu toate acestea, actiunea in exces a culorii rosu poate provoca excesul Pitta doshei, acumulat in anumite parti ale corpului, ceea ce la un moment dat poate determina inceperea unui proces inflamator. Excesul de culoarea rosu poate provoca conjunctivita.

Oranjul trateaza anemia

Culoarea oranj stimuleaza sentimentele, creeaza senzatia de veselie si bunastare, contribuie la tratarea anemiei; incalzeste si are o energie terapeutica pozitiva, da energie si putere zonelor genitale. Culoarea oranj trebuie folosita in legatura cu abstinenta sexuala pentru transformarea energiei sexuale in energie spirituala si pentru crearea stabilitatii psihice. In tratarea celor mai diverse afectiuni, foarte multi dintre medicii antichitatii le recomandau pacientilor abstinenta sexuala. Se considera ca pastrarea energiei sexuale (fara a folosi aceasta energie pentru obtinerea placerii) contribuie la acumularea energiilor de ordin mai inalt, care hranesc mintea si fac psihicul sa fie mereu treaz si stabil.

Pentru transformarea energiei sexuale intr-o energie subtila s-au folosit diferite mijloace de antrenament psiho-energetic. Daca omul nu este retinut in relatia sexuala, culoarea oranj ii creste potenta. Culoarea oranj ajuta la usurarea starii in cazul acutizarii tulburarilor Vata si Kapha doshelor.

Aceasta culoare contribuie la o circulatie mai activa a energiei prin canalele corpului energetic subtil si mentine starea sanatoasa a tesuturilor pielii si a mucoaselor. Excesul de culoarea oranj creste si acutizeaza tulburarile Pitta doshei.

Galbenul – mijloc de refacere in cazul oboselii

Culoarea galben stimuleaza procesele nervoase, hraneste creierul si creste activitatea mintii. Este foarte eficienta ca mijloc de refacere in cazul oboselii psihice si elimina apatia si teama. Galbenul creste forta de intelegere, hraneste toate chakrele organismului care se gasesc mai sus de centrul pieptului. De asemenea, creste acuitatea mintii si asigura perceptia lucrurilor din jur. Actiunea spirituala a acestei culori este legata de formarea spiritului de sacrificiu si a abnegatiei. Folosirea peste masura a acestei culori poate provoca o acumulare in exces a fierii in intestinul subtire si o acutizare a starii Pitta doshei. Culoarea galben usureaza starea de sanatate in cazul excesului de Vata si Kapha dosha.

Verdele – folosit impotriva nevrozelor si obsesiilor

Culoarea verde echilibreaza, linisteste, disciplineaza mintea si corpul, ajuta la controlarea propriilor fapte, este foarte folosita in cromoterapia fobiilor nevrotice si in obsesii. De asemenea, scade emotiile, armonizeaza activitatea inimii. Verdele scade excesul de Vata si Kapha dosha si acutizeaza tulburarile Pitta doshei. Folosirea in exces a acestei culori stimuleaza concentratia fierii si poate fi in acelasi timp cauza aparitiei pietrelor in caile biliare.

Culoarea galben-verzui are proprietatile culorilor galben si verde, ajuta la usurarea starii in tulburarile Vata si Kapha doshei, dar poate agrava starea Pitta doshei; linisteste psihicul si armonizeaza reactiile emotionale.

Albastrul elimina gindurile obsedante

Culoarea albastru are efecte calmante; este foarte eficienta in cazurile de insomnie, de asemenea elimina gindurile obsedante. Aceasta este culoarea Constiintei Pure, a curajului spiritual si a ascutimii mintii. Ea racoreste si corpul, si mintea. Ajuta la tamaduirea bolilor de ficat, usureaza starea in cazul tulburarilor Pitta doshei. Excesul acestei culori poate provoca acutizarea tulburarilor Vata si Kapha doshei, poate tulbura de asemenea circulatia in canalele de energie. Albastrul deschis este foarte eficient pentru inlaturarea agitatiei psiho-emotionale, a acceselor de agresiune, elimina starile de teama si enervare.

Violetul calmeaza nevralgiile

Culoarea violet creste rezistenta functionala a inimii, plaminilor si vaselor sangvine, a tesuturilor si organelor, este de mare ajutor in cazul nevralgiilor. In cazul perceptiei constiente face mintea foarte clara. Creeaza sentimentul de usurare in corp si deschide usile catre perceptia subtila a oamenilor si obiectelor, de asemenea contribuie la accesul fortelor tamaduitoare din jur in organism. Violetul usureaza starea de sanatate in cazul acutizarii tulburarilor Pitta si Kapha doshei.

Culoarea rosu-violet (ametistul) imbina in mod armonios actiunea de stimulare a rosului si influenta tonica, fortificatoare a culorii albastru.

Bolile lipsite de durere se trateaza cu ajutorul culorii negru

Medicina viitorului merge in examinarea bolnavilor catre evidentierea a ceea ce a dat nastere bolii, de aceea trebuie schimbate metodele de tratament. In stadiile timpurii ale bolii se poate actiona asupra unora sau altora dintre receptorii omului prin doze informationale slabe ale unor raze diferite. In acest fel, organismul este ajutat sa se intoarca independent la starea de echilibru, la sanatate. Rezervele omului ca sistem autoorganizator sint numeroase.

Foarte multe afectiuni, in special cele care au manifestari exterioare, se pot vindeca prin intermediul culorii. Daca boala se manifesta numai printr-o inrosire, nu exista inca nici un fel de umflatura sau durere, ea trebuie tratata cu ajutorul culorii negru. Daca boala se manifesta printr-o umflatura, prin mincarimi, prin dureri surde, ea trebuie tratata cu ajutorul culorii verde. Daca boala se manifesta prin dureri semnificative, dar nepermanente, prin aparitia unor eruptii, ea trebuie tratata prin intermediul culorii rosu. Daca insa boala se manifesta prin dureri puternice si permanente, daca apar unele plagi, iar zona afectata capata o nuanta negru-albastruie, ea trebuie tratata cu ajutorul culorii galben.

Exista niste traditii foarte vechi in folosirea culorilor. In trecut, copiii erau imbracati in haine de culoare rosie pentru a fi vindecati de pojar. Cu afectiunile pulmonare se lupta cu ajutorul lampilor de culoare albastra, iar in sanatoriile de boli pulmonare peretii erau vopsiti in albastru deschis, pentru ca aceasta culoare intareste imunitatea organismului.

In centrele specializate, cosurile se trateaza cu ajutorul culorii rosu; se face un tratament al fetei cu ajutorul unei game rosu-portocaliu, care stimuleaza functiile rinichilor si ale glandelor suprarenale. Bolile vasculare se trateaza cu ajutorul culorilor albastru si verde.

Laserul – combinarea actiunii luminii cu cea informationala

Cromoterapia nu are nici un fel de contraindicatii. Tratamentul incepe din momentul diagnosticului, care releva problemele pacientului prin intermediul perceperii culorii. La baza metodei sta teoria fotoreceptiei. Organismul percepe culoarea prin intermediul undelor electromagnetice cu anumite caracteristici. In celulele corpului nostru apare o anumita rezonanta.

Trebuie sa amintim ca izvoarele de lumina se impart in raze laser si lumina obisnuita. Tratarea cu ajutorul laserului s-a dovedit a fi o metoda tipica de inabusire a bolii, atunci cind efectul vizibil care are loc este cronicizarea procesului. Terapia afectiunilor cu ajutorul luminii (al culorii) este una dintre cele mai usoare metode de actiune recomandate pentru prima etapa a tratarii bolnavilor cronici. Pentru terapia cu ajutorul culorilor se folosesc diferite mijloace de actiune, cum ar fi actionarea asupra punctelor de acupunctura, a zonelor pielii, asupra analizatorului vizual.

Metodele cromoterapiei se folosesc la scara larga in tarile Europei Centrale si de Nord, combinind descoperirile cosmetologiei contemporane si practicile Orientului. Exista unele clinici (in special in Elvetia), unde se practica tratarea fara operatie a unor afectiuni serioase, cum ar fi tratarea afectiunilor vasculare. Radacinile acestei directii se gasesc in medicina cu laser, pentru ca laserul inseamna combinarea actiunii luminii cu cea informationala.

Niciun comentariu: