miercuri, 3 martie 2010

Postul -

Postul este unul din tratamentele cele mai vechi şi mai eficace, întrucît el înseamnă, în primul rînd, curăţire, purificare.
Se recomandă, în mod special, postul negru (total) o dată pe săptămînă, în care nu se mănîncă nimic şi se bea doar apă. Curele de "foame" pun în repaus întregul tub digestiv (digestia este un effort pentru organism), elimină reziduurile metabolice, purificînd întreaga noastră fiinţă.
Cînd sînt bolnave, animalele recurg instinctiv, pentru perioade scurte de timp, la refuzul hranei. Cîinii sau pisicile, de exemplu, mănîncă doar puţină iarbă în aceste situaţii.
Cei care au febră, au automat tendinţa de a posti.
Ca urmare a abţinerii de la hrana fizică, vom putea să ne abţinem cu uşurinţă şi de la sentimente sau gînduri negative.
În lucrarea "Din tainele alimentaţiei lacto-vegetariene", autorul ei, Nicolae Catrina, afirmă: "În loc să vrem să absorbim, să înghiţim, să acumulăm, să luăm cu lăcomie prea mult din toate, învăţăm astfel să renunţăm şi să fim detaşaţi, pentru că înţelegem că această tendinţă instinctuală şi permanentă de a acumula este cea care ne împiedică să fim cu adevărat fericiţi şi mulţumiţi".
La început, cei neobişnuiţi cu postul total (o dată pe săptămînă) pot avea senzaţii neplăcute: dureri de cap, palpitaţii, senzaţii de leşin, care fac dovada unei mari încărcări cu impurităţi a organismului. În scurt timp, aceste manifestări dispar, făcînd loc calmului, unei stări de bine şi de destindere a întregului corp.
După o perioadă de post, se trece treptat la hrana obişnuită. Trebuie început cu hrană puţină, lichidă (supe, sucuri de legume şi fructe) care este sporită treptat. Această perioadă, numită "stingerea postului", trebuie să dureze cam tot atît cît a ţinut perioada de post.

Niciun comentariu: