luni, 26 ianuarie 2009

Mincarea vie – izvor de tinerete si de sanatate

Cum sa ne hranim ca sa fim sanatosi? Ce produse trebuie puse pe primul plan? Aceste intrebari il macina pe toti cei care doresc sa-si pastreze sanatatea si starea de buna dispozitie.

Trebuie sa avem o alimentatie echilibrata

In zilele noastre, cercetatorii din toata lumea sint de acord in privinta unui lucru: alimentatia trebuie sa fie variata, echilibrata din punctul de vedere al cantitatii de albumine, grasimi, hidrati de carbon, vitamine si microelemente. Dar de ce in fata unei asemenea bogatii in alegerea complexelor de vitamine si de microelemente, majoritatea dintre noi nu se simt bine, sint obligati sa se adreseze medicului sau sa apeleze la unele metode traditionale de tratament – dieta cu sucuri, cu miere sau cu lactate?

Desigur, sint si multe exagerari, insa organismul nu iubeste stresul si dezordinea in nutritie. Nu este mai bine sa va analizati regimul alimentar si sa puneti pe primul plan produsele necesare organismului, sa le excludeti pe acelea care transforma intestinul intr-un cos de gunoi in care se aduna resturi si toxine (care constituie mediul ideal pentru raspindirea microbilor)? Trebuie sa respectati un principiu care nu poate fi combatut: un organism viu trebuie sa primeasca cit mai multa hrana vie.

Pisicile hranite cu lapte pasteurizat au devenit infertile

Insemnatatea unei cantitati suficiente de hrana vie in regimul alimentar a fost observata pentru prima data inca din anii ’20 ai secolului trecut de catre medicul Frank Pottenger. Timp de zece ani, el a hranit 900 de pisici cu lapte si carne cruda si a observat ca unele dintre generatiile urmatoare ale acestor animale s-au distins printr-o sanatate foarte buna si prin rezistenta in fata factorilor negativi.

Cea de-a doua grupa de pisici a fost hranita cu lapte pasteurizat si carne prajita. Ca urmare a acestui regim, pisicile au inceput sa sufere de toate bolile umane: pneumonie, paralizie, caderea dintilor, imbatrinire, scaderea sau tulburari ale instinctelor sexuale, nervozitate (au fost afectate astfel toate sistemele organismului). Puii de pisica din prima generatie s-au nascut slabi si bolnavi.

In a doua generatie, foarte multi pui au murit la nastere, iar in generatiile urmatoare pisicile au inceput sa sufere de infertilitate.

Enzimele – responsabile de mentinerea sanatatii

Unul dintre fondatorii sistemului mentinerii sanatatii pe cale naturala, medicul Edgar Howell, a ajuns la concluzia ca principalul component care diferentiaza mincarea cruda de cea care a suferit o prelucrare culinara il constituie fermentii sau enzimele. El a stabilit ca aceste particule de masurare a energiei vitale sint distruse la o temperatura mai mare de 500 de grade. In produsele pasteurizate, sterilizate, conservate, congelate aceste particule sint distruse. Din pacate, practic toata populatia statelor puternic dezvoltate foloseste mai ales alimente care au suferit o prelucrare culinara si nu mai contin fermenti.

Pe parcursul unei cercetari de 20 de ani asupra a 800 de barbati, doctorii de la Scoala de Medicina de la Harvard au adunat date despre continutul fructelor si legumelor proaspete din regimul alimentar al pacientilor. Rezultatele obtinute au fost extraordinare: s-a demonstrat ca, daca se ia in consideratie virsta pacientului, riscul unui atac cerebral scade pe masura ce creste cantitatea de fructe proaspete si legume in alimentatie.

Fermentii sau enzimele, imbunatatind metabolismul, reprezinta baza existentiala a oricarui organism. Vitaminele, sarurile minerale, hidratii de carbon si albuminele inseamna foarte mult pentru organism. Fermentii sint capabili sa redreseze procesele complexe de distrugere si sinteza noilor substante.

Fermentii intensifica perceptia auditiva si vizuala

Orice reactie chimica si biologica ce se petrece in organismul nostru are nevoie de participarea neconditionata a enzimelor. Fara ele, noi la propriu vorbind nu putem nici macar sa clipim, nemaivorbind despre alergat sau respirat. Fermentii intensifica perceptia auditiva si vizuala, ei joaca un rol important in digestie si in procesele de purificare a organismului. Reinnoirea continutului celular al pielii, singelui, oaselor, toate acestea si multe altele sint determinate in intregime de activitatea enzimelor. De ele depinde de asemenea starea functionala a sistemului imunitar al organismului, care impiedica aparitia infectiilor, deshidrateaza toxinele si extrage din produse celulele vitale.

In organismul uman exista aproximativ 3.000 de fermenti diferiti, intr-o singura celula din ficat sint continuti nu mai putin de 50 de fermenti, care sint prelucrati de un milion de ori pe secunda. Intr-un singur minut, una si aceeasi enzima poate lua parte la 36 de milioane de reactii biochimice.

Imediat dupa nastere, fiecare dintre noi prelucreaza enzimele, ceea ce imbogateste relatia tuturor proceselor care contribuie la eliberarea, dar si la pierderea de energie. Pe masura ce imbatrinim, capacitatile noastre de a prelucra fermentii scad, de aceea atitudinea precauta fata de enzime este unul dintre principiile de baza ale mentinerii sanatatii pe cale naturala.

Alimentele prelucrate termic dauneaza sanatatii

Ce inseamna o atitudine precauta fata de enzime? Cum trebuie sa ne alcatuim regimul alimentar pentru a nu ne termina rezervele organismului?

Inca din anii ’30 ai secolului al XX-lea, medicul Howell a incercat sa le demonstreze contemporanilor ca mincarea prelucrata termic dauneaza sanatatii in mod iremediabil. In legatura cu larga raspindire a produselor alimentare conservate situatia s-a inrautatit si mai mult. In afara de aceasta, ca urmare a unei pastrari de lunga durata si a transportarii produselor naturale si, de asemenea, din cauza folosirii ingrasamintelor si pesticidelor in procesul de crestere, din cauza recoltarii inainte de vreme, din cauza pasteurizarii si sterilizarii, fermentii sint distrusi in intregime, ceea ce lasa urme in sanatatea oamenilor.

Cum sa schimbam aceasta situatie care este o consecinta a civilizatiei, a unui ritm rapid al vietii? Experienta multor naturopati, dietologi si nutritionisti a demonstrat ca nu exista o dieta care sa li se potriveasca tuturor si intotdeauna.

Trebuie sa atragem atentia insa ca mincarea vie este un mijloc minunat de a ne mentine sanatatea si de a avea greutatea dorita. Intelegerea acestui fapt se poate indeplini prin niste recomandari simple, care nu distrug nici ritmul, nici stilul dumneavoastra de viata. Este vorba aici doar despre o oarecare reglare a regimului alimentar.

O masa pe zi – numai legume si fructe

Astfel, zilnic o masa trebuie sa constea numai din legume si fructe proaspete, sucuri sau salate. Acest regim da rezultate uimitoare daca este aplicat dimineata pe stomacul gol. In afara de aceasta, fiecare masa trebuie inceputa cu legume sau salata si de-abia dupa aceea puteti sa treceti la mincarurile mai grele. Incercati sa limitati cantitatea de albumine de origine animala (carne, oua, peste) la o singura masa pe zi si nu mai des de doua-trei ori pe saptamina. Acesta va fi si prinzul dumneavoastra energetic. Luati in consideratie faptul ca volumul stomacului nu depaseste in medie un litru si umpleti-l nu mai mult de trei sferturi. Stomacul umplut pina la refuz este asemenea unei masini de spalat in care ati bagat prea multe rufe: alimentele se transforma intr-un bulgar, iar toate fortele se duc catre digerarea lui.

Seara se recomanda o cina linistita, care sa constea din hidrati de carbon si legume. O data pe saptamina trebuie sa aveti o zi de odihna, cind consumati numai fructe si legume proaspete. De asemenea, este bine sa le amintim celor care sint tot timpul grabiti ca mincarea trebuie mestecata bine. Aceasta nu numai ca ajuta stomacului indeplineasca bine rolul, dar pastreaza si energia si fermentii digestivi.

Enzimoterapia – o practica noua in medicina

In acele momente din viata cind organismul nu este sanatos (in acest caz el are nevoie de o cantitate mai mare de enzime) sau atunci cind asupra lui actioneaza niste forte distrugatoare si nu aveti posibilitatea sa respectati recomadarile de mai sus, compensati deficitul de enzime prin folosirea unor preparate terapeutice, care le contin pe acestea intr-o cantitate mare.

In ultimii ani, este introdusa tot mai mult in practica medicala o noua metoda de tratament de perspectiva – enzimoterapia. Aceasta da rezultate extraordinare in tratarea afectiunilor cronice, in particular a hepatitei si a cirozei ficatului, in bolile rinichilor, ale glandelor mamare. Folosirea unor suplimente de enzime in combinatie cu folosirea zilnica a alimentelor naturale si zilele de odihna alimentara luate in mod periodic, cu trecerea timpului, duc la cresterea activitatii propriilor enzime, care sint eliberate pentru a lua parte la toate procesele de importanta vitala.

Niciun comentariu: