luni, 23 februarie 2009

Un mar pe zi tine doctorul departe

Istoria cultivarii merilor se pierde in negura vremurilor

Anca nu se stie cine, de-a lungul istoriei, a inceput sa cultive merii salbatici, multi sint de parere ca romanii au fost cei care au descoperit ca pot cultiva acesti copaci pentru fructele lor carnoase, dulci si zemoase.

Unii istorici afirma ca originea cultivarii merilor ar trebui cautata in sud-vestul Asiei, la sud de muntii Caucaz, intre Marea Neagra si Marea Caspica.

Alti cercetatori spun ca au descoperit, prin metoda de datare cu carbon, seminte de mar din 6500 i.Hr., iar arheologii au descoperit chiar in Anglia imprimari fosilizate de seminte de mar din epoca Neolitica.

Merele sint fructele cu cea mai mare cautare de pe pamint

Dar ce face din mere fructele cele mai cautate? Aromele lor sint un amestec magic: putin acrisor, dulce si amarui in acelasi timp, care pur si simplu invigoreaza simturile.

Senzatia astringenta pe care o resimtim atunci cind muscam dintr-un mar provine de la taninii care reprezinta cam 2 la suta din fruct. Aroma familiara este rezultatul unui amestec de aproximativ 250 de elemente chimice pe care acest fruct le contine: esteri volatili, alcool si aldehide.

Compozitia lor bogata in fibre le confera proprietati remarcabile

Usor de digereat, merele contin acid malic si tartaric care inhiba fermentatia la nivelul intestinelor, iar continutul in pectina, o fibra solubila, permite dezvoltarea bacteriilor benefice procesului de digestie.

Datorita continutului lor bogat in fibre merele ajuta, de asemenea, la procesul digestiv, usurind procesul de eliminare.

Aceste fructe contin si substante care au rolul de a imbunatati functionarea sistemului digestiv si de a preveni bolile de inima si chiar cancerul.

Merele verzi au un rol important in curatarea ficatului si bilei, iar uneori pot chiar ajuta la distrugerea pietrelor care apar la nivelul bilei.

Hipocrate prescria tratamente cu mere, curmale si orz

Datorita continutului lor mare in apa, merele sint racoritoare si ajuta la reducerea febrei. Razuiti citeva mere si serviti-le celor cu febra - veti vedea ce repede isi vor face efectul!

Pentru cei care sufera de pe urma unei tuse seci, merele fierte in aburi si indulcite cu miere sint benefice pentru indepartarea mucozitatilor de la nivelul plaminilor.

Parintele medicinii, Hipocrate, a fost partizanul ideii ca vindecarea se poate obtine cu ajutorul unei alimentatii corespunzatoare. Terapeutica lui se baza, in mare parte, pe indicatii de regim alimentar. Remediile lui favorite erau merele, curmalele si terciul de orz.

Specialistii din zilele noastre reconsidera importanta merelor

An zilele noastre specialistii au inceput prin a reconsidera valoarea merelor care, datorita continutului lor mare in pectine, pot ajuta la reducerea colesterolului, a glicemiei, fiind in acelasi timp un aliment important pentru cei care au probleme cu inima, sistemul circulator sau sufera de diabet.

Acest fruct se spune ca are proprietati diuretice, laxative, antireumatice, antidiaretice si este un eficient tonic muscular

Daca toate acestea nu v-au convins de importanta consumarii a cel putin un mar pe zi, ginditi-va ca si stomatologii ni le recomanda: mincind mere crude facem un masaj eficient al gingiilor, curatam dintii si le redam, in mod natural, culoarea alba.

Merele au un continut scazut de calorii si sint bogate in vitamine si minerale

Merele necojite contin o multime de elemente nutritive chiar la nivelul cojii: sint o sursa importanta de potasiu, acid folic si vitamina C.

Un mar de dimensiuni medii contine aproximativ 80 de calorii, dar in ele mai gasim vitamina B, fier, magneziu si zinc.

Sfaturi pentru consumul merelor crude

Consumati cit mai multe mere, indiferent daca va rezumati la a le rontai la birou sau acasa, sau incercati sa faceti din ele salate si combinatii de fructe interesante si apetisante:

- incercati ca in fiecare zi sa puneti in pachetul dumneavoastra de mincare, pentru serviciu sau scoala, cite un mar.

- merele rezista foarte bine citeva zile asa ca adaugati meniului dumneavoastra o varietate cit mai mare de mere

- adaugati in salate bucati de mere – acestea vor imbogati salata cu un minunat gust dulceag

- faceti o salata din cubulete de mar, de telina, stafide, la care adaugati maioneza vegetala

- daca aveti un storcator, puteti sa va bucurati din plin de sucul proaspat de mere de-a lungul intregului an

- incepeti-va ziua alimentindu-va sanatos. Antr-un bol combinati telina rasa, ananas, nuci si germeni de griu. Decojiti marul, scoateti casuta simburilor si umpleti acest loc cu mixtura realizata. Bucurati-va de acest mic dejun delicios si foarte hranitor!

Se considera ca semintele de mere sint comestibile, dar trebuie sa fiti atenti pentru ca ele contin o cantitate redusa de cianura.

Nu neglijati traditionalele placinte cu mere

De-a lungul timpului utilizarea acestor fructe s-a extins, iar acum oamenii le utilizeaza atit pentru realizarea unor minunate deserturi: placinte, tarte, mere umplute, mere in foetaj, cit si pentru prepararea compoturilor, dulceturilor, peltelelor, gemurilor.

Proprietatile lor deosebite i-au determinat pe oameni sa le foloseasca si in industria cosmetica la prepararea cremelor, sampoanelor, mastilor, lotiunilor sau deodorantelor.

O simpla masca realizata dintr-un mar ras, la care se adauga putina miere va face ca tenul dumneavoastra sa se invioreze, sa se curete de impuritati si sa capete o lumina noua, sanatoasa, fara a mai pune la socoteala faptul ca, aplicind saptaminal o astfel de masca si consumind cit mai multe mere, ridurile se vor netezi, iar dumneavoastra veti simti ca intineriti.

Niciun comentariu: