marți, 24 februarie 2009

Grupa 0

Grupa 0 semnifica "vechimea". Primii oameni erau vanatori iscusiti, deci carnea (proteinele) reprezentatau principala sursa de energie. Acesta a fost momentul in care atributele digestive ale grupei 0 s - au definitivat. Omul cu grupa 0 hranit cu proteine are un sistem imunitar puternic, este viguros si rezistent. Intre sange si alimentele consumate se produce o reactie chimica care face parte din mostenirea genetica, din acest motiv sistemul digestiv si imunitar este influentat si acum, de alimentele pe care le consumau stramosii cu aceeasi grupa sanguina. Dupa ce vanatul s - a imputinat oamenii au plecat in cautarea hranei in alte zone ale globului. De aceea grupa 0 este predominanta si este "donator universal".

CARACTERISTICILE GRUPEI 0
Consumator de carne;
Tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescuta;
Sistem imunitar hiperactiv;
Intoleranta fata de adaptarile la dieta si la mediul inconjurator;
Raspunde optim la stres printr - o activitate fizica intensa;
Necesita un metabolism eficient pentru a se mentine suplu si energic prin suplimentarea alimentatiei cu iod si calciu;
In ceea ce priveste personalitatea, grupa 0 poarta o memorie genetica de putere, rezistenta, indrazneala, incredere in fortele proprii, putere de concentrare, actiune si un dezvoltat simt de autoconservare.

Recomandari pentru controlul greutatii

Exista mai multi factori care influenteaza cresterea in greutate pentru grupa 0:
Reglarea tiroidiana. Oamenii cu grupa 0 au tendinta spre hipotiroidism (nivelul scazut al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului). Efectele hipotiroidismului sunt: cresterea in greutate, retentie de lichide, scaderea masei musculare si oboseala.
Factorul principal al cresterii in greutate este glutenul care se gaseste in toate produsele pe baza de grau. Urmand dieta grupei 0 prin reducerea consumului de cereale, paine si paste fainoase se constata scaderea in greutate.

Alimentele care favorizeaza cresterea in greutate pentru grupa 0: graul, porumbul, fasolea uscata, lintea, varza, conopida, mustarul.

Alimente benefice care favorizeaza scaderea in greutate pentru grupa 0: sarea iodata, pestele, ficatul, carnea rosie (vita), spanacul si toate legumele verzi.

Recomandari generale pentru dieta grupei 0
Sintagma "suntem ceea ce mancam" trebuie sa va atraga atentia asupra alimentelelor din comert si in ce masura sunt apropiate de ceea ce ofera natura.
Se recomanda alimentatie bazata pe proteine: carne slaba de peste, pui, vita, cat mai proaspata fara adaos de conservanti si alti aditivi. Se vor evita mezelurile preparate industrial.
Foarte benefice sunt alimentele marine (surse de iod, regleaza functia tiroidiana) care trebuie sa reprezinte o componenta majora a dietei grupei 0.
Persoanele cu grupa 0 trebuie sa reduca produsele lactate in special laptele dulce (intoleranta la lactoza). Deoarece calciul este foarte necesar, se recomanda suplimenti alimentari de calciu (mai ales pentru femei). Alternative excelente sunt: branza de soia, laptele de soia.
Dintre uleiuri si grasimi se recomanda uleiul de masline. O sursa benefica de proteine si grasimi vegetale sunt: nucile si semintele crude de dovleac.
Legume deosebit de benefice: toate legumele verzi, hrean, ceapa, usturoi, gulii. Fasolea uscata trebuie evitata sau consumata cu moderatie sub forma de garnitura.
Persoanele cu grupa 0 nu tolereaza produsele din grau. Nu se recomanda paine, paste fainoase si dulciuri realizate pe baza de faina de grau deoarece glutenul din cereale incetineste metabolismul si transforma hrana in depozite de grasimi.
Fructele sunt recomandate in cantitati cat mai mari fiind o importanta sursa de fibre, vitamine si minerale. O alternativa excelenta la paine si paste fainoase. Daca vei manca un fruct in loc de paste sau piine organismul va primi mai multe principii nutritive si vei atinge mai usor obiectivele legate de controlul greutatii. Fructe deosebit de benefice sunt: prunele, smochinele, ananasul. Este bine sa reduceti sau sa evitati urmatoarele fructe: pepene galben, banane, capsuni, portocale, mure.
Sucuri de fructe si legume cu continut scazut de zahar. Sucurile de legume sunt preferabile celor de fructe.
Condimentele care trebuie evitate sunt: otetul, piperul, mustarul.
Bauturi recomandate in cantitati moderate: bere si vin rosu.
Trebuie evitate sau reduse: cafeaua, bauturile alcoolice distilate, bauturile racoritoare sintetice, ceaiul negru. Se recomanda ca tel final eliminarea cafelei. Ceaiul verde este o buna alternativa pentru cafea.
Exercitiul fizic, munca fizica, reprezinta cel mai bun antidot pentru cei din grupa 0 impotriva stresului, depresiei, oboselii si insomniei



Carne rosie slaba
RATIE / FRECVENTA:
120 - 180 gr. barbati
60 - 150 gr. femei
4 - 6 ori pe saptamana
BENEFICE: Vita, vitel, miel, inima, ficat
DE EVITAT: Porc, slanina, costita
Carne pasare
RATIE / FRECVENTA:
120 - 180 gr. barbati
60 - 150 gr. femei
2 - 3 ori pe saptamana
BENEFICE: Pui, gaina, curcan, rata
DE EVITAT: Gasca
Alimente marine
RATIE / FRECVENTA:
120 - 180 gr.
3 - 5 ori pe saptamana
BENEFICE: Cod, pastrav, macrou, stiuca, somon, peste cu carne alba
DE EVITAT: Somn, caviar, scoici de mare, caracatita
Lapte, Iaurt
RATIE / FRECVENTA:
120 - 180 ml.
0 - 3 ori pe saptamana
Brinzeturi
RATIE / FRECVENTA:
60 gr.
0 - 3 ori pe saptamana
BENEFICE: Nu exista lactate foarte benefice. Alternative (branza de soia, lapte de soia).
DE EVITAT: Branza sarata, afumata, fermentata, cascaval, swaizer, lapte dulce
Oua
RATIE / FRECVENTA:
1 ou
3 - 4 ori pe saptamana
Uleiuri si grasimi
RATIE / FRECVENTA:
4 - 8 linguri
pe saptamana
BENEFICE: Ulei de masline, ulei de in
DE EVITAT: Ulei de porumb, ulei de arahide
Nuci si seminte
RATIE / FRECVENTA:
6 - 8 nuci
3 - 4 ori pe saptamana
BENEFICE: Nuci, seminte de dovleac
DE EVITAT: Arahide, fistic, unt de arahide, seminte de mac
Legume uscate
RATIE / FRECVENTA:
1 ceasca sub forma uscata
o data pe saptamana
BENEFICE: Fasole alba marunta
DE EVITAT: Fasole mare, fasole aramie, linte
Legume
RATIE / FRECVENTA:
O ceasca de legume preparate salata sau inabusite
3 - 5 ori pe zi
BENEFICE: Legume verzi (spanac, urzici, patrunjel, stevie), gulii, sfecla, ardei rosii, hrean, ceapa, rosii, ridichi, usturoi, morcovi, telina.
DE EVITAT: Vinete, varza alba, varza rosie, masline negre, porumb, cartofi, conopida, mustar, avocado
Cereale
RATIE / FRECVENTA:
1 ceasca sub forma uscata
0 - 3 ori pe saptamana
Paine
RATIE / FRECVENTA:
1 felie
0 - 2 ori pe zi
Paste fainoase
RATIE / FRECVENTA:
1 ceasca sub forma uscata
0 - 2 ori pe saptamana
BENEFICE: Nu exista cereale deosebit de benefice pentru grupa 0
Neutre: secara, orez, orz, paine de secara 100%
DE EVITAT: Toate produsele din faina alba, faina de porumb, fulgi de porumb, cereale combinate
Fructe
RATIE / FRECVENTA:
90 - 150 gr.
3 - 5 ori pe zi
BENEFICE: Foarte benefice: Prune, smochine, ananas, cirese negre
Neutre: mere, grapefruit, struguri, lamai, pepene verde, piersici, pere, stafide, cirese, kiwi, zmeura.
DE EVITAT: Mure, pepene galben, nuci de cocos, capsuni, banane, portocale
Sucuri naturale
RATIE / FRECVENTA:
Sunt de preferat sucurile din legume celor de fructe
250 ml. de 2 - 3 ori pe zi
BENEFICE: Toate fructele si legumele permise
DE EVITAT: Bauturi racoritoare sintetice
Apa
RATIE / FRECVENTA:
2 litri pe zi
Ceaiuri de plante
RATIE / FRECVENTA:
1 - 3 cani pe zi
BENEFICE: Foarte benefice: Macese, papadie, tei, ghimber, patrunjel, menta, hamei
Neutre: musetel, soc, ginseng, ceai verde, paducel, salvie, voronic
DE EVITAT: Traista ciobanului, lucerna, matasea porumbului, echinaceea, gentiana, senna, frunze de capsuna
Mirodenii condimente si dulciuri
RATIE / FRECVENTA:
Asezonarea salatelor si mancarurilor
BENEFICE:
Foarte benefice: Patrunjel, varec, curry, ardei rosu
Neutre: sare iodata, dafin, busuioc, boia, coriandru, chimion, salvie, rozmarin, cimbru, tarhon, sos de soia, miere, ciocolata
DE EVITAT: Piper, otet, capere, muraturi, maioneza, ketchup, scortisoara, vanilie
Bauturi
RATIE / FRECVENTA:
Cantitati mici din bauturile permise
BENEFICE: Cantitati moderate de bere, vin, ceai verde, apa, sifon
DE EVITAT: Bauturi alcoolice distilate, cafea, cola, ceai negru

Niciun comentariu: