luni, 23 februarie 2009

Remedii traditionale, usor de preparat în casa

Abcesul

Exista mai multe leacuri pentru tratarea pungilor de puroi si totodata atenuarea durerii provocate de un abces.

O foarte veche metoda de a provoca spargerea pungii de puroi este sa aplicam pe zona respectiva, o data la trei ore, o compresa îmbibata într-o pasta obtinuta din amestecul unui ou proaspat, fiert cu trei lingurite de faina.

Alte creme se pot obtine din mixarea cîtorva morcovi fierti cu doua-trei radacini zdrobite de napi sau de praz. Pentru omogenizare se adauga un pic de ulei de masline.

Sucul de ceapa aplicat extern, cu ajutorul unei comprese, de asemenea grabeste provocarea abcesului.

Aciditatea ridicata

Arsurile si indigestiile provocate de aciditatea stomacala crescuta sînt din ce în ce mai des întîlnite.

Cel mai la îndemîna leac pentru a calma arsurile intestinale este sa beti o ceasca de apa fiarta în care ati dizolvat în prealabil un vîrf de bicarbonat de sodiu sau sa beti un pahar de lapte caldut amestecat cu doua lingurite de magneziu.

Uneori, desi paradoxal, aciditatea stomacala se poate trata cu substante acide. Iata de exemplu o reteta extrem de eficienta împotriva indigestiilor: amestecati doua lingurite de cidru cu o lingurita de suc de lamîie si o lingurita de suc de cartof. Beti preparatul dimineata, pe stomacul gol. Dupa cinci minute luati micul dejun. Veti vedea ca nu veti mai avea nici o problema cu stomacul. Daca urmati aceasta cura periodic, o data pe luna, gradul de aciditate se va regla si nu veti mai suferi de arsuri si indigestii, gastrita si ulcer.

Acneea

Acneea este o boala de piele, care consta în aparitia pe corp, dar mai ales pe spate, a cosurilor si a altor puncte negre. Acneea apare ca urmare a dereglarii de functionare a glandelor sebacee, care produc sebum, substanta ce asigura supletea si elasticitatea pielii. Atunci cînd canalul este astupat, celulele moarte formeaza un fel de capac care nu mai permite aerisirea pielii. În aceste conditii apar negii. Iar daca blocajul se produce la baza glandei, atunci celulele moarte se infecteaza, provocînd aparitia cosurilor.

Acneea este des întîlnita în rîndul adolescentilor, datorita în special activitatii hormonale intense la vîrsta pubertatii. Netratata la timp, acneea poate lasa urme care nu se mai pot îndeparta.

Cel mai cunoscut remediu care curata pielea în profunzime, oferindu-i elasticitate, este alifia de galbenele si masca cu felii de castravete. Acest remediu naturist se foloseste înca din antichitate si timpul a demostrat ca pîna si în zilele noastre marile firme de cosmetice îsi creeaza produsele pornind de la extractul de galbenele si de castraveti.

Astazi se gasesc pe piata creme abrazive dintre cele mai variate, destinate curatirii tenului.

De obicei avem tendinta de a storce cosurile, pentru a scapa mei repede de ele. Totusi nu este o idee prea buna, avînd în vedere ca adesea locul inflamat se înroseste si ramîne vinetiu mai multe zile. Cel mai bine e sa lasam cosul sa coaca bine si cînd puroiul este aproape de vîrf, sa tragem pielea din jur în lateral. Astfel, puroiul va iesi singur, fara a mai fi nevoie sa ne strîmbam de durere ca ne strivim pielea. Asa vom evita înrosirea zonei respective si a doua zi de dimineata, dupa ce aplicam putin fond de ten, fata noastra va fi ca noua.

În cazul în care va confruntati cu o adevarata eruptie cauzata de vîrsta (mai ales la adolescenti) e bine sa preparati un ceai din doua lingurite de trifoi, o lingurita de urzici si o lingurita de coada soricelului. Folositi zaharina. Beti cîte o cana o data la trei ore. Ceaiul are proprietatea de a grabi desfundarea porilor; în acest fel celulele moarte sînt rarefiate si împiedicate sa formeze cosuri noi.

Anemia

Fie ca este vorba despre o pierdere mare de sînge, fie ca numarul globulelor rosii este insuficient, anemia afecteaza în primul rînd femeile.

Cel mai popular leac este ceaiul de urzica, bogat în fier, sau ceaiul de papadie. Ca îndulcitor se foloseste mierea. De asemenea e recomandat sa consumati cît mai multe legume si fructe bogate în fier, ca de exemplu varza, morcovi, ceapa, mere.

Anxietatea

Sînt mai multe plante folosite în prepararea ceaiurilor pentru calmarea nervilor. În medicina populara se folosec adesea plante ca: mîtisorii, musetelul, trifoiul, paducelul, lavanda, teiul, menta, valeriana, hameiul.

Apetitul

Celor care îsi pierd repede apetitul sau sînt bulimici le recomandam ceaiul de hamei, de angelica sau o portie de pilaf de orz cu multi morcovi. Ca stimulenti ai apetitului sînt recunoscute plante ca musetelul, lavanda, menta, tarhonul, sovîrvul, paducelul, gentiana, smirna, orzul si hreanul.

Artrita

Artrita o boala dificil de tratat. Adesea retetele pe care le urmam se dovedesc a avea efecte secundare, greu de suportat pentru un organism slabit.

În medicina traditionala se obisnuieste sa se aplice frunze de varza direct pe zona afectata. O data intrat în piele, sucul frunzei de varza atenueaza durerile si fluidizeaza cît de cît circulatia sîngelui. În loc de varza se pot folosi frunze si flori de coada soricelului, frunze de menta sau de trifoi.

Pentru a grabi ameliorarea starii de sanatate se recomanda:

1. Sa se bea în fiecare zi cîte o cana de ceai din seminte de mustar.

2. Sa se consume des mere, morcovi, castraveti, praz, ceapa, napi, patrunjel, frunze de papadie, urzica, galbenele, lamîie.

3. Sa se faca o data sau de doua ori pe saptamîna baie cu apa în care sau aruncat doi-trei pumni de sare.

Astmul

Leacul din batrîni pentru bolnavii de astm este ca acestia sa faca în fiecare dimineata un dus rece si sa bea cît mai mult compot de mere. Cidrul, sucul de lamîie sau mierea, nelipsite din mîncarurile preparate, amelioreaza dificultatile respiratorii.

Pentru a elimina mai usor mucoasele si flegma se recomanda ceaiul de urzica, de muselina, de valeriana sau din frunze de platan, sucul de morcovi si infuzia de patrunjel sau de musetel. De asemenea e bine sa consumati alimente usor digerabile crude, fierte sau coapte. Evitati prajeala si condimentarea excesiva. Pentru suferinzii de astm piperul nici nu ar trebui sa existe în meniul lor.

Niciun comentariu: