joi, 28 mai 2009

Usturoiul

Usturoiul are vechi şi variate întrebuinţări culinare, medicinale şi chiar magice. A fost cultivat cu aproximativ 5.000-6.000 de ani înainte de Hristos. Bulbii plantei au utilizări terapeutice, în medicina umană şi veterinară, cultă şi tradiţională. Timp de secole, usturoiul a constituit singurul mijloc de combatere a epidemiilor de iarnă. În timpul Renaşterii, era considerat un adevărat panaceu. Uz intern Usturoiul scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor sanguine, previne ateroscleroza. Ameliorează circulaţia arterială (în special, la nivelul membrelor inferioare). Sucul rezultat din 2 morcovi, 2 căţei de usturoi şi o rădăcină de pătrunjel, băut în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de 10 zile, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Pentru tratarea hipertensiunii, aterosclerozei, se prepară o tinctură obţinută din 350 g usturoi pisat, amestecat cu 200 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat, în loc răcoros. Se filtrează, după care se lasă trei zile la limpezire, prin decantare. Se păstrează în sticluţe închise la culoare, bine astupate, la temperatură moderată. Doza se administrează prin picături, după următoarea schemă: se porneşte de la o picătură în dimineaţa primei zile, pînă se ajunge la 15 picături, în seara zilei a cincea (picăturile se iau de trei ori pe zi: dimineaţa, la prînz şi seara). În dimineaţa zilei a şasea, se iau tot 15 picături, începîndu-se descreşterea numărului de picături pînă cînd se ajunge la o picătură (în seara zilei a zecea). În ziua a unsprezecea, se administrează doza de atac (constituită din 25 de picături dimineaţa, la prînz şi seara). În ziua a douăsprezecea, se reia la fel ca în prima zi. Tratamentul durează aproximativ 3 luni. Picăturile menţionate se iau cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, în puţină apă sau ceai. Cura cu aceste picături se face o singură dată pe an. Tinctura de usturoi creşte capacitatea de apărare antivirală şi antimicrobiană; este indicată în astm, emfizem (modifică secreţiile bronhice). Pentru uz intern, usturoiul se consumă crud sau sub formă de suc, vin de usturoi (2 căţei de usturoi mai mari, curăţaţi şi pisaţi bine, se pun într-un sfert de litru de vin alb, se macerează o săptămînă; se bea dimineaţa, cîte o linguriţă pe stomacul gol), tinctură (vezi mai sus), decoct (2-3 căţei zdrobiţi, fierţi în 200 ml apă sau lapte, timp de 15 minute; cantitatea rezultată se bea în cursul unei zile). Usturoiul se foloseşte în profilaxia şi tratamentul bolilor infecţioase: epidemii gripale, febră tifoidă, difterie, bronşite cronice, tuberculoză. Totodată, este eficient în: diaree, dizenterie, astenie, oboseală cardiacă, tahicardie, spasme intestinale, dezechilibrări glandulare, reumatism, gută, artritism, hidropizie, litiază urinară, blenoragie, digestie grea, lipsa poftei de mîncare, hemoroizi, rahitism. Pentru tratarea viermilor intestinali (limbrici, oxiuri), se face un macerat din 3-4 căţei de usturoi zdrobiţi şi puşi într-o cană cu apă sau lapte în clocot. Se acoperă şi se bea întreaga cantitate dimineaţa, pe stomacul gol, iar pînă la prînz nu se mănîncă nimic. Tratamentul se face zilnic, timp de 3 săptămîni. Pentru tratarea teniei, se face un decoct din 50 g de usturoi pisat la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 5 minute, se strecoară, se lasă la răcit, se îndulceşte cu 50 g de miere. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Se repetă timp de mai multe zile, pînă la dispariţia paraziţilor. În astm, se iau cîteva picături de suc de usturoi pe o bucată de zahăr, în momentul crizei. Prin acţiunea lui antiputridă şi antiseptică intestinală, usturoiul previne cancerul. În insomnie, se iau 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi cu lapte cald şi miere, în fiecare seară, la culcare. Uz extern În înţepături de insecte, se freacă locul afectat cu usturoi zdrobit. Pentru bătături, întărituri ale pielii, negi, se foloseşte o cataplasmă proaspătă dintr-un căţel de usturoi pisat (pielea sănătoasă se ocroteşte cu un plasture) sau se aplică un căţel de usturoi cald (copt în cuptor), de mai multe ori pe zi. În scabie, se pot face frecţii cu următorul amestec: o parte usturoi pisat şi două părţi de ulei camforat sau spălături cu decoct de usturoi (6 căţei de usturoi la un litru de apă). În nevralgii reumatismale, slăbiciune generală şi astenie, se fac frecţii de-a lungul coloanei vertebrale cu un amestec din 2 părţi de ulei camforat cu o parte de usturoi pisat. Pentru dureri de urechi, se foloseşte o jumătate de căţel de usturoi ras, amestecat cu ulei; amestecul se pune într-un tifon care se introduce în urechea dureroasă. În medicina populară, usturoiul era folosit pentru tuse (se ungeau tălpile cu usturoi pisat, încălzit, înainte de culcare). Pentru limbrici, se luau de 3 ori pe zi cîte o linguriţă de lapte fiert cu usturoi pisat. Pentru îndepărtarea mirosului şi gustului de usturoi se mestecă puţin pătrunjel sau cîteva boabe de cafea. Usturoiul nu este recomandat persoanelor care suferă de iritaţii ale stomacului şi intestinelor, precum şi femeilor care alăptează.

Niciun comentariu: