luni, 23 februarie 2009

FRAGUTELE (Fragaria vesca)

Virtutile lor de medicament sunt cunoscute inca din
Antichitate, cand erau recomandate de medicii romani
ca reintineritoare si purificatoare. Felcerii din Evul
Mediu i-au folosit la randul lor pentru despovararea
organismului de toxine, pentru impiedicarea formarii
si pentru eliminarea pietrelor la bila si la rinichi,
precum si contra reumatismului si gutei. O
binemeritata faima au castigat-o atunci cand marele
botanist si savant LinnŽ (cel care a introdus pentru
prima data denumirile latine ale plantelor) s-a
vindecat de o guta rebela, printr-o simpla cura de
fragi. In zilele noastre, fragii au ajuns in Europa o
raritate in flora spontana, din cauza uniformizarii
padurilor, care le-a stricat mediul de viata, precum
si din cauza folosirii irationale a substantelor
chimice. Din fericire, in tara noastra marginile de
padure si poienile sunt pline de fragi. Destul de greu
de cules, ceea ce-i face si mai pretiosi, cu un gust
si o aroma care intrec cel mai elaborat produs de
cofetarie, ei constituie un adevarat remediu in
tratamentele naturiste.

Cura cu fragi
Se consuma 150-300 g de fragi pe stomacul
gol, la 4 ore distanta de mesele de peste zi
(combinate cu alte alimente, stationeaza si
fermenteaza in intestin). Cea mai mare cantitate este
bine sa fie ingerata dimineata, ca mic dejun, cand
efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Cura
cu fragi dureaza 7-10 zile, timp in care consumul de
carne, prajeli si alimente cu aditivi sintetici va fi
redus la maximum, pentru ca efectul lor tamaduitor sa
nu fie perturbat. De obicei, se consuma simpli, fara
nici un fel de adaos. In mod exceptional, vor fi
asociati cu putina miere de albine, pentru a le mari
efectul laxativ, in tratamentul constipatiei si a
bolilor asociate acesteia. Prin adaugarea de zahar,
frisca etc. se anuleaza efectul de regulator metabolic
al fragilor.

Sucul de fragi
Se prepara foarte simplu: se spala foarte
bine fructele si se zdrobesc cu o furculita, pana
devin ca o pasta, care se pune intr-un tifon curat si
se stoarce cu mana. Se va obtine un suc rosiatic si
foarte parfumat, cu efecte terapeutice exceptionale;
restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi
folosit la dulceata, prajituri ori inghetata. Sucul de
fragi se administreaza intern, inainte de masa cu un
sfert de ora, pe stomacul gol - un pahar la adulti si
jumatate de pahar la copii. Extern, acest suc se
foloseste in scopuri cosmetice, asa cum vom vedea
putin mai tarziu.

Niciun comentariu: