miercuri, 3 martie 2010

Amigdalita

Amigdalita este inflamaţia amigdalelor, a mucoasei faringiene şi a ţesutului limfatic din jurul lor. Amigdalele se înroşesc, pe ele se formează pete de puroi, ganglionii din jurul lor se măresc şi devin dureroşi. Produce dureri la înghiţit, febră şi frisoane.
În cazul în care nu se recomandă de către medic extracţia lor, se pot folosi remedii naturiste. Amigdalita e cauzată de mai mulţi factori: consumul de alimente reci, frig, diverse bacterii.
Prezentarea la medic este obligatorie. În plus, se recomandă o hrană bogată în lichide vitaminizante (sucuri de legume şi fructe, citrice, fructe de pădure, pătrunjel, morcovi ş.a.)
Se rad cartofi cruzi, se presară cu sare, se pun pe o pînză curată şi se aplică pe gît, sub formă de cataplasmă.
Se face gargară cu infuzie de cimbru (20 g la 2 ceşti de apă), la care se adaugă miere.
Gargare se mai pot face cu: infuzie de coada-şoricelului, cu tinctură de flori de gălbenele (30 picături tinctură la 20 ml de apă), cu infuzie de flori de gălbenele, cu suc sau decoct de gutui, cu zeamă de lămîie (zeama de lămîie se înghite apoi), cu infuzie de muşeţel, cu ceai de frunze de nuc, cu tinctură de frunze de patlagină lată (40 picături la 100 ml de apă), cu infuzie din frunze de salvie, cu oţet de mere amestecat cu apă.
Din coaja de salcie se face decoct cu care se fac gargare în afecţiunile gîtului şi ale gurii.
O lingură de frunze de ţelină, mărunţite, se fierb 2 minute într-un litru de apă. Se amestecă cu o ceaşcă de lapte călduţ, apoi se face gargară, de 3 ori pe zi, cu acest amestec.
O gargară emolientă se obţine din lapte în care s-au fiert smochine; se mai poate face gargară cu lapte de migdale. Acestea se folosesc în inflamaţiile dureroase ale gurii şi gîtului.
Din rădăcină de nalbă (20 g) se face un decoct (în 100 ml apă), la care se adaugă miere; cu acest amestec se face gargară.
Compresele sînt larg întrebuinţate în tratarea amigdalitei: cu suc de lămîie puţin sărat, cu praz fiert presărat cu piper alb, cu gaz dublu rafinat.
Se mai pot pune cataplasme calde cu făină de in, cataplasme de ceapă coaptă; decoctul de nalbă se pate amesteca cu făină de in şi folosi sub formă de cataplasmă. La ţară, se fac oblojeli (cataplasme) cu frunze de urechelniţă, zdrobite şi aplicate în mai multe straturi sau oblojeli cu lujeri de dovleac prăjiţi în untură de porc.
Salvia de grădină, pisată şi amestecată cu unt, se aplică sub formă de cataplasmă, pe gît.
Gargarele cu decoct din turiţă mare (partea aeriană: 10 g la 250 ml apă) sau cu infuzie de frunze şi flori de turiţă mare sînt, de asemenea, recomandate.
Se mai poate bea infuzie din flori de soc, de sunătoare (3 căni pe zi). Se mestecă răşină de brad.
Se fierbe o jumătate de pahar de fructe uscate de coacăz negru pînă se înmoaie, într-o jumătate de litru de apă. Se storc într-o pînză, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe. Acesta e un sirop foarte bun contra durerilor de gît, a tusei, răguşelii, amigdalitei. Se ia o linguriţă la fiecare două ore.

Niciun comentariu: